Őrvidéki sütemények
A receptek olyanok, mint a kincsek azok számára, akik szeretnek sütni – ez a gondolat vezeti be az Őrvidéki sütemények című könyvet. Szerzője, az alsóőri Seper Mária arról híres, hogy hosszú évtizedek óta készít süteményeket és gyönyörű esküvői tortákat az egész környék számára. Nemrég jelent meg kincset érő saját receptjeinek kétnyelvű gyűjteménye Burgenlandban, most ezekből válogattunk. Mindegyik mellé kép is járul, ami segítség és élmény az olvasónak.
BURGENLANDI KIFLI
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg sima liszt, 3 tojássárgája, 25 dkg vaj, egy kis só. Keltető: 60 ml langyos tej, 2 teáskanál porcukor, 3 dkg élesztő. A töltelékhez: 5 tojásfehérje, 42 dkg cukor, 48 dkg reszelt dió.
A tészta hozzávalóit a keltetővel gyúrjuk egynemű tésztává, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, amíg a tölteléket előkészítjük. A töltelékhez a tojásfehérjét és a porcukrot kézi mixerrel kemény habbá verjük. A tésztát hat részre osztjuk, és mindegyik részt kb. 4 mm vastag téglalapalakúra nyújtjuk. Kenjük meg a tésztadarabokat a tojásfehérje-keverékkel, szórjuk meg a reszelt dióval, és tekerjük fel a hosszú oldalról. A kifliket a tekercsből egy sütivágóval vágjuk ki. A kifliket egy kizsírozott tepsire helyezzük, és 180 °C-os sütőben (forró levegőn) kb. 20 percig sütjük, amíg a kiflik barnulni nem kezdenek. Hagyjuk a kifliket kihűlni, és szórjuk meg porcukorral.
ERZSÉBET SZELET
Hozzávalók az első tésztához: 4 tojássárgája, 4 evőkanál porcukor, 4 tojásfehérje, 4 evőkanál simaliszt. A második tésztához: 4 tojássárgája, 4 evőkanál porcukor, 4 tojásfehérje, 3 evőkanál simaliszt, 1 evőkanál kakaópor. A krémhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 15 dkg reszelt főzőcsokoládé, 125 ml tej.
A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük bele a tojássárgájás, lisztes keverékbe. A keveréket egy kizsírozott és lisztezett, 22x36 cm-es tepsibe terítjük, és a sütőben megsütjük. Süssük a sütőben 190 °C-on (felső és alsó hőfokon) 30-45 percig. Ezután fordítsuk ki a tortát egy deszkára. A második tésztához a tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük bele a tojássárgájás keverékbe, a lisztes kakaós keverékkel együtt. Süssük ugyanúgy, mint az első keverék esetében. A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a többi hozzávalóval. A krém felét kenjük a sárga tortarészre, tegyük rá a barna tortarészt, és kenjük rá a maradék krémet. A krém tetejére reszelt étcsokoládét szórunk.
ÖKÖRSZEM
Hozzávalók: 21 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 30 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, ½ citrom (leve és héja). A csöves keverékhez: 2 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor, néhány csepp citromlé, lekvár.
Keverjük össze a hozzávalókat tésztává, és hagyjuk 30 percig pihenni. A tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra sodorjuk ki, és vágjunk ki kekszeket. A közepébe tegyünk egy mokkáskanálnyi kemény lekvárt. Süssük ki. A habfixálóhoz verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és verés közben lassan adjuk hozzá a cukrot. Töltsük a kemény keveréket egy csillagcsővel ellátott szórófejes zacskóba, formázzunk a lekvár köré karikákat. Süssük a sütőben 150 °C-on (forró levegőn) kb. 15 percig.