Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Novembertől tavaszig sülve-főve sütőtök

Hideg téli estéken a sülő tök illata megbékíti az embert a világgal. Ha már beteltünk a frissen sült formájával, kipróbálhatjuk más változatban is. Sülve, főve egyaránt jó, ráadásul sok olyan egyszerű fogást is készíthetünk, amire korábban nem is gondoltunk. Csodás köret, leves, saláta, töltelék lehet belőle, de még süteményben sem elképzelhetetlen.

A sütőtökszezon novemberben megkezdődik, és egészen jövő tavaszig tart. Nemcsak a húsát, hanem a magját is becsüljük meg, soha ne dobjuk ki! A lapos kis magok megpirítva bármikor elropogtathatók, a mangán és a szelén kivételével az összes nyomelemet tartalmazzák, tele vannak fehérjékkel, értékes zsírsavakkal és fiatalító nukleinsavakkal. Késleltetik az öregedési folyamatokat, segítségükkel megcsappanhatnak a zsírraktárak, fogyni vágyóknak ideális nassolnivaló. És akkor még nem beszéltünk a magokból préselt olajból, ami aranyat érő patikaszer.

Többféle formájú sütőtök közül választhatunk. A sonka alakú kanadai tök általában édesebb, a kerek kobak formájú kevésbé, de akár meg is cukrozhatjuk, vagy mézzel meglocsolhatjuk. Az a fontos, hogy ez a C-vitaminban és béta-karotinban különösen gazdag, immunerősítő termés minél gyakrabban kerüljön a tányérunkra!

SÜTŐTÖKÖS ZÖLDSÉGLEVES PIRÍTOTT HÚSGOMBÓCCAL

Sütőtökkrémlevest szinte minden háziasszony tud főzni, annyira egyszerű. Ezt a húsgombócos változatot viszont már nehezebb, de megéri, mert akár a klasszikus vasárnapi húslevessel is felveheti a versenyt.

 

Hozzávalók (4 személyre):

…a leveshez:

30 dkg sütőtök

1 csomó leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér stb.)

2 evőkanál olaj

1 vöröshagyma

1,5 l húsleves (biokockából is lehet)

só, őrölt bors

1-2 babérlevél

4 evőkanál beáztatott lencse

1 evőkanál frissen reszelt torma

…a húsgombóchoz:

25 dkg darált csirke- vagy pulykahús

1 szikkadt zsemle

1 dl tej

1 tojás

só, őrölt bors, reszelt szerecsendió

1-2 evőkanál zsemlemorzsa

…a sütéshez: olaj

 

A sütőtököt kimagozzuk, meghámozzuk, a leveszöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és mindet egyforma kis darabokra vágjuk. Az olajon először a finomra aprított hagymát, majd a zöldségeket futtatjuk meg. Megsózzuk, megborsozzuk, néhány percig pároljuk, azután a levessel felengedjük, a babérlevelet, az előre beáztatott lencsét és a reszelt tormát beledobjuk, majd minden belevalót puhára főzünk.

Amíg a leves készül, a gombócot összeállítjuk. Ehhez a darált húst a tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlével, a tojással, sóval, borssal, szerecsendióval összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne, 1-2 kanál zsemlemorzsával sűrítjük, majd egy habzsákba, esetleg műanyag zacskóba töltjük, aminek a csücskét levágjuk, és forró olajba mogyorónyi gombócokat nyomunk belőle. A gombócokat kézzel is megformázhatjuk, de akkor kiskanállal csúsztassuk az olajba! Ezután 2-3 perc alatt ropogósra sütjük, és a forró levest rámerve tálaljuk.Novembertol_tavaszig1

 

SÜTŐTÖKROPOGÓS HALLAL

Ki gondolná, hogy a sütőtök remekül illik a halakhoz? Persze nemcsak a harcsához, hanem a szerényebb rokonaiéhoz, a pontyhoz, busához is. Ennek a fogásnak ugyanis a színét, zamatát a karamellizált, narancsos tök adja.

