Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Osfogas_es_gozhajo_a_megujult_jatszoteren_1

Ősfogas és gőzhajó a megújult játszótéren

A Lánchíd, a budai Váralagút, a Kisfaludy gőzhajó és egy gőzmozdonyos fogaskerekű-szerelvény is az új látványosságok közé tartozik a Hollósy Simon utcában. A környékbeliek bevonásával, a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, a főváros társfinanszírozásában elkészült ugyanis a reformkort idéző, teljes egészében megújuló játszótér, amelyet közösen adott át Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester.

„A három dimenzió mellett itt van egy negyedik, az idő, amit be tudunk mutatni a gyerekeinknek” – utalt a reformkori tematikára Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere a Hollósy Simon utcában épült új játszótér átadásán. Mint mondta, a Hegyvidék és a főváros múltját idézik fel a különleges játékok, valamint azok a tablók, amiken a szülők a korszakot bemutató képeket, leírásokat és QR-kódokat találnak. Ez utóbbiak mobiltelefonos beolvasásával a táblákon látható ismeretterjesztő anyagok online változatai érhetők el, archív fotókkal, híradókkal és számos más érdekességgel bővítve.

„Példamutató a főváros és a kerületek együttműködésével megvalósuló TÉR_KÖZ program. Reméljük, lesz folytatása, amikor jobb idők járnak majd a költségvetés szempontjából az önkormányzatokra” – jelentette ki Pokorni Zoltán. Mint elmondta, a játszótér-felújítás a „Hegyvidék főutcája” programhoz kapcsolódik, aminek az a célja, hogy a Böszörményi út és környéke a jelenleginél jobban betölthesse a Hegyvidék központjának szerepét.

A polgármester kiemelte, hogy a játszótér tervezésekor öt alkalommal is kikérték a környéken lakók véleményét – háromszor személyesen, kétszer pedig írásos formában. A környékbeliek javaslatára lett a tervezetthez képest kicsivel kevesebb a játék és több a zöld felület. Az is a szülők kérése volt, hogy a tér legyen áttekinthető, könnyen szemmel lehessen tartani a gyerekeket.Osfogas_es_gozhajo_a_megujult_jatszoteren_2

„A megújult játszótér és a Hegyvidék főutcája koncepció nagyon közel áll a várospolitikai stratégiánkhoz, hogy legyenek lokális városközpontok, a városi létben megtaláljuk a kisvárosi otthonosságot” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte a Hollósy Simon utca különleges hangulatához méltó lett az új játszótér, amelynek egyedi játékai a Hegyvidékhez, Budapesthez és Magyarországhoz való kötődésünket erősítik. „A játékok egy olyan korszakot idéznek meg számunkra, ami a mai napig is iránymutató – tette hozzá –, hiszen a reformkorban épült Budapest nagy része, Magyarország ekkor lett a polgári Európa egyik fontos országa.”

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a későbbiekben szeretnék újraindítani a Tarlós István idejében elindított TÉR_KÖZ pályázatot. Kicsit továbbgondolva, az „Egészséges utcák” koncepció mentén, újabb közösségi terek és még több zöld terület létrehozását célozva folytatnák a programot, aminek a finanszírozásába európai uniós forrásokat vonnának be.

A teljesen egészében megújuló, de a családias hangulatát megőrző Hollósy Simon utcai játszótér a lakók kérésére elsősorban a 2–10 éves korosztálynak készült. A fő attrakciókat a reformkor kiemelkedő építészeti, ipartörténeti emlékeit felidéző, egyedi fajátékok jelentik. Ezek között a legnagyobb építmény a Kisfaludy gőzhajó, amely hatalmas árbocaival már messziről hívogatja a gyerekeket.Osfogas_es_gozhajo_a_megujult_jatszoteren_3

A pallókon, köteleken, létrákon megközelíthető fedélzeti részek remek terepet nyújtanak a mászókázáshoz és a képzeletbeli hajós kalandokhoz, míg a zegzugos belső terek a bújócskázáshoz biztosítanak ideális helyet. A gépek működése iránt érdeklődők figyelmét garantáltan leköti majd a fogaskerékhajtó játék a „gépházban”. A gőzhajó amúgy szinte mindig mozgásban van a játszótér nyitvatartási idejében, a két nagy, mókuskerékként funkcionáló lapátkerék ugyanis megunhatatlan szórakozási lehetőséget kínál a gyerekeknek.

