Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rum Baba, a mesebeli édesség

Ha hinni lehet a történetnek, az alábbi sütemény egyenesen a varázsos Ezeregyéjszakából érkezett a francia konyhába a 18. században. Szülőatyja XV. Lajos francia uralkodó apósa, az édesszájú Stanislas Leszczynski lengyel király volt, aki a hagyományos lengyel süteményt, a babkát túl száraznak érezte, ezért azt kérte, hogy édes tokaji borral öntözzék meg. Így olyan mesésen jónak találta, hogy egyenesen Ali Babáról nevezte el (nem véletlenül, mert éppen akkoriban olvasta az Ali Babát).

A recept, a királyi rokonságnak köszönhetően, egyenes úton jutott Franciaországba, ahol egy párizsi cukrász, Nicolas Stohrer, Stanislas király lengyel cukrászának egyik leszármazottja – ki tudja, milyen meggondolásból – a desszertben a bort rummal váltotta fel. Az így készült sütemény olyan sikert aratott, hogy a Rum Babát máig a legismertebb francia édességek között tartják számon. Időközben a nápolyiak kedvencévé is vált, akik a süteményt alkalmanként rum helyett limoncello likőrrel öntözik meg, és vaníliafagylalttal fogyasztják.Rum_Baba

 

*

A recept szerint 30 dkg finomlisztet csipetnyi sóval, 5 dkg cukorral és egy zacskó (7 g) élesztőporral egy tálban összekeverünk. Egy másik tál­ban 10 dkg margarint kissé megol­vasztunk, 1,2 dl tejet öntünk rá, 4 tojást beleütünk, és 1 csomag vaní­liás cukorral együtt jól össze­dolgozzuk. Ezt a tojásos masszát a lisztes keverék kö­zepébe öntjük, és hólyagos tésztává keverjük-verjük.

Ezután egy kb. 24 cen­ti átmérőjű gyűrűformát kivajazunk, és a tésztát beleöntjük. Nem szabad teljesen a forma pereméig érnie, mert kelesztéskor megduplázódik a térfo­gata. Meleg helyre tesszük, és kelni hagyjuk, de nem takar­juk le. Kb. 1 óra alatt megkel. Végül a tésztát előmelegített sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165° C) 25-30 percig sütjük. Akkor jó, ha nyomásra a teteje rugalmasan visszaugrik. 5 percnyi állás után tálra borítjuk.

Amíg a tészta sül, egy kezeletlen citrom héját spirál alakban lehántjuk, a levét kinyomjuk, és a héjával együtt 20 dkg cukorral elkevert 6 deci vízben addig melegítjük, amíg felolvad. Ezután 5 percig forraljuk, majd a citromhéjat kidobjuk, és a helyére 45 dkg szárított gyümölcsöt (aszalt szilvát, sárgabarackot, mazsolát vegyesen) szórunk. 10 percig kis lángon főzzük, majd 6 evőkanál rumot öntünk bele.

Ezután a gyümölcsöt leszűrjük, a visszamaradt levét evő­kanállal körös-körül a tésztá­ra csorgatjuk. 20 percig állni hagyjuk, hogy a sütemény a szirupot jól magába szívja. Végül 3 evőkanálnyi sárgabarackdzsemet 2 evőkanál vízzel elkever­ünk, és mázként ecsettel a tészta tetejére kenjük. A szárított gyümölcsöket köré rakjuk, pirított mandulával megszór­juk, és ha maradt még szirup, azzal a gyümölcsöt meglocsol­juk. Tejszínhabot kínálunk hozzá, és lehetőleg még a sütés napján elfogyasztjuk.

(pákozdi)