Jó kis tökös ötletek
Parmezán bundában. A meghámozott, nyers, fél centi vastag, hosszúkás szeletekre vágott tököt megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval megszórjuk. Ezután hagyományosan bundázzuk, úgy, hogy a felvert tojásba reszelt parmezán sajtot és felaprított tökmagot keverünk. Salátával, paradicsommártással, ketchuppal kiváló.
Egzotikus pácban. A kockákra vágott nyers sütőtököt gyömbéres, citromos, chilipaprikás, ánizsos, sós, cukros borecetben pácolva kitűnő kísérőt készíthetünk natúr húsok, halak mellé. Az összeállított páclevet forrón öntjük a tökre, néhány percig együtt főzzük, és a levében hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt legalább két napig érleljük. Hűtőszekrényben napokig eláll. Ha hosszabb időre akarjuk eltenni, üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd 15-20 percig gőzöljük.
Galuskaként. A megfőzött és pépesített sütőtököt annyi liszttel, amennyit felvesz, tojással, egy kevés vajjal galuskatésztává dolgozzuk. Megsózzuk, zsályával fűszerezzük, majd lobogva forró, sós vízbe szaggatjuk. Leszűrjük, és forró vajban megforgatjuk, reszelt füstölt sajttal meghintve kínáljuk.
Köret vagy előétel. A sütőtököt köretként tálalhatjuk, ha nem sütőben, hanem meghámozva, felszeletelve, besózva, egy kevés olajon serpenyőben sütjük meg, és a kész szeleteket citromlével kevert, zúzott fokhagymával ízesítjük. Pikáns lekvárral kínálva előételnek is kitűnő.
Gyerekeknek habosan. A megsütött tök puha belsejét kivájjuk, szitán áttörjük, vagy turmixoljuk. Kemény habbá vert tejszínbe forgatjuk. Aki édesebben szereti, 1-2 kanál mézet is adhat hozzá. Kehelyben, a tetején mazsolával kínáljuk. Ha felnőttek is kapnak belőle, a mazsolát rumba áztathatjuk.
Rétesnek való. Kész réteslap felhasználásával az almás réteshez megszólalásig hasonlóan készíthető el. A sütni való tököt nagy lyukú reszelőn bő ujjnyi vastag rétegben a réteslap tetejére reszeljük. Megcukrozzuk, fahéjjal meghintjük. Aki szereti, beáztatott mazsolát is szórhat rá. Konyharuha segítségével ügyesen felgöngyöljük, átemeljük egy tepsire, a tetejét vékonyan megkenjük olajjal, és betoljuk a sütőbe; 20-25 perc alatt megsül. Széles, ferde szeletekre vágva, porcukrozva kínáljuk.
(pákozdi)