Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jó kis tökös ötletek

Parmezán bundában. A meghámozott, nyers, fél centi vastag, hosszúkás szeletekre vágott tököt megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval megszórjuk. Ezután hagyományosan bundázzuk, úgy, hogy a felvert tojásba reszelt parmezán sajtot és felaprított tökmagot keverünk. Salátával, paradicsommártással, ketchuppal kiváló.Jo_kis_tokos_otletek1

Egzoti­kus pácban. A kockákra vágott nyers sütőtököt gyömbéres, citromos, chilipap­rikás, ánizsos, sós, cukros bor­ecetben pácolva kitűnő kísérőt készíthetünk natúr húsok, halak mellé. Az összeállított páclevet forrón öntjük a tökre, néhány percig együtt főzzük, és a levében hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt legalább két napig érleljük. Hűtőszekrényben napokig eláll. Ha hosszabb időre akarjuk eltenni, üve­gekbe töltjük, lezárjuk, majd 15-20 percig gőzöljük.

Galuskaként. A megfőzött és pépesített sütőtököt annyi liszt­tel, amennyit felvesz, tojással, egy kevés vajjal galuskatésztává dolgo­zzuk. Megsózzuk, zsályá­val fűszerezzük, majd lo­bogva forró, sós vízbe szaggatjuk. Leszűrjük, és forró vajban meg­forgatjuk, reszelt füstölt sajttal meghintve kínáljuk.

Köret vagy előétel. A sütőtököt köretként tálalhatjuk, ha nem sütő­ben, hanem meghámozva, felszeletelve, besózva, egy kevés ola­jon serpenyőben sütjük meg, és a kész szeleteket citromlével kevert, zúzott fokhagymával ízesítjük. Pikáns lekvárral kínálva előételnek is kitűnő.

Gyerekeknek habosan. A megsütött tök puha belsejét kivájjuk, szitán áttörjük, vagy turmixoljuk. Kemény habbá vert tej­színbe forgatjuk. Aki éde­sebben szereti, 1-2 kanál mézet is adhat hozzá. Kehelyben, a tetején mazsolá­val kínáljuk. Ha felnőttek is kapnak belőle, a mazsolát rumba áztathatjuk.

Rétesnek való. Kész réteslap felhasználásával az almás réteshez megszólalásig hasonlóan készíthető el. A sütni való tököt nagy lyukú reszelőn bő ujjnyi vastag rétegben a réteslap tetejére reszeljük. Megcukrozzuk, fahéjjal meghintjük. Aki szereti, beáztatott mazsolát is szórhat rá. Konyharuha segítségével ügyesen felgöngyöljük, átemeljük egy tepsire, a tetejét vékonyan megkenjük olajjal, és betoljuk a sütőbe; 20-25 perc alatt megsül. Széles, ferde szeletekre vágva, porcukrozva kínáljuk.Jo_kis_tokos_otletek2

(pákozdi)