Szokatlan május eleji páros: öreg krumpli, ifjú sóska
Aki veteményezni szokott, az tapasztalja, hogy a sóska, mintha kárpótolni akarna minket a hosszú téli várakozásért, hirtelen harsányzöld leveleket növesztett, akkorákat, hogy már akár több evésre valót is le lehet csipkedni róla. Ebből lesz a finom krémleves, valamint a közhiedelemmel szemben nem tejföllel, hanem tejjel szelídített, selymes sóskamártás, ami egy leheletnyi cukrot is elbír. A zsenge sóskalevél pikáns ízt kölcsönözhet a salátáinknak és – mint a példák mutatják – olyan ételeknek is, amikre eddig nem is gondoltunk. Természetesen a piacon kapunk bőven, hiszen most van az igazi szezonja. A jó öreg tavalyi burgonya viszont kezd csírázni, a héja összeráncosodik, szinte könyörög, hogy használjuk már el. Az unalmas főtt és sült krumpli meg a krumplipüré mellett van néhány jó ötlet, amivel új formában lehet tálalni. Például leszeletelve, tésztába forgatva ropogósra sütni. Ha ráadásul még egy kevés friss zöldfűszert – rozmaringot, kakukkfüvet, metélőhagymát – szórunk a tésztába, tavaszias fogásként is megállja a helyét. A legnagyobb meglepetés azonban a krumplitorta! Érdemes kipróbálni, finom, puha, szinte krémes tésztája még napok múlva is élvezhető.
SÓSKA KOSÁRBAN
Ez a fajta krémes, ropogós, sós fogás lehet előétel, de sokkal inkább vendégvárónak való. Szokatlan, pikáns töltelékével újdonságot jelent majd az asztalon, akár találós kérdés tárgya is lehet. Aki kitalálja, mi van benne, kettőt vehet!
Hozzávalók (12 darabhoz):
fél csomag leveles vajas tészta
…a töltelékhez:
15 dkg friss sóska
diónyi vaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín2 tojás
10 dkg reszelt sajt
só, őrölt bors
Először a tölteléket készítjük el. A sóskát megtisztítjuk, és a vajon, lefedve, puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, majd a tejföllel, a tejszínnel, a tojásokkal, a reszelt sajttal összekeverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A tésztát belisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, hogy 12 akkora darabba tudjuk vágni, amikkel kis sütőformákat ki lehet bélelni.
A tésztakosárkákat a sóskás töltelékkel megtöltjük, tepsire rakjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. Nagy lángon (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük. Melegen tálaljuk. A sóskát mikrohullámú készülékben is megpárolhatjuk, úgy, hogy először a vajat megolvasztjuk, majd a sóskát hozzáadjuk, lefedjük, és 650 wattal 3-4 percig pároljuk.
ZÖLDSÉGES SÓSKALEVES
Ha kizárólag sóskából készítenénk levest, még ha tejszínes habarással sűrítenénk is, roppant savanykás lenne. Ám így, a zöldségekkel együtt főzve, kellemes krémleves válik belőle, amit a nyers sóskametélt mutatóssá, a ropogós húsos szalonna pedig ízessé tesz. Ha mindennek ellenére túl savanyúnak érezzük, nyugodtan tehetünk bele egy kevés cukrot.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kis vöröshagyma
1 sárgarépa
2 szál újhagyma
1 közepes (kb. 5 dkg) krumpli
5 dkg húsos szalonna (ún. sliced bacon)
2 evőkanál olaj
15 dkg friss sóska
4 evőkanál tejszín
só, őrölt bors
cukor (tetszés szerint)
…a tetejére: 5 dkg húsos szalonna
A hagymát, a répát, az újhagymát és a krumplit meghámozzuk, megtisztítjuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és olajon kisütjük. A pörcöt benne hagyjuk, a felaprított zöldfélét hozzáadjuk, még 2 percig együtt pároljuk, majd 1 liter vízzel felengedjük, és kb. 20 percig főzzük.
Közben 5-6 szép sóskalevél szárát lecsipkedjük, majd a leveleket vékony csíkokra metéljük. Ezután a tejszínt és a maradék sóskát a levesbe dobjuk, turmixoljuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és még egyet forralunk rajta, ha kell, egy kevés cukorral lágyítjuk az ízét. A sóskametélttel megszórva és a feltétnek szánt, ropogósra sütött húsos szalonnával megkoronázva tálaljuk.
