Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Zöld recept” az egészségért

Az országban ebben a formában elsőként a Hegyvidéken kezdődik meg a „Zöld recept” tesztelése, a Zöld Környezet és Egészség projekt keretében. A receptet a háziorvosok állítják ki, s a beteg fizikai állapotának és szükségleteinek megfelelő szabadtéri mozgásformákat tartalmazza.

Ma már nem igényel különösebb bizonyítást, hogy a mozgásszegény életmód károsítja a testet és a lelket. Hatványozottan így van ez egy lábadozó betegnél, vagy idősebb korban. A Hegyvidék kivételes környezeti adottságai lehetővé teszik, hogy akár gyalog, akár buszra szállva gyorsan elérjük a felüdülést biztosító parkokat, réteket, erdőket. A „Zöld recept” program ezen a területen szeretne ösztönzést adni a jobb általános egészségi állapot és a kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet érdekében.
A zöld színű receptpapír megjelenésében hasonlít a hagyományos, rózsaszínes gyógyszerreceptekhez. Az orvosok azokat a szabadtéri aktivitási formákat vagy ajánlott sporttevékenységeket írják fel rá, amik jótékony szerepet játszhatnak a beteg állapotának fenntartásában vagy javításában. Megtalálható rajta az eligazodást segítő honlap címe, valamint egy telefonszám is, amin a mozgásformákról lehet érdeklődni.Zold_recept_az_egeszsegert1Természetesen nem földrajzi vagy anyagi értelemben elérhetetlen javaslatok szerepelnek a felsorolásban, hanem olyan programok, amik közvetlen környezetünkben és többségében ingyen is igénybe vehetők. Az esetleg szükséges bejelentkezést követően csak fel kell keresni a kijelölt sétákat, tornaalkalmakat vagy egyéb helyszíneket, ahol szakavatott vezetők segítik a feladatok elsajátítását. Ezek jellemzően csoportos események, így a testi fejlődés mellett a közösség pozitív hatása is hozzájárul a résztvevők mentális és fizikális jóllétéhez. Az első telefonos jelentkezés után néhány héttel a koordinátorok megkeresik az érdeklődőket, és segítenek a kezdeti nehézségek kezelésében.
A koncepciót a világ több pontján alkalmazzák sikerrel a gyógyításban és a prevenció területén, például a születéskor várható élettartamlistán 40 hellyel és 5,7 évvel előttünk járó Új-Zélandon is. A hegyvidéki „Zöld recept” program célja, hogy a betegek a rendelkezésre álló zöld környezetben végzett – személyre szabott és szakember által felügyelt – mozgás által gyorsabban és tartósabban visszanyerjék egészségüket, és olyan közösségekbe integrálódjanak, amik segítenek az egészségesebb életmód kialakításában és megtartásában. A tapasztalatok szerint mindezek hatására egyértelműen javulnak az életkilátások, az életminőség, csökken az ellátórendszerekre nehezedő terhelés is – azaz minden érintett jól jár.
A „Zöld receptre” felírt javaslatok legtöbbje az Aktív Hegyvidék programsorozatban és a kifejezetten idősebbek számára létrehozott kerületi Alzheimer Café kezdeményezés keretében jelenleg is elérhető, de az önkormányzat további lehetőségekkel tervezi bővíteni a listát. Az idén is lesznek városi, helytörténeti és botanikai séták, a mozogni vágyók felkereshetik a kardioösvényt, továbbá pétanque-klub indul a Gesztenyés kertben.
A program részleteiről a https://hegyvideksport.hu/zold-recept/ honlapon lehet olvasni. A ma még csak tesztüzemben működő oldal információtartalma folyamatosan bővül.

BI.