Szezonzáró lecsós fogások
Legkedvesebb magyar ételeink közé tartozik a lecsó és a töltött paprika, de télen többnyire nélkülöznünk kell ezeket, mert az ilyenkor kapható import paprika méregdrága, és az íze sem közelíti meg a nyári nap érlelte magyarét. Ám eltéve a téli hónapokban nagyszerű szolgálatot tesznek a konyhában, és akkor még nem is beszéltünk az egyre fontosabb takarékossági szempontokról! Noha a hagyományos lecsót mindenki egy régen meghonosodott magyar ételnek tartja, valójában csak a 20. században terjedt el igazán. Elődje feltehetően az 1870-es évektől Magyarországon megtelepedő bolgár kertészek jellegzetes étele volt, amely szabad tűzön sült paprikából, paradicsomból, esetleg más aktuálisan beérett zöldségből készült. Szeptember a lecsószezon vége, még jutányosan kapható paprika és paradicsom, de már nem sokáig, érdemes kihasználni!
TEJSZÍNES SÁRGABORSÓKRÉM-LEVES
A sárgaborsót téli hozzávalónak tartjuk, és szinte hozzátartozik egy kis füstölt íz is. Ez a krémleves azonban kivétel, a tejszíntől könnyűvé válik, a sárgarépa és az újhagyma zöldje pedig üde, nyárias jelleget kölcsönöz neki.
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg sárgaborsó
1 kiskanál só
késhegynyi őrölt fehér bors
1 evőkanál mustár
4 szál újhagyma
2 vékony szál sárgarépa
1 csokor metélőhagyma
4 evőkanál olaj
2 dl tejszín
…betétnek: pirított zsemlekocka
A sárgaborsót a felhasználását megelőző este vízbe áztatjuk. Főzéskor 1 liter vízzel felöntjük, és sóval, borssal, mustárral ízesítve kb. 30 perc alatt puhára főzzük, majd turmixoljuk. Közben a megtisztított újhagymát és a sárgarépát karikákra vágjuk, és a felaprított metélőhagyma felével együtt az olajon megpároljuk.
Végül a tejszínt habverővel a sárgaborsókrémbe keverjük, és a párolt sárgarépát meg az újhagymát hozzáadjuk. Ismét felforraljuk, de már nem főzzük tovább. Egy kevés félretett sárgarépával, hagymakarikával és metélőhagymával megszórva tálaljuk. Pirított zsemlekockát is kínálunk mellé annak, aki kedveli.
LECSÓ RÓMAI TÁLBAN
Romantikusan hangzik, de a tál nem a rómaiak találmánya. Eredetileg egy német kerámiagyártó cég védjegye volt, onnan került át a név tükörfordításként a magyar nyelvbe. Ez a fogás tulajdonképpen kettő az egyben, mert a lecsó mellett az egyébként köretnek szánt krumplit is tartalmazza.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg krumpli
2 nagy fej vöröshagyma
50 dkg zöldpaprika
3 dl tejföl
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kiskanál só
1 mokkáskanál cukor
2-3 paradicsom
4 evőkanál olaj
Egy közepes méretű római tálat legalább fél órára hideg vízbe áztatunk. Közben a burgonyát meghámozzuk, hosszú hasábokra vágjuk, és a beáztatott, kiöblített tál alján egyenletesen elosztjuk. Megsózzuk, majd a megtisztított és karikákra vágott hagymával befedjük. Erre kerül a felszeletelt zöldpaprika, amit pirospaprikával megszórunk, és a sóval, cukorral ízesített tejföllel nyakon öntjük.
A paradicsomokat kis kockákra vágjuk, és a tetejére szórjuk. Az olajjal meglocsoljuk, és a tál fedelét ráborítjuk. Hideg sütőbe toljuk, a római tál ugyanis kiégetett agyagból készült edény, sohasem szabad meleg sütőbe tolni, mert megreped! A sütést takaréklángon kezdjük el, negyedóra elteltével a lángot közepes erősségűre állítjuk, és legalább másfél órán át így folytatjuk. A tál fedelét sütés közben nem szabad felemelni.
RAKOTT LECSÓ
Szokatlan formája ez a lecsó készítésének, nem is nevezhető klasszikusnak, mert a hozzávalókba padlizsán és cukkini is kerül, a fűszerezés pedig mediterrán ízt és illatot kölcsönöz neki. Mindenesetre ízre, látványra izgalmas fogás.
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagy piros és 1-1 zöld és sárga színű paprika
1 cukkini
1 padlizsán
4 paradicsom
8 dkg parmezán vagy más reszelni való sajt
…a morzsához:
1 vastag szelet, szikkadt fehér kenyér
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
1 evőkanál szárított oregánó
só, őrölt bors
Először a fokhagymás morzsát készítjük el, amihez a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd az olajon megfuttatjuk. Az oregánóval fűszerezzük, az egészen finomra morzsolt kenyeret hozzáadjuk, és kevergetve meg is pirítjuk. Ezután a zöldpaprikákat hosszában 3 centi széles csíkokra metéljük.
A cukkinit és a padlizsánt, végeiket levágva, hosszában félujjnyi vastagra szeleteljük. A paradicsomokat felnegyedeljük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és a zöldféléket belerétegezzük: alulra paprika, aztán paradicsom, rá padlizsán, majd cukkini, megint paprika, és így tovább. Minden sor közé fokhagymás morzsát szórunk, megsózzuk, megborsozzuk, és reszelt sajttal meghintjük.
A tálat alufóliával lefedjük, és a rakott lecsót közepes lánggal 35 percig pároljuk. Ezután az alufóliát lebontjuk róla, a tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és az egészet további 10 percre a sütőbe visszatolva összesütjük. Tálaláskor bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.
KÖRTÉS MÁKOS LEPÉNY
Kiadós sütemény, amivel egy egész vendégsereget elláthatunk. Igaz, a körte hámozása, darabolása kicsit munkaigényes, de ezt ellensúlyozza, hogy a tésztáját egyszerű összeállítani. Kínáláskor egy kis tejszínhabbal meg is lehet koronázni.
Hozzávalók (10 személyre):
10 dkg mák
2 evőkanál rum
1,5 kg körte
2 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 tojás
só
50 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
6-8 babapiskóta
20 dkg körte-, alma- vagy birsalmazselé
…a tepsi kikenéséhez: olaj
A mákot serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd kihűtjük. Finomra daráljuk, és a rummal ízesítjük. A körtéket meghámozzuk, a magházukat természetesen eltávolítjuk. A gyümölcsöket először félbe-, majd cikkekre vágjuk, és citromlével azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljanak.
Egy nagy tepsit vékonyan beolajozunk, és sütőpapírral kibélelünk. A puha margarint a cukorral, a tojásokkal, a tejjel, csipetnyi sóval, az átszitált liszttel és a sütőporral sima tésztává keverjük. Végül a rumos mákot is beledolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a babapiskótát rámorzsoljuk. A körteszeleteket a vastagabb oldalukkal felfelé szépen egymás mellé belenyomkodjuk.
Közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 30-40 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a tetejét gyümölcszselével megkenjük, hogy szép fényes legyen. Csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt.
(pákozdi)