Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szívesen segítenek a szívünk egészségéért

Évek óta rendszeresen kardiológiai szűréseket szervez a XII. kerületben élők részére a SZÍVSN Országos Betegegyesület, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájával együttműködve, a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával. Legközelebb november és december első szombatján várják a szervezők a regisztrált jelentkezőket. A városmajori klinika szakdolgozói és betegei által alapított egyesület a szűrőszombatok mellett előadásokkal és eszközkölcsönzéssel is segít – mondta el lapunknak Bernáth-Lukács Zsuzsa elnök.

 • Jövőre lesz tizedik éve annak, hogy a SZÍVSN Országos Betegegyesület a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával szűrőprogramot indított a városmajori klinikán. Mik a tapasztalataik? Kik mennek el a vizsgálatokra, és a megjelentek hány százalékánál derül ki, hogy valamilyen keringési betegsége van?
 • Eddig mintegy 1400 hegyvidéki lakost vizsgáltunk meg a szűrőszombatokon. Túlnyomórészt hölgyek jelentkeznek, a férfiak aránya nagyjából 25%. Mindig örülök, amikor házastársak együtt jönnek, hiszen ha a férj és a feleség hasonló életmódot folytat – például keveset mozognak, sok szénhidrátot fogyasztanak –, nagy valószínűség szerint a problémáik is hasonlók. A megjelentek közel 10%-ánál mutattunk ki olyan értékeket, amik alapján további vizsgálatokat javasoltunk. Előfordult, hogy sürgős beavatkozásra volt szükség: egy idős bácsinak néhány napon belül pacemakert kellett beültetni, míg másnál szívkatéterezésre került sor a koszorúér-szűkülete miatt.
 • Leginkább kinek javasolják a szűrővizsgálatot? Mit érdemes tudni ennek menetéről?
 • Főleg középkorú érdeklődőket várunk, akik legalább öt éve nem voltak semmilyen kardiológiai vizsgálaton, és nincs ismert, kezelt szívbetegségük. A szűrővizsgálat időtartama körülbelül huszonöt perc. Van, aki tojásrántottát, vagy cukros üdítőt fogyaszt a szűrés előtt, a fiatalok egy része pedig energiaitalt kortyolgatva állít be. Ilyen esetekben felesleges elvégezni a vizsgálatot, mert nagyon magas koleszterin- és vércukorérték jönne ki. Alapszabály, hogy ha szűrésre, vérvételre, kivizsgálásra megyünk, nem szabad reggelizni, kizárólag vizet lehet inni. Hatvan főből – alkalmanként ennyi ember szűrését tudjuk elvégezni – négy-öt esetében szembesülünk ezzel a problémával. Nagyjából ugyanilyen számban fordul elő, hogy valaki bejelentkezik, de nem jelenik meg, és nem is értesít minket – így pedig nem tudunk szólni azoknak, akik szívesen eljöttek volna, de hely hiányában nem kaptak időpontot az általuk kiválasztott napra. Ha bárki a túljelentkezés miatt marad le valamelyik szűrőszombatról, a következő alkalommal előnyt élvez a jelentkezők között. Ebben az évben november 5-én és december 3-án lesz még szűrés a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, de jövőre is szeretnénk folytatni a programot.Szivesen_segitenek_a_szivunk_egeszsegeert
 • Pontosan milyen vizsgálatokat végeznek?
 • Vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérést, kiegészülve EKG-val, ami a rejtett szívritmuszavart mutathatja ki. Amennyiben a szívelégtelenség jeleit látjuk, részletes kivizsgálást javasolunk. A kardiológus által kiértékelt eredményt mindenkinek elküldjük, általában három héten belül. A szűrésen részt vevőket később meghívjuk az online előadásainkra, amiken hasznos tanácsokat kaphatnak betegségmegelőzési témákban.
 • Egyesületük az idén új kampányt hirdetett a „női szívekért”. Miért tartják fontosnak, hogy kiemelt figyelmet kapjon a nők kardiológiai szűrése?
