Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szezonzáró lecsós fogások

Legkedvesebb magyar ételeink közé tartozik a lecsó és a töltött paprika, de télen többnyire nélkülöznünk kell ezeket, mert az ilyenkor kapható import paprika méregdrága, és az íze sem közelíti meg a nyári nap érlelte magyarét. Ám eltéve a téli hónapokban nagyszerű szolgálatot tesznek a konyhában, és akkor még nem is beszéltünk az egyre fontosabb takarékossági szempontokról! Noha a hagyományos lecsót mindenki egy régen meghonosodott magyar ételnek tartja, valójában csak a 20. században terjedt el igazán. Elődje feltehetően az 1870-es évektől Magyarországon megtelepedő bolgár kertészek jellegzetes étele volt, amely szabad tűzön sült paprikából, paradicsomból, esetleg más aktuálisan beérett zöldségből készült. Szeptember a lecsószezon vége, még jutányosan kapható paprika és paradicsom, de már nem sokáig, érdemes kihasználni!

TEJSZÍNES SÁRGABORSÓKRÉM-LEVES

A sárgaborsót téli hozzávalónak tartjuk, és szinte hozzátartozik egy kis füstölt íz is. Ez a krémleves azonban kivétel, a tejszíntől könnyűvé válik, a sárgarépa és az újhagyma zöldje pedig üde, nyárias jelleget kölcsönöz neki.

 

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg sárgaborsó

1 kiskanál só

késhegynyi őrölt fehér bors

1 evőkanál mustár

4 szál újhagyma

2 vékony szál sárgarépa

1 csokor metélőhagyma

4 evőkanál olaj

2 dl tejszín

…betétnek: pirított zsemlekocka

 

A sárgaborsót a felhasználását megelőző este vízbe áztatjuk. Főzéskor 1 liter vízzel felöntjük, és sóval, borssal, mustárral ízesítve kb. 30 perc alatt puhára főzzük, majd turmixoljuk. Közben a megtisztított újhagymát és a sárgarépát karikákra vágjuk, és a felaprított metélőhagyma felével együtt az olajon megpároljuk.

Végül a tejszínt habverővel a sárgaborsókrémbe keverjük, és a párolt sárgarépát meg az újhagymát hozzáadjuk. Ismét felforraljuk, de már nem főzzük tovább. Egy kevés félretett sárgarépával, hagymakarikával és metélőhagymával megszórva tálaljuk. Pirított zsemlekockát is kínálunk mellé annak, aki kedveli.Szezonzaro_lecsos_fogasok1

 

LECSÓ RÓMAI TÁLBAN

Romantikusan hangzik, de a tál nem a rómaiak találmánya. Eredetileg egy német kerámiagyártó cég védjegye volt, onnan került át a név tükörfordításként a magyar nyelvbe. Ez a fogás tulajdonképpen kettő az egyben, mert a lecsó mellett az egyébként köretnek szánt krumplit is tartalmazza.

 

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg krumpli

2 nagy fej vöröshagyma

50 dkg zöldpaprika

3 dl tejföl

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 kiskanál só

1 mokkáskanál cukor

2-3 paradicsom

4 evőkanál olaj

 

Egy közepes mé­retű római tálat legalább fél órára hideg vízbe áztatunk. Közben a burgonyát meghámozzuk, hosszú hasábokra vá­gjuk, és a beáztatott, kiöblített tál alján egyenletesen elosztjuk. Megsózzuk, majd a megtisztított és karikákra vágott hagymával befedjük. Erre kerül a felszeletelt zöldpaprika, amit pirospaprikával megszórunk, és a sóval, cukorral ízesített tejföllel nyakon öntjük.