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg sütőtök

2 evőkanál cukor

5 dkg vaj

2 evőkanál, lehetőleg fehér balzsamecet

1 dl narancslé

4 dkg mogyoró

75 dkg harcsafilé

citromlé

só, őrölt bors

4 evőkanál olaj

…köretnek: burgonyapüré

A tököt meghámozzuk, a magjait kidobjuk, a húsát vékony csíkokra vágjuk. A cukrot a vajon karamellizáljuk, az ecettel és a narancslével felengedjük. A tökcsíkokat beleszórjuk, 6-7 perc alatt megpároljuk, majd a durvára tört mogyoróval megszórjuk. A halat 4 szeletre vágjuk, a citromlével megöntözzük, megsózzuk, megborsozzuk. Forró olajon mindkét oldalát szépen megsütjük.

Ennél a fogásnál a tálalás is nagyon fontos! A burgonyapüréből egy-egy adagot a tányérok közepére halmozunk. A mogyorós sütőtökcsíkokat csinosan elrendezzük rajta. A halszeleteket a tetejére csúsztatjuk. Ha van, rozmaringgal díszítjük, de a petrezselyem is megteszi.Novembertol_tavaszig3

 

CÉKLÁS, SÜTŐTÖKÖS SALÁTA
Ízekben, színekben, formákban kivételesen gazdag ez a saláta. Ha akarjuk, natúr sültek mellé kínálhatjuk, de önmagában, valamilyen friss, ropogós magos zsemlével is megállja a helyét.

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg cékla

50 dkg sütőtök

só, frissen őrölt bors

2-3 evőkanál olívaolaj

2 kisebb alma

2-3 evőkanál friss narancslé

2 marék rukkola vagy madársaláta

fél fej lila hagyma

8 dkg krémes kecskesajt

5 dkg pirított tökmag

…a salátaöntethez:

2 kiskanál dijoni mustár

1 kiskanál méz

5 evőkanál tökmagolaj (esetleg olíva)

4 evőkanál friss narancslé

só, frissen őrölt bors

A céklákat alufóliába csomagoljuk, és sütőbe rakjuk. 200 °C-on (légkeveréses sütőben 185 °C-on) 1 órán át sütjük. Közben a sütőtököt meghámozzuk, ujjnyi széles szeletekre vágjuk, sóval, borssal kevert olajba forgatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. Kb. 30 perc elteltével a cékla mellé tesszük, hogy egyszerre süljenek meg. Közben a salátaöntet hozzávalóit összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy az ízei összeérjenek.

Ha a tök és a cékla kihűlt, a céklát meghámozzuk, és kis darabokra vágjuk. Tálalás előtt az almákat is meghámozzuk, felkockázzuk, és a narancslébe forgatjuk. Tálaláskor a sült zöldségeket a salátalevelekre halmozzuk, majd az almakockákat és a vékonyan felszeletelt lila hagymát rászórjuk. A kecskesajtot rámorzsoljuk, megszórjuk a tökmaggal, és meglocsoljuk a salátaöntettel.Novembertol_tavaszig2

 

RAKOTT SÜTŐTÖK

Szokatlan, ám látványos fogás az így tálalt sütőtök. Az elkészítése egyszerű, az íze nagyszerű, mindenképpen megéri, hogy egyszer kipróbáljuk. Már ránézésre érezni, hogy csak jó lehet!

 

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg húsos szalonna

1 vöröshagyma

1 csokor petrezselyem

1 kg sütőtök

…a tetejére:

2 dl tejszín

reszelt szerecsendió, őrölt bors

3 evőkanál tökmag

3 dkg vaj

A szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját ki­sütjük, a pörcöt konyhai papírtörlőre szedjük. A visszamaradt zsír egyharmadán a meghá­mozott és finomra vágott hagymát megfut­tatjuk, a felaprított petrezselymet is rászórjuk, majd lehúzzuk a tűzről. A tököt meghámozzuk, a ma­gos belsejét kikaparjuk, a húsát vékonyan felsze­leteljük, és ferdén egymásra csúsztatva a maradék zsírral kikent tepsibe rakosgatjuk.
A petrezselymes párolt hagymát a tejszínnel felengedjük, szerecsendióval és borssal fűszerezzük, majd a tökre öntjük. A tökmagot rászórjuk, a vajat rámorzsoljuk, és alufóliával befedve 220 °C-ra (légkeveré­ses sütőben 200 °C-ra) előmelegített sütőbe toljuk. Amikor a tök megpuhult, a fóliát levesszük róla, és még kb. 10 percig sütjük, hogy a teteje kissé megpiruljon.Novembertol_tavaszig4

(pákozdi)