Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások (1.)

Képzőművészeti kiállításokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, könyvbemutatókkal, fotótárlatokkal és sok minden mással színesítik a Hegyvidék kulturális és közéletét a XII. kerületi nemzetiségek tagjai. Az őket képviselő önkormányzatok minden év végén megtartják közmeghallgatásaikat – ezúttal a görögök voltak a legfrissebbek.

Évek óta hagyományos rendezvényeket szervez a Budapest XII. kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat, és a nagy érdeklődésre való tekintettel ezen az idén sem változtatott – mondta el a közmeghallgatásukon Kökény Konstantin elnök. Ilyen program a görög zeneiskola és zenetábor, a Papadimitriu Athina Jászai Mari-díjas színművésznő és Kolatosz Fotiosz színművész, rendező közreműködésével meghirdetett versmondó tábor, valamint a hagyományőrző táncoktatás és a rajzoktatás. Ez utóbbin Papageorgiu Andrea festőművész tanította a jelentkezőket.
„Valamennyi tábor és oktatás ingyenes volt. Jónak bizonyultak az időpontok, mindegyik program nagy sikert aratott. Nem is akarunk változtatni, hiszen ezek az alkalmak összehozzák a közösséget” – emelte ki Kökény Konstantin. Külön is szólt az október 15-i „Parafrázis minden kép” című kiállításról, aminek az Actor szálloda díszterme adott otthont. Az eseményen egyszerre lehetett élvezni a képeket és a kulináris élményeket, mivel a megnyitón Görögország legjobb borászata, a Kir-Yianni Boutari termékeit kóstolhatták meg a vendégek. Ez jó alkalmat biztosított arra is, hogy az alkotókkal beszélgessenek a munkásságukról.
Természetesen a hegyvidéki görög önkormányzat képviselői az idén is részt vettek és koszorúztak a március 15-i és az október 23-i ünnepi megemlékezéseken. Ami a terveket illeti, az elnök megemlítette, hogy szeretnének életmű-kiállítást szervezni Papageorgiu Szteliosz festményeiből. A Hegyvidék Galéria ideális helyszín lenne, mert akár hatvan alkotás bemutatására is alkalmas. Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok

Nemzetiségi közmeghallgatások

 

Az idei hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások időpontjai és helyszíne:

  • Budapest XII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat – 2022. november 16. 17.00 – polgármesteri hivatal, tanácsterem (XII., Böszörményi út 23–25.)
  • Budapest XII. kerületi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat – 2022. november 19. 10.00 – polgármesteri hivatal, tanácsterem (XII., Böszörményi út 23–25.)
  • Budapest XII. kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat – 2022. november 21. 11.00 – polgármesteri hivatal, tanácsterem (XII., Böszörményi út 23–25.)
  • Budapest XII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat – 2022. november 21. 17.00 – polgármesteri hivatal, tanácsterem (XII., Böszörményi út 23–25.)
  • Budapest XII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat – 2022. november 22. 10.00 – polgármesteri hivatal, tanácsterem (XII., Böszörményi út 23–25.)
  • Budapest XII. kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat – 2022. november 28. 17.00 – polgármesteri hivatal, tanácsterem (XII., Böszörményi út 23–25.)
  • Budapest XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat – 2022. november 28. 17.30 – polgármesteri hivatal, tanácsterem (XII., Böszörményi út 23–25.)

M.

A további nemzetiségi közmeghallgatásokról következő lapszámainkban olvashatnak.