Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sportfoglalkozások zöld receptre

Külföldi mintára a háziorvosok már mozgásformákat is felírhatnak a Hegyvidéken úgynevezett zöld receptre. Sokféle foglalkozás várja az egészségükért tenni akaró embereket, akik XII. kerületi lakcímkártyával mindegyikhez ingyenesen csatlakozhatnak.

Nemzetközi felmérések szerint a zöld recepttel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel kezdenek el mozogni, ez pedig kedvezően befolyásolja az általános egészségi állapotukat. A koncepció az 1990-es években Új-Zélandról indult útjára, ma már a többi között az Egyesült Államokban és Angliában is alkalmazzák.
Zöld receptre mozgási lehetőséget jelenleg az alábbi kategóriákban írhatnak fel a háziorvosok a Hegyvidéken: prevenció (kardió, tartásjavító, tüdőkapacitást fejlesztő mozgásforma), energizálás – aerob (koordinációfejlesztő mozgásforma), energizálás – kardió (keringést fokozó mozgásforma), mentálfejlesztés (mentális szinten tartás, koordinációfejlesztő mozgásforma), izomfejlesztés (saját testsúlyos edzés, erő-, állóképesség-, izomtömeg-növelő mozgásforma), stresszcsökkentés – aerob (tüdőkapacitást fejlesztő mozgásforma), stresszcsökkentés – relax (tartásjavító, egyensúlyfejlesztő mozgásforma), hangulatjavító (koordinációfejlesztő mozgásforma) és lazítás-nyújtás (rehabilitáció, prevenció, stretching, tartásjavító mozgásforma). A program a Zöld Környezet és Egészség nemzetközi projekt keretében zajlik, a Hegyvidéki Zöld Iroda szervezésében. A megvalósításban a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. munkatársai segítenek.Sportfoglalkozasok_zold_receptre1A felsorolt mozgásformákhoz konkrét sportprogramok kapcsolódnak, amik a test mellett a szellemet is megmozgatják. Az idén még hatszor lehet sétálni a gyaloglóklubbal a Normafánál és a Margitszigeten, szervezett egészségmegőrző erdőjárás indul nyugdíjasoknak és hozzátartozóiknak hetente háromszor, ezek mellett a Szent Ferenc Kórház kardiotúrái is rendelkezésre állnak. Kedd és csütörtök délelőtt kezd a nordic walking klub a Gesztenyés kertben, ugyanott pedig pétanque-ozni is lehet. Sportfoglalkozasok_zold_receptre2

A hétfő, szerda, csütörtök és péntek az aerobik kedvelőinek napjai, a Normafa Futóklubhoz csütörtökönként csatlakozhatnak az érdeklődők. Pingpongozni lehet szombat délelőtt, míg az izomfejlesztést segítő funkcionális edzésre hetente kétszer jelentkezhetnek a mozogni vágyók. Nemcsak a stresszt csökkenti, hanem a tartást is javítja a jóga, amelyet szintén hetente kétszer vehetnek igénybe a zöld recept tulajdonosai. Megmozgat és a hangulatot is javítja az ugyancsak heti két zumbaóra, és ugyanezt teszi a kímélőtorna – ez utóbbit a nehezebben mozgók is bátran választhatják.

A programokon azok is részt vehetnek, akik nem rendelkeznek zöld recepttel, nekik elegendő a XII. kerületi lakcímkártyájukat bemutatni.

-os

 

További részletek, kezdési időpontok: lohn.angela@hegyvideksport.hu, 06-70/442-2135.