Tegyük el télire!
A lecsó a leghasznosabb ételféle, amit érdemes eltenni télire. A legegyszerűbb mélyhűtőbe rakni, de üvegben, egyszerű gőzölési eljárással is tartósítható, akár tartósítószer nélkül is. Hasznos néhány kisebb üveggel is eltenni ételízesítésre. Egyszerre nem érdemes 5 kilónál többet befőzni, mert a nagy mennyiség kezelhetetlen, félő, hogy nem sül át kellően. Vegyünk színes paprikát, közte sok pirosat, mert most befőzéskor nem teszünk a lecsónkba pirospaprikát, nehogy megkeseredjen állás közben!
Lecsó üvegben, tartósítószer nélkül
10 közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, kis kockákra vágunk, és egy nagy lábosban 5 deci olajon aranysárgára pirítunk. Amíg sül, 1,5 kiló paradicsom szárát kimetsszük, a szemeket néhány másodpercre forrásban lévő vízbe dobjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, meghámozzuk, feldaraboljuk, és mehet a megpirult hagymába! Ekkor 5 kiskanál sóval ízesítjük, és kis lángon, meg-megkeverve, addig főzzük, amíg jó sűrű lesz, majdhogynem zsírjára sütjük.
Ezalatt 5 kiló paprikát megmosunk, és kisujjnyi vastagon felszeletelünk. A paradicsomos alappal jól összekeverjük, és élénk tűzön addig sütjük, amíg félig megpuhul, üvegesedni kezd. Közben fertőtlenített üvegeket meleg vízzel töltött tepsibe állítva a lábos mellé készítünk. A forró lecsóból mindegyikbe töltünk egy merőkanállal, így apránként rakjuk tele, nehogy elpattanjanak. Csavaros tetővel valamennyit szorosan lezárjuk, és egy olyan fazékba állítjuk, amibe annyi vizet tudunk tölteni, amennyi teljesen ellepi az üvegeket.
Kis lángon felforraljuk, és a gyöngyöző vízben 15 percig gőzöljük. Ezután a lángot elzárjuk, és így hagyjuk kihűlni, ami eltart akár egy napig is. A gőzölés alatt a félig sült-párolt paprika teljesen megpuhul, és csírátlanodik, ezért nem kell bele tartósítószer. Ha valaki bizonytalan, szórhat a tetejére egy csipetnyit. Télen, amikor a lecsót felnyitjuk, pirítsunk alá egy kevés szalonnát, ebbe szórjunk pirospaprikát, így ízesítsük, színezzük.
Tölteni való paprika a mélyhűtőbe
A töltött paprika is a magyar konyha népszerű fogása, ráadásul télen sem kell nélkülözni, mert a tölteni valók néhány paradicsom társaságában lefagyaszthatók. Elkészítéskor elég még fagyott állapotban megtölteni, és ízes paradicsommártásban megfőzni, tökéletesen hasonló lesz a frissen készült paprikához.
Az eltevéshez szép nagy, húsos példányokat válasszunk, majd a paprikacsöveket egy éles kis kés hegyével több helyen szurkáljuk meg, hogy amikor megtöltjük, a levegő ezeken távozhasson. A kicsumázott paprikákat ügyesen egymásba csúsztatjuk, általában hármasával, és