Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szívultrahang-készüléket is kapott a kardiológiai rendelő

Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület. Az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – a Hegyvidéki Önkormányzat korszerű orvosi eszközöket vásárolt a Kútvölgyi úti szakrendelőnek. A kardiológiai szakrendelés számára beszerzett készülékeket Pokorni Zoltán polgármester adta át az egészségügyi intézményben.

„A János kórház sorsa számunkra kulcskérdés, ez a mi kórházunk, nagyrészt ide járnak gyógyulni a hegyvidéki polgárok, legyen szó fekvőbeteg- vagy járóbeteg-ellátásról” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán. Felidézte, hogy a Kútvölgyi úti szakrendelő épülete néhány évvel ezelőtt azért került át a Semmelweis Egyetemtől a Szent János Kórházhoz, hogy végre „ne keveredjen a pizsama a télikabáttal”, azaz a hegyvidékieket kiszolgáló járóbeteg-rendelések a fekvőbeteg-ellátásoktól fizikailag is külön, önálló épületben, integráltan működjenek.Szivultrahang-keszuleket_is_kapott_a_kardiologiai_rendelo

„A kardiológiai járóbeteg-rendeléseinken évente mintegy 25-30 ezer páciens fordul meg. Eddig évi 5-6 ezer szívultrahang-vizsgálatot tudtunk elvégezni, ezek száma a most átvett berendezésnek köszönhetően jelentősen bővülhet, a várakozási idő pedig rövidülhet” – mondta dr. Ralovich Zsolt, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója.

Dr. Kazinczy Rita, a III. számú belgyógyászat kardiológiai osztályának vezetője arról beszélt, hogy az önkormányzat által átadott modern szívultrahang-készülék alapvető fontosságú a szakrendelésre érkező panaszos betegek vizsgálata során. A berendezéssel egyebek mellett azt tudják kideríteni, mennyire erősen ver a szív, van-e billentyűbetegség, gyulladás, netán olyan terület, ami egy szívinfarktus miatt esetleg rosszabbul mozog.Szivultrahang-keszuleket_is_kapott_a_kardiologiai_rendelo2

A szintén most beszerzett, kerékpárral kombinált terheléses EKG-val azokat a kardiológiai megbetegedéseket – főként a koszorúér-betegséget – lehet kiszűrni, amik nyugalomban nem, csak terheléskor okoznak tüneteket. Huszonnégy órás vérnyomásmérésre, valamint EKG-vizsgálatra alkalmas hordozható készülékeket is kapott a szakrendelő: előbbiek a magasvérnyomás-betegség, utóbbiak pedig az időközönként jelentkező ritmuszavarok felismerését teszik lehetővé.

sz.