Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Átalakuló szelektív hulladékgyűjtés

Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a fővárosban, így a Hegyvidéken is lassan apad a szelektív szemét gyűjtésére telepített szigetek száma. Utoljára novemberben a Kútvölgyi út felső szakaszán, a parkolóban lévő helyet szüntette meg a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divízió, vagyis közhasználatban lévő korábbi nevén az FKF Zrt. Nemrég a Hegyvidéki Zöld Iroda újabb szigetekkel kapcsolatban kezdeményezte a helyszínek felülvizsgálatát.
A Normafa-buszforduló melletti régebbi parkolóban lévő gyűjtősziget megszüntetésének egyik oka a kihasználatlanság volt. A sokszor zsúfolásig megtelt megállóhelyen főleg a sportolni vágyók hagyták járműveiket, kevesen jöttek kifejezetten a lakónegyedektől távol eső hulladéktartályok miatt. Az időközben megszűnt parkoló helyén zöld területet hoz létre az önkormányzat, így a jelentősen átalakuló környék új arculatát már nem zavarja majd a többnyire üresen ásítozó konténerek látványa. A legközelebbi továbbra is üzemelő sziget a Nógrádi utca felső végén lévő parkolónál található.Atalakulo_szelektiv_hulladekgyujtesAz innen nagyjából 500 méterre lévő másik szeméttárolónál nem a kihasználatlanság okozott problémát, épp ellenkezőleg! A Hegyhát út torkolatában lévő, az Eötvös úttal párhuzamos parkolóba sokan érkeztek összegyűjtött hulladékkal, ami gyakran bele sem fért a konténerekbe. Az eredmény pedig a környező bokrok és fák alatt gyarapodó hulladékkupacok látványa és a gyermekvasút közeli sínpárját is elérő szemét volt.
A döntés nem a teljes sziget megszüntetése lett: megmaradnak az üveggyűjtő konténerek, hiszen az üveg jelenleg az egyetlen olyan szelektíven gyűjtött hulladékféleség, amit nem lehet beledobni a házaknál lévő kukákba. A végső megoldás, persze, az üvegvisszaváltó rendszer szélesebb körű bevezetése lenne, addig azonban – jobb híján – a konténerekben lehet hagyni a színes és fehér palackokat. A közvetlen környéken kevés a lakóépület, így a csörömpölés kevésbé zavaró, mint a szél által kergetett papírhulladék, ami – a köztisztasági vállalat és az önkormányzat erőfeszítései ellenére is – szinte folyamatosan elcsúfította a szelektív sziget környezetét.
A változások beleillenek abba a több éve megfigyelhető trendbe, amely szerint a budai oldalon csökken a teljes szelektív szigetek száma, és a helyüket többnyire az üveggyűjtő pontok veszik át. A Hegyvidéken tizenhárom helyen lehet elhelyezni a lakossági hulladékot, ezekből ötnél csak az üveget szabad kidobni, egy gyűjtőponton pedig a műanyagot.

B. I.