 • Magyarországon kardiovaszkuláris betegségben hal meg a nők 57 százaléka, ami nagyon súlyos adat. Közülük 43 százalék nem ismerte fel időben a betegségét. Tapasztalataink szerint a házasok esetében a nők sokkal hamarabb hívnak mentőt párjuknak, mint fordítva. Ezért tervezünk egy olyan kampányt is, amiben a férfiakat arra szeretnénk buzdítani, hogy a legelső olyan, a feleségüknél észlelt tünetnél hívjanak mentőt, ami korábban nem fordult elő. Inkább a mentőorvos mondja azt, hogy nem kardiológiai eredetű a panasz, mint hogy orvosi segítség nélkül maradjon valaki, és végzetes kimenetelű legyen a rosszullét.
 • Ma már számos diagnosztikai eszköz viszonylag olcsón beszerezhető. Melyek azok a készülékek, amiket a kardiológiai betegségek megelőzése érdekében érdemes otthon használni?
 • Az otthoni koleszterin- és vércukorszintmérő készülékek beszerzését mindenkinek javaslom, hiszen ha időben észrevesszük, hogy magas a vércukor vagy a koleszterin szintje, még vissza tudjuk fordítani a kedvezőtlen folyamatokat. A rendszeres vérnyomásmérés is hasznos, a magasvérnyomás-betegség ugyanis nem jár tünettel, de ha éveken át nem kezeljük, vérzéses stroke lehet a szövődménye.
 • Egyesületük eszközkölcsönzéssel is foglalkozik, úgynevezett INR-mérőt tudnak a betegek rendelkezésére bocsátani. Mire való ez a készülék?
 • A műbillentyűvel élőknél és a véralvadásgátló gyógyszert szedő betegeknél különösen hasznos a véralvadás szintjének folyamatos vizsgálata. A gyógyszer nem megfelelő alkalmazása esetén a vér besűrűsödhet, emiatt stroke alakulhat ki. A vér túlzott hígulása is kockázatos: ha valaki elvágja magát borotválkozáskor vagy zöldségszeleteléskor, fennáll a veszélye, hogy elvérzik. Ezért fontos az otthoni INR-mérés. A koronavírus-járvány kezdetén, amikor az idősek nem hagyhatták el lakásaikat, a háziorvosokon keresztül felvettük a kapcsolatot azokkal a XII. kerületi betegekkel, akik régi típusú vérhígítószereket szednek. Összesen 105 idős embert kerestünk fel, és az otthonaikban mért eredményeket elektronikus formában továbbítottuk a kezelőorvosaiknak.
 • Említette, hogy előadásokat is tartanak az érdeklődőknek. Miről esik szó ezeken?
 • Szervezetünk működésének egyik alappillére – a szűrések és az eszközkölcsönzések mellett – az oktatás, ami a járvány alatt sem szünetelt. Az online, zoomos előadásainkat hetente, csütörtökön vagy pénteken tartjuk a különböző betegségcsoportok által érintett páciensek, például a szívritmus-szabályozóval, műbillentyűvel, genetikailag magas koleszterinszinttel élők, vagy az infarktuson átesettek számára. Az előadásokat rendszerint a kérdésekre adott válaszok kísérik, vagy a saját tapasztalataikat osztják meg a betegek, segítenek egymásnak erőt adni a gyógyulás sokszor nehéz folyamatához. Havonta egy-két alkalommal szélesebb körű programokat is szervezünk. Novemberben egy országos Zoom-konferenciát hirdetünk a pitvarfibrilláció témájában, szakemberek, betegek, érdeklődők részvételével. Kevesen tudják, hogy ez a speciális ritmuszavar, ami Magyarországon mintegy 300 ezer embert érint, ma már meg is szüntethető speciális kezelési lehetőségekkel. Szintén ebben a hónapban izgalmasnak ígérkező előadást tart a SZÍVSN „nagykövete”, Suhajda Szilárd, akinek ez év tavaszán magashegyi teherhordók és pótlólagos oxigén használata nélkül sikerült feljutnia a Föld negyedik legmagasabb hegyére, a nepáli Lhocéra. A magyar hegymászó azért áll ki a betegek elé, hogy példájával bizonyítsa: ahogy egy csúcs meghódítása, úgy a betegségekből való felépülés is csak akaraterővel, akár éveken át tartó testi-lelki felkészüléssel lehetséges. Arra biztatok mindenkit, „mondjon igent a SZÍVSN-re”, csatlakozzon a programjainkhoz, és akár tagként vegyen részt szervezetünk prevenciós és betegsegítő munkájában, amit a városmajori klinika szakdolgozói, valamint maguk a betegek látnak el önkéntesként immár több mint tíz éve.

n.

 

A SZÍVSN Országos Betegegyesület által szervezett programokról és a csatlakozás lehetőségéről a szivsn.hu weboldalon olvashatók részletek.