TITKOS ROPOGÓS
A titok a töltelékben rejlik, mert igaz, hogy a receptben füstölt sonkát írtunk, de ezt sajttal, kolbásszal vagy valamilyen zöldséggel bármikor helyettesíthetjük. Salátával, savanyúsággal önálló ételként vagy különleges köretként is kínálhatjuk. Előbbinél a sonkát vastagabbra, utóbbinál vékonyabbra vágjuk.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg könnyen szétfövő krumpli
só, őrölt bors
2 tojás
25 dkg főtt füstölt sonka vagy hús
…a bundázáshoz:
1 tojás
só
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandula
…a sütéshez: bőven olaj
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Utána leszűrjük, áttörjük, és pürévé keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A sonkát kisujjnyi darabokra vágjuk. A krumplis masszából belisztezett kézzel tenyérnyi darabokat lapogatunk, 1-1 sonkahasábot fektetünk rá, és henger alakúra formáljuk. Ezután felvert tojásba – amihez a megmaradt 2 tojásfehérjét is hozzáadjuk –, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba forgatjuk, végül a vékony lapokra vágott mandulába hempergetjük. Forró olajban – legjobb, ha olajsütőben – ropogósra sütjük. Papírtörölközőre fektetve a felesleges olajat leitatjuk róla, és forrón tálaljuk.
ZSENGE SÓSKASALÁTA
Az ismerős paradicsom, paprika, uborka összeállítású salátát alaposan megbolondíthatjuk a friss, savanykás sóskalevelekkel, így igazi tavaszi vitaminbombát varázsolhatunk az asztalra. Tovább fokozhatjuk az izgalmat, ha pirított mandulaforgáccsal is megszórjuk.
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg sóska
2 szem paradicsom
1 piros kaliforniai paprika
1 nagyobb kígyóuborka
…az öntethez:
2 dl joghurt
só, őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
Először a mártást készítjük el, amihez a joghurtot a sóval, borssal, a lehéjazott és összezúzott fokhagymával és az olívaolajjal összekeverjük, majd néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei összeérjenek. Tálalás előtt a megmosott sóska szárát lecsipkedjük, leveleit széles laskákra metéljük. A paradicsomot, a paprikát és az uborkát apró kockákra vágjuk, és a sóskával összekeverjük. A mártást csak közvetlenül tálalás előtt öntjük a salátára, amit azonnal kínálunk.
SÓSKÁS LEPÉNY
Ez az öreg krumpli és a zsenge sóska párosításának iskolapéldája. Azt is mondhatnánk: kint is sóska, bent is sóska. Merthogy a tésztában és a mártásban egyaránt szerepel.
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg burgonya
2 tojás
10-15 dkg friss sóska
fél kiskanál só
fél mokkáskanál fekete bors
…a sütéshez: olaj vagy vaj
...a sóskakrémhez:
a megpárolt sóska fele
1 evőkanál vaj
1 kis hagyma
1,8 dl tejszín
só, őrölt bors
A krumplit meghámozzuk, majd megreszeljük, és a levét kinyomkodjuk. A sóskát leforrázzuk, kicsit puhulni hagyjuk, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. Először a sóskakrémet készítjük el. Ehhez a meghámozott és nagyon finomra vágott hagymát a vajon megpároljuk, és a párolt sóska felét hozzáadjuk, majd még néhány percig hagyjuk együtt sülni. Ezután a tejszínnel felengedjük, sóval, borssal ízesítjük, egyet forralunk rajta, és simára turmixoljuk. (Ha túl savanyúnak érezzük, egy csipet cukrot adhatunk hozzá.) Tálalásig félretesszük.
Ezt követően a tojásokat felverjük, a krumplireszeléket és a maradék párolt sóskát belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat – még jobb, ha a vajat – egy serpenyőben felmelegítjük. A sóskás krumplimasszából két olajba mártott evőkanál segítségével kerekded lepénykéket formálunk, és az olajba dobjuk. Kissé le is lapítjuk, majd oldalanként kb. 4 perc alatt ropogósra sütjük. Papírtörölközőre szedve lecsöpögtetjük. Azon melegében, a sóskakrémmel körülöntve kínáljuk.
CSOKOLÁDÉS KRUMPLITORTA
Nekünk szokatlanul hangzik, de nagyanyáink sokféle tésztát, még tortát is sütöttek krumpliból. Egyszerű az ok: a krumpli könnyen beszerezhető, olcsó volt, és mindig akadt a háznál. Ez egy rendkívül finom, szinte krémes állagú sütemény, akár alkalmi torta is lehet belőle, ha szív alakú formában sütjük, és tejszínhabbal díszítjük.
Hozzávalók (8 szelethez):
30 dkg főzni való burgonya
só
10 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
5 dkg burgonyakeményítő
…a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj
…a tetejére: porcukor
A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük. Leszűrve kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen meghámozzuk, és áttörjük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládét lábasba tördeljük, és a vajjal együtt kevergetve felolvasztjuk. Még jobb, ha vízgőzre téve puhítjuk, így véletlenül sem ég le.
A cukrot és a vaníliás cukrot a tojások sárgájával jó habosra keverjük, az áttört krumplit, a keményítőt és a csokoládés vajat beledolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. Egy kb. 23 centi átmérőjű tortakarikát kivajazunk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.
Pákozdi Judit