Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ismet_takaritott_a_zoldkommando

Ismét takarított a „zöld kommandó”

Az utóbbi másfél-két évben észrevehetően több lett a közterületi hulladék elsősorban a zöld területeken és a szelektív gyűjtőszigetek környezetében. Erre „válaszolt” az önkormányzat a Hegyvidéki Zöld Iroda részeként megalakuló munkacsoport létrehozásával. Az azóta sok száz köbméter szemetet összeszedő „zöld kommandó” legutóbb a Kútvölgyi úti parkoló környezetét tisztította meg, a munkából Pokorni Zoltán polgármester is kivette a részét.

Lakossági kezdeményezést karolt fel márciusban a Hegyvidéki Önkormányzat, a Kútvölgyi úton élő Honti László hívta fel a figyelmet egy közelben lévő szemetes közterületre. „Vannak munkatársaink, akik folyamatosan járják a kerületet, és jelzik, ha takarításra van szükség – mondta el lapunknak a munkában részt vevő Pokorni Zoltán. – Szívesen vesszük a lakossági bejelentéseket is, és külön megköszönjük a szemét összegyűjtésében segédkező önkéntesek segítségét. Azt tapasztaljuk, hogy sok ilyen tiszteletre méltó lakója van a Hegyvidéknek.”

A polgármester arról is beszélt, hogy nemrégiben egy külön csapat állt fel a XII. kerület sűrűn lakott részeinek járdái és zöld sávjai megtisztítására. A „zöld kommandó” februárban, a viharos szelek után soron kívül elvégezte több utca, így a Böszörményi út és a Kiss János altábornagy utca takarítását.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztításáról – a főváros köztisztaságról szóló rendelete alapján – az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni. Az önkormányzat a saját területein eleget tesz ennek, ám nem egy olyan része van a Hegyvidéknek, ahol a tulajdonviszonyok nem egyértelműek. A „zöld kommandó” megalakításának egyik célja, hogy ezeket a helyeket is megszabadítsa a szeméttől.

„Arra kérjük a lakosságot, hogy a hulladékgyűjtő szigetek környékét ne használja szemétlerakónak, és a zöldhulladékot se dobálja a fák közé. Az önkormányzat minden évben ingyenesen biztosítja a nyesedékek, ágak ledarálását, miként térítésmentesen ad komposztálókereteket is a hegyvidékieknek. Ezekkel a lehetőségekkel sokan élnek, évente nagyjából négyszázan-ötszázan jelentkeznek a programra, ami közel négyezer köbméter faanyag helyszíni hasznosítását jelenti” – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetője szerint a legnagyobb köztisztasági problémát a szelektív gyűjtőszigetek jelentik. Sajnos gyakori, hogy egyesek a konténerek mellé teszik az oda nem való kommunális hulladékot, építési törmeléket, nagyméretű dobozokat, vagy akár a bútorokat, elektromos készülékeket. Ráadásul olyan mennyiségben, amivel az elszállítást intéző FKF Zrt. nem tud lépést tartani, ezért viszonylag gyorsan rendezetlenné válik a szigetek környezete. Épp emiatt kellett megszüntetni a Kútvölgyi úti parkoló melletti szigetet.

Szintén visszatérő problémát jelentenek a nagyobb építkezések, ahonnan papírhulladék kerülhet a közterületekre, főleg akkor, ha szeles az időjárás. Az irodavezető pozitívumokról is szólt: sokan jelentkeznek egy-egy terület kitakarítására, vagy folyamatos gondozására. A Hegyvidéki Zöld Iroda minden esetben biztosítja a szükséges eszközöket, és elszállíttatja az összeszedett hulladékot.

A mostani akció ötletgazdája elmesélte, hogy korábban már több alkalommal egyedül, valamint unokájával közösen szedte össze a szóban forgó parkoló mellett eldobált szemetet, ám az mindig újratermelődött. „A Kútvölgyi út felső részén lakom, így naponta elmegyek itt. Tavaly ősszel szóltam a zöld irodának a bokrok és fák közötti szemét miatt, akkor gyorsan intézkedtek a munkatársak. Örülök és köszönöm, hogy az önkormányzat nem elégedett meg az egyszeri takarítással, és igyekszik folyamatosan megtisztítani a területet” – mondta Honti László, aki úgy gondolja, érdemes lenne belevenni a parkolási ellenőrök munkakörébe, hogy jelezzék, ha szemetes területet látnak.

-os