Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyszülős központ nyílt Budán

A Déli pályaudvarral szemben, a Magyar jakobinusok terén nyílt meg az első Budai Egyszülős Családi Segítő Központ. A nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számító hely sokféle gyakorlati segítséget, programot, képzést és támogató közösségi teret nyújt az egyszülős családoknak.

„Egyedül maradni nem könnyű élethelyzet. Ezt személyesen is megtapasztaltam, amikor válás után, egyedülálló apaként, megegyezés alapján nyolc évig az édesanyjukkal felváltva neveltük két nagyobb gyermekünket. Tudom, milyen az, amikor egyiküket óvodába, a másikat suliba kell vinni, utána edzés, különóra, vagy éppen teljes újratervezés egy váratlan reggeli láz után, és közben munka, határidős feladatokkal. Az egyszülős családok támogatása ezért is a szívügyem” – mondta el a Budai Egyszülős Családi Segítő Központ megnyitója alkalmából Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

A politikus, aki Novák Katalin megválasztott köztársasági elnökkel, Nagy Annával, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnökével, valamint Pokorni Zoltán polgármesterrel és Fonti Krisztina alpolgármesterrel közösen adta át a központot, arról is beszélt, hogy egy „második otthon”, támogató közösségi tér jött létre közel 200 négyzetméteren. Hozzátette, hogy egy évvel ezelőtt Novák Katalinnal közösen javasolták a kormánynak, biztosítsa a Budai Egyszülős központ felállításához szükséges összeget. A kormány elfogadta ezt, a központnak pedig, Pokorni Zoltán polgármester közreműködésével, a Hegyvidéki Önkormányzat adott helyiséget.Egyszulos_kozpont_nyilt_Budan

„Magyarországon félmillió gyermek él egyszülős családban. Az egyszülősség a legtöbb esetben nem értékrend, nem választás kérdése, bárki kerülhet ilyen helyzetbe. Van, aki elválik, van, aki özvegyen marad, van, aki már várandósan marad egyedül, van, aki egyedül fogad örökbe gyermeket. Sokféleképpen válhat valaki egyedülálló szülővé, de amikor idejön hozzánk, nem azt kérdezzük tőle, miért él így, hanem hogy miben tudunk segíteni neki és gyermekének” – foglalta össze működésük célját Nagy Anna, a központ vezetője.

Felidézte, hogy az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt 2005-ben hozta létre, mivel ő is egyedül nevelte a kisfiát, és azt látta, ebben a nehéz élethelyzetben sokan nem találnak támogatást a problémáik megoldásához. Az első, 2018-ban létrehozott pesti központjuk eddig több mint 26 ezer családnak nyújtott segítséget. Hasonló érdeklődésre számítanak a most megnyílt budai központban is, ahová elsősorban Budáról, a budai agglomerációból, valamint a Déli pályaudvar közelsége miatt a Dunántúlról várnak látogatókat.

A hely segítő és közösségi tér is egyben. A hozzájuk fordulóknak lehetősége van különböző szakemberek – coachok, pszichológusok, trénerek – vezette csoportokba járni, ahogyan jogi és munkaügyi témákban is kompetens segítséget kaphatnak. Gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokat hirdetnek, gyermekfelügyeletet biztosítanak, az iskoláskorúakat délutánonként korrepetálásokkal segítik. Nyaranta táborok szervezésével igyekeznek kikapcsolódási lehetőséget nyújtani az egyszülős családoknak.

n.

 

A Budai Egyszülős Családi Segítő Központ szolgáltatásairól, programjairól az egyszulo.hu oldalon található bővebb információ.