Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Amerikából jöttem

A muffin néven világszerte népszerű süteményt a feljegyzések szerint az angolok már a 11. században ismerték. Az idő tájt élesztővel készült, és leginkább egy lapos zsemlére emlékeztetett.
A bevándorlók vitték el Amerikába a receptjét, ám egyikük egyszer, rosszul emlékezve a hazai hozzávalókra, élesztő helyett sütőport tett bele. A feledékenységnek köszönhetően ez a muffinváltozat terjedt el a világban. Készíthetjük sósan, édesen, gyümölcsökkel töltve vagy magokkal megszórva, mázzal leöntve, mindenképpen gyors és egyszerű, a gyerekek körében roppant népszerű.
A sütéséhez speciális, kúp alakú mélyedésekkel ellátott muffinsütőtepsi szolgál, amely különböző, 6 vagy 12 süteményre való nagyságban kapható. Vehetünk hozzá muffinpapírt is, amivel a mélyedéseket kibélelhetjük, így a forma kikenése nélkül sem ragad bele a tészta, és a sütőformát könnyebben lehet tisztítani. Ha papírt használunk, egyszerűbb lesz evés közben kézben tartani a süteményt, és nem szárad ki gyorsan, mert a papír megvédi. Az elkészült és kihűlt muffineket le is fagyaszthatjuk, 1-2 hónapig is elállnak így.
A muffin receptje variálható. Az alaprecept szerint a muffin sütőporral készül, általában egy csomag kell hozzá, amit 30 deka finomliszttel, csipetnyi sóval elkeverünk. Ezután 10 deka porcukrot, 2 tojás sárgáját, 1 deci olívaolajat, 2 deci tejet összedolgozunk. Fontos, hogy a folyékony és a szilárd hozzávalókat külön keverjük, és összeöntés után gyors mozdulatokkal elegyítsük, ne dolgozzuk túl a tésztát. Végül óvatosan beleforgatjuk az ízesítésül szolgáló friss vagy fagyasztott szárított gyümölcsöt, csokoládét, magokat.Amerikabol_jottem1A tészta akkor megfelelő, ha éppen belefolyatható egy kanálról a formákba, amiket csak háromnegyedig töltünk meg a masszával, mert az sülés közben megnő. A muffineket előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A muffin sokféle ízesítéssel készülhet. A narancsos változathoz 1 evőkanál narancslevet, egy fél narancs reszelt héját és némi őrölt szegfűszeget adunk a tésztához. A tetejére narancslevet cukorral sűrű mázzá keverünk, ezzel kenjük be. A csokoládés muffinhez 1 tábla étcsokoládét 5 deka vajban megolvasztunk, őrölt szegfűszeggel és rumba áztatott, reszelt narancshéjjal ízesítjük a tésztáját. A mediterrán változathoz aszalt gyümölcsöt keverünk, a magoshoz pedig mogyorót, napraforgómagot, tökmagot.

A száraz tölteléket célszerűbb, ha először csak a félig telített muffinek közepére tesszük, és utána fedjük be a tészta másik felével. A lekvárt és az egyéb, krémszerű töltelékeket csak a sütés után szokás hozzáadni a kihűlt süteményhez.Amerikabol_jottem2

(Pákozdi)