Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Három év után visszatér a Hegyvidék ikonikus versenye

Legutóbb 2019-ben próbálhatták meg megelőzni a vállalkozó kedvű futók és kerékpárosok a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűt. A koronavírus-járvány miatti kényszerpihenő után 2022-ben ismét lehetősége nyílik az extrém kihívásokat kereső atlétáknak, hogy megméressék magukat Budapest legnagyobb szintkülönbségű utcai versenyén. A korábbi évek egyik jól bevált újításaként az idén is elindulhatnak a vállalkozó szellemű gazdik kutyusaikkal közösen, hogy együtt küzdjenek meg az ikonikus vonattal.

A lényeg nem változott: az ország egyetlen fogaskerekű vasútja a sportolók ellen. 4,5 kilométer tiszta emelkedő, brutális szintidővel. Önmagában a 4,5 kilométeres táv nem tűnik különösebben nagy kihívásnak, ám ha ehhez hozzátesszük a 325 méter szintkülönbséget, máris embert próbálóvá válik a feladat.

Ráadásul nemcsak az emelkedővel, de a fogaskerekűvel is harcban állnak a versenyzők. Nem elég teljesíteni a távot, le is kell győzni a fogast, amely igencsak „szedi a kerekeit”: nagyjából 18 perc alatt minden gond nélkül felér a Széchenyi-hegyre. Extrém kihívás elé néz tehát, aki megpróbálja felvenni vele a versenyt. Megsüvegelendő teljesítmény, ha végül sikerül legyőzni a vonatot, viszont már maga a táv teljesítése is maradandó élményt jelent.

Lefutni egy maratont? Körbefutni a Balatont? Nyugodtan tegyük ezek mellé: leküzdeni a fogaskerekű brutális hegyi menetét! A célba érők teljesítményét el is ismerik a szervezők egy értékes ajándékcsomaggal és pólóval, a kategóriák legjobbjai pedig komoly díjazásban is részesülnek.

A Hegyvidéki Sportközpont és a Hegyvidéki Önkormányzat közös szervezésében megvalósuló verseny azonban most sem csak az extrém sportokat kedvelőknek kínál lehetőséget. Az esemény nagyszerű közösségi programnak ígérkezik, amire a futók és a kerékpárosok mellett a túrázókat is várják a szervezők. A kevésbé intenzív mozgásra vágyók ez utóbbi versenyszámban nevezhetnek. A nagyjából 4 kilométeres, a Zugligeti Általános Iskolától induló útvonal olyan nevezetes pontokat érint, mint például a Tündér-szikla, vagy a Szent Anna-kápolna. A végállomása megegyezik a főverseny célterületével, így sportolás után együtt lazíthat mindenki. Nemcsak résztvevőként, de nézőként is érdemes kilátogatni a Rege parkba, hiszen a nem mindennapi befutó mellett számtalan szórakoztató program, zenés-táncos előadások, sportos bemutatók, valamint meglepetésvendégek várják az érdeklődőket.

Az eddigi tizenhat alkalommal sok versenyző bizonyította már, hogy az ország ikonikus közlekedési eszköze, bizony, legyőzhető. Ám a fogaskerekű sem „tétlenkedett” az elmúlt időszakban, a folyamatos pályafelújításoknak köszönhetően igyekszik lépést tartani a kihívókkal. A szokásos távon, a korábbi években jól bevált versenyszámokban (futás, váltófutás, kutyás futás, kerékpár, túra) április 23-án immár tizenhetedik alkalommal újra bárki kihívhatja egy versenyre a Hegyvidék jellegzetes járművét.

MM.

 

További információk: hegyvideksport.hu/elozd-meg-a-fogaskerekut-2022