A paradicsomokat kis kockákra vágjuk, és a tetejére szórjuk. Az olajjal meglocsoljuk, és a tál fedelét ráborítjuk. Hideg sütőbe toljuk, a római tál ugyanis kiégetett agyagból készült edény, sohasem szabad meleg sütőbe tolni, mert megreped! A sütést takaréklángon kezdjük el, negyedóra elteltével a lángot közepes erősségűre állítjuk, és legalább másfél órán át így folytatjuk. A tál fedelét sütés közben nem szabad felemelni.Szezonzaro_lecsos_fogasok2

 

RAKOTT LECSÓ

Szokatlan formája ez a lecsó készítésének, nem is nevezhető klasszikusnak, mert a hozzávalókba padlizsán és cukkini is kerül, a fűszerezés pedig mediterrán ízt és illatot kölcsönöz neki. Mindenesetre ízre, látványra izgalmas fogás.



Hozzávalók (4 személyre):

2 nagy piros és 1-1 zöld és sárga színű paprika

1 cukkini

1 padlizsán

4 paradicsom

8 dkg parmezán vagy más reszelni való sajt

…a morzsához:

1 vastag szelet, szikkadt fehér kenyér

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4 evőkanál olaj

1 evőkanál szárított oregánó

só, őrölt bors



Először a fokhagymás morzsát készítjük el, amihez a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd az olajon megfuttatjuk. Az oregánóval fűszerezzük, az egészen finomra morzsolt kenyeret hozzáadjuk, és kevergetve meg is pirítjuk. Ezután a zöldpaprikákat hosszában 3 centi széles csíkokra metéljük.
A cukkinit és a padlizsánt, végeiket levágva, hosszá­ban félujjnyi vas­tagra szeleteljük. A paradicsomokat felnegyedeljük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és a zöldfélé­ket belerétegezzük: alulra paprika, aztán paradicsom, rá padli­zsán, majd cukkini, megint paprika, és így tovább. Minden sor közé fokhagymás morzsát szórunk, megsózzuk, megborsozzuk, és reszelt sajttal meghintjük.
A tá­lat alufóliával lefedjük, és a rakott lecsót közepes lánggal 35 percig pá­roljuk. Ezután az alufóliát le­bontjuk róla, a tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és az egészet további 10 percre a sütőbe visszatolva összesütjük. Tálaláskor bazsalikomle­velekkel díszíthetjük.Szezonzaro_lecsos_fogasok3

 

KÖRTÉS MÁKOS LEPÉNY

Kiadós sütemény, amivel egy egész vendégsereget elláthatunk. Igaz, a körte hámozása, darabolása kicsit munkaigényes, de ezt ellensúlyozza, hogy a tésztáját egyszerű összeállítani. Kínáláskor egy kis tejszínhabbal meg is lehet koronázni.

 

Hozzávalók (10 személyre):

10 dkg mák

2 evőkanál rum

1,5 kg körte

2 dl tej

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

4 tojás

50 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

6-8 babapiskóta

20 dkg körte-, alma- vagy birsalmazselé

…a tepsi kikenéséhez: olaj

 

A mákot serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd kihűtjük. Finomra da­ráljuk, és a rummal ízesítjük. A körtéket meghámozzuk, a magházukat természetesen eltá­volítjuk. A gyümölcsöket elő­ször félbe-, majd cikkekre vágjuk, és citromlével azonnal meglocsoljuk, ne­hogy megbarnuljanak.

Egy nagy tep­sit vékonyan beolajozunk, és sütőpapírral kibélelünk. A puha margarint a cukorral, a to­jásokkal, a tejjel, csipetnyi sóval, az átszitált liszttel és a sütőporral sima tésztává ke­verjük. Végül a rumos mákot is beledolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a babapiskótát rámorzsoljuk. A körte­szeleteket a vastagabb oldalukkal felfelé szépen egymás mellé belenyomkodjuk.

Közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 30-40 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a tetejét gyümölcszselével megkenjük, hogy szép fényes legyen. Csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt.

(pákozdi)

Szezonzaro_lecsos_fogasok4