Míg a valódi, felújítás alatt álló Lánchidat még legalább egy évig nem használhatjuk, annak játszótérre álmodott, kicsinyített másán már bárki átkelhet. Igaz, ehhez némi egyensúlyérzék is szükségeltetik, hiszen csak a láncokra függesztett, billegő pallókon és tuskókon lépdelve lehet eljutni az egyik partról a másikra. Azok, akik Pestről érnek át Budára, az Alagútnál találják magukat – pontosabban egy azt szimbolizáló csőnél, amiben négykézláb lehet keresztülmenni.Osfogas_es_gozhajo_a_megujult_jatszoteren_4

A 19. század kiemelkedő technikai vívmányai közé tartozik a fogaskerekű vasút is, aminek a mintájára szintén készült egy játék. Persze ne a mindenki által ismert piros-fehér szerelvényt keressük, hanem a vasútvonal 1874-es megnyitásakor útnak indított egyik gőzmozdonyt, valamint egy ehhez kapcsolt, zöldre festett személyszállító kocsi gyerekekre optimalizált változatát.

Az 1838-as pesti árvíz hősére, Wesselényi Miklósra utalva készült el egy többszemélyes, csónak alakú mérleghinta. A Wesselényi és Széchenyi által meghonosított magyarországi lóversenyzés hőskorszakának és az akkor feltűnő két világhírű versenylónak, Kisbérnek és Kincsemnek egy-egy rugós lovacska állít emléket. A tér többi játékának ugyan nincs az előbbiekhez hasonló történelmi üzenete, ez azonban semmit sem von le az élvezeti értékükből: a négy hagyományos és egy fészekhinta, a kis csúszdás mászóka, a hatalmas homokozó, valamint a gumiborítású kismotorpálya egyaránt remekül betölti funkcióját.Osfogas_es_gozhajo_a_megujult_jatszoteren_1

A kicsik biztonsága érdekében megszűnt az átjárás lehetősége a játszótéren keresztül. Megmaradt viszont a pingpongasztal és a teveszobor. A családok kérésére ivókút és illemhely épült, megújult a közvilágítás, továbbá az igényeknek megfelelve piknikezésre alkalmas füves részek kialakítására is gondoltak a tervezők.

A több mint 2100 négyzetméteres játszótéren nagyjából 1500 négyzetméternyi zöld felület újult meg. Háromezer-ötszáznál is több cserjét, évelőt és nyolc fát ültettek el a szakemberek, úgy, hogy a meglévő fák is megmaradtak. Mintegy 400 négyzetméternyi betontól sikerült megszabadítani a teret, a helyére növényzet, valamint a játszószerek környezetében ütéscsillapító, vízáteresztő gumiburkolat került.Osfogas_es_gozhajo_a_megujult_jatszoteren_5

Budapest Főváros Önkormányzata és a Hegyvidéki Önkormányzat a múlt év végén kötött támogatási szerződést a „Hegyvidék főutcája” című pályázat megvalósítására. A főváros a TÉR_KÖZ-forrásból 250 millió forinttal támogatja a teljes projektet. Ennek csak egy része a Hollósy Simon utcai játszótér tematikus fejlesztése, emellett egy családi programsorozat is megvalósult a nyár elején a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren, „Mesés kalandozás a Hegyvidék főutcáján” címmel. Kivitelezés előtt áll a Böszörményi úti portálfelújítási program, valamint az úgynevezett digitális helytörténeti séta kialakítása a környéken.Osfogas_es_gozhajo_a_megujult_jatszoteren_6

n.

 

Az új játszótér történelmi hátteréről a 2022. november 1-jei lapszám helytörténeti rovatában, a 11. oldalon olvashatnak bővebben, illetve az alábbi linken:

https://www.hegyvidekujsag.hu/multjelenjovo/megelevenedo-tortenelem