Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tűzgyújtási tilalom

Az egész ország területére kiterjesztette a korábban a fővárost nem érintő tűzgyújtási tilalmat Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság. Az okok között az első helyen a hosszabb ideje csapadékszegény, száraz időjárás szerepel.
Mielőtt bagatellizálnánk a problémát, jó, ha tudjuk, hogy csupán az idén eddig eltelt két és fél hónapban több mint 3500 alkalommal vonultak ki a tűzoltók szabadtéri tüzekhez, és bő 7000 hektárnyi terület égett le. Ez egyenlő 70 négyzetkilométerrel, azaz kerületünk összterületének majdnem a háromszorosával, vagy más összehasonlításban nagyobb, mint a XII., az I. és a II. kerület összesen.Tuzgyujtasi_tilalomA tilalom idején tilos tüzet rakni az erdőkben, fasorokban, facsoportokban és ezek kétszáz méteres körzetében – akkor is, ha ebben a zónában már lakóingatlanok vannak, és ott gyújtanánk tüzet. A korlátozás kiterjed a kijelölt tűzrakóhelyekre is, így a Normafa környéki közkedvelt kirándulóhelyeken sem szabad szalonnázni, tábortüzet rakni, bográcsozni.
A tűzgyújtási tilalmat várhatóan az első kiadósabb csapadékok után oldja fel az illetékes hivatal. Az előrejelzéseket nézve erre kis esély mutatkozik április eleje előtt.

B.