Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Minden napra egy kivi

A kivi tojás alakú, barátságtalan külsejű gyümölcs, de szőrős, barna héja értékes, üdítő ízű, zöld belsőt takar. Eredetileg Dél-Kína ősi gyümölcse volt, kínai egresnek nevezték, csak az 1970-es évektől kezdett elterjedni a távoli kontinenseken. Először Új-Zélandba került, ahol gyorsan ismertté vált, és a szigetország nemzeti jelképéről, az őshonos madárról nevezték el. Nem véletlenül, mert a szárny nélküli, röpképtelen, éjszakai életet élő kivi testét leginkább az emlősök szőrzetére emlékeztető tollféle fedi. Olyanok, mint a gyümölcs: kicsik, barnák és bozontosak.
Előnytelen külseje ellenére a kivi gyors karriert futott be világszerte, amit gazdag tápanyag- és alacsony kalóriatartalmának köszönhet. A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a magnézium és a foszfor nagy mennyiségben fellelhetők, valamint természetes antioxidánsokat, makro- és nyomelemeket is tartalmaz. Egy kivi 42 kalória, a benne lévő C-vitamin fedezi egy felnőtt napi szükségletét.
Napi két kivi elfogyasztása már nyolc hét után növeli a „jó” koleszterin szintjét, három kivi képes hosszabb távon csökkenteni a magas vérnyomást. Immunerősítő hatású, javítja az alvás minőségét. Rost- és káliumtartalma segíti a szív egészségét. Kell-e még valamit mondani ahhoz, hogy mindenkit meggyőzzünk: egyen mindennap kivit?! Rossz hír, hogy a legtöbb vitamin a szőrös héjában van, de a bátrak megpróbálkozhatnak a jól megmosott, héjastól vékony szeletekre vágott gyümölcs elfogyasztásával. Jó viszont, hogy már kapható sima héjú, sárga bélű kivi is.
A kivi nem tűri a sütési-főzési beavatkozásokat, nyers valójában saláták, hidegtálak, sültek kitűnő kiegészítője. Természetesen gyümölcssaláták, krémek, sütemények alkotórésze, dísze is lehet. Íme, egy jó példa:

KIVIS TEJSZÍNKRÉMBOMBA

Hozzávalók: 2,5 g zselatinpor vagy 4 db zselatinlap, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl zsíros tej, 2-3 evőkanál kristálycukor, 2 kivi, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál porcukor.

A zselatinlapokat vízbe áztatjuk addig, amíg a tejszínt a tejjel és a cukorral habverővel kevergetve felforraljuk, majd kis lán­gon 10 percig főzzük. Ezután a zselatint leszűrjük, és a még forró tejszí­nes tejben feloldjuk. Hideg vízzel kiöblített, csinos for­mákba töltjük, és legalább 3 órán át hűtőszekrényben hagy­juk dermedni. Közben a meghá­mozott kiviket karikákra vágjuk, és a citromlével meg a porcukor­ral összekeverve félretesszük, hogy az ízük jól összeérjen. Tála­láskor a krémet a formákból egyenként tálra borítjuk, a kivi­karikákkal körberakjuk, és a szeletelés közben keletkező értékes gyümölcslével meglocsoljuk.Minden_napra_egy_kivi

Pákozdi Judit