Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kezdődik az irodaházak belső bontása

A napokban megkötött szerződések alapján megkezdődik a Böszörményi úti és a Beethoven utcai irodaépületek belső bontása, ezzel párhuzamosan pedig a szomszédos lakóházak állapotfelmérése. Orbán Imrét, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. vezetőjét a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából elindított ingatlanprojekt aktuális helyzetéről kérdeztük.

 

  • Február elején egy alkalommal zajos munkavégzésre panaszkodtak a közelben lakók. Ez már az épületbontás része volt?
  • Nem, a lakók által kifogásolt zajos munkák akkor történtek, amikor az egyik kiköltöző bérlő által megbízott vállalkozó az udvarra dobálta a feleslegessé váló bútorlapokat. A BBSZ Ingatlan 2022 Kft. január közepén kért fel öt céget, hogy – külön-külön részajánlattételi lehetőséggel a három épületre – adjon ajánlatot a bontási munkálatok elvégzésére. A február 1-jei határidőig mind az öt cég megtette ezt, közülük az egyik a Böszörményi út 20–22. és a 24. szám alatti tömbök, egy másik pedig a Beethoven utca 7–9. szám alatti épület bontására kapott megbízást. A szerződéskötésre és a munkaterületek átadására az elmúlt napokban került sor.
  • Milyen bontási munkálatokra lehet számítani a következő hetekben a Böszörményi úton és a Beethoven utcában?
  • Egy-másfél hónapig tart a „lomtalanítás”, ekkor szerelik ki egyebek mellett a gépészeti és elektromos rendszereket, a külső és belső nyílászárókat, valamint a beépített bútorokat. Ebben az időszakban, amikor még csak az épületek belső, szerkezeti részeket nem érintő bontása zajlik, a kivitelezők képviselői megkeresik a falszomszédos ingatlanok lakóit, valamint kérés esetén a közeli, már kiértesített házak tulajdonosait, hogy állapotrögzítést végezzenek. Ezt követően kezdődik meg a szerkezeti bontás, amit tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés mellett, a bontási engedélyekben felsorolt kikötések betartásával végeznek el a szakemberek. Az előírásoknak megfelelően a szomszédos épületekkel határos szerkezetek bontása kézi erővel történik meg. A bontási munkákat nyárra fejezik be a kivitelezők.Kezdodik_az_irodahazak_belso_bontasa
  • A szomszédos épületek statikai felmérése megtörtént?
  • A bontási engedélyekhez szükséges statikai állapotfelmérések elkészültek. Fontos tudni, hogy bontás csak a járdaszintig történt, a járdaszint alatti szerkezeteket egy későbbi fázisban, az új épületek alapozási munkái idején bontják el. A részletes statikai vizsgálatok, amik előirányozhatják a szomszédos épületek alapozásának, pinceszintjének esetleges megerősítését, a már folyamatban lévő kiviteli tervkészítés során készülnek el. A megbízott statikusok a közös képviselőknél jelentkeznek majd, elvégzik a szükséges vizsgálatokat, ezután pedig bemutatjuk a lakóingatlanokat érintő statikai terveket. Természetesen minden fontos tudnivalóról időben tájékoztatjuk az érintett lakókat, miként ezt eddig is tettük: legutóbb január végén vittünk ki szórólapokat a közelben élőknek, akiknek a napokban újabb tájékoztatóanyagot küldtünk ki.
  • A közösségi oldalakon néhányan felvetették, hogy talán a közelgő bontás és építkezés miatt történtek fakivágások a Böszörményi úton. A két dolog között van bármilyen összefüggés?
  • Nincs semmilyen összefüggés! A fővárosi fenntartású Böszörményi úton – nemcsak az irodaházak előtt, hanem máshol is – a FŐKERT vágott ki veszélyessé váló fákat. A cég közleménye szerint ezek helyére hamarosan újabbakat ültetnek a szakemberei.

n.