Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kossuth-díjasok a MOMkult-ban

Bereményi Géza, Szörényi Levente, Udvaros Dorottya és Cserhalmi György lesznek a Kossuth-díjasok című pódiumműsor-sorozat következő vendégei a MOM Kulturális Központban. A nemrég induló, Gundel Takács Gábor által vezetett programról az egyik szervezővel, Chlebda Istvánnal beszélgettünk.

  • Több mint hetvenéves múltra tekint vissza a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés, a Kossuth-díj. Miért épp most indítottak beszélgetéssorozatot az elismerésben részesülők bemutatására?
  • Minden évben, amikor március 15-én átadják a Kossuth-díjakat, készül néhány fotó a kitüntetettekről, aznap írnak róluk az újságok, de aztán feledésbe merül az a teljesítmény, amiért a díjat átvehették az érintettek. Gundel Takács Gábor kollégámmal együtt – akivel az elmúlt időszakban az UP Rendezvénytérben dolgoztam együtt – azt éreztem, a legkiválóbb művészek jelentős része annak ellenére sem kapja meg a neki járó figyelmet, hogy a legnagyobb presztízsű állami kitüntetésben részesült. Ezért döntöttünk nemrégiben úgy, hogy elindítjuk ezt a hiánypótló sorozatot.
  • Milyen témákra fókuszálnak a beszélgetések?
  • Azt szeretnénk, ha vendégeink nemcsak az életpályájukat mutatnák be, hanem olyan dolgokról is mesélnének, amik segítenek megérteni, mitől válik valaki igazi művésszé. Mi kell ahhoz, hogy egy alkotó kitűnjön a szakmája többi képviselője közül, és nagy hatást gyakoroljon ránk, a művészeti alkotások befogadóira.
  • Hogyan választják ki a vendégeiket?
  • Akit csak lehet, szeretnénk megszólaltatni. Persze ez egy hosszú távú vállalkozás, és a díjazottak listájának teljes kimerítése nem is lehet reális célkitűzésünk, hiszen mintegy háromszáz élő Kossuth-díjasunk van. Első körben azokkal a népszerű művészekkel találkozhat a közönség, akiket sikerült megnyerni a beszélgetésre. Szervezői szempontból a legnehezebb feladat az időpont-egyeztetés: eddig mindenki örömmel fogadta a felkérésünket, de a programokkal sűrűn betáblázott előadók esetében nem könnyű szabad időpontot találni.
  • A sorozat első két vendége Vidnyánszky Attila és Halász Judit volt. Kik lesznek a következők?
  • November 7-én a Hegyvidék díszpolgára, Bereményi Géza író, filmrendező beszélget Gundel Takács Gáborral. November 24-én Szörényi Levente, december 5-én Udvaros Dorottya, nem sokkal karácsony előtt, december 20-án Cserhalmi György lesz a vendégünk. Érdemes tudni, hogy a helyszínnek, a MOMkult kupolatermének a korlátozott befogadóképessége miatt gyorsan fogynak a jegyek – legutóbb Halász Juditra is olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy rövid időn belül telt házas lett a rendezvényünk. A pódiumműsorra Hegyvidék kártyával kedvezményes áron, 500 forintért vásárolhatók jegyek. A beszélgetésekről felvételek készülnek, ezeket várhatóan jövőre lehet megnézni a tévében.Kossuth-dijasok_a_MOMKultban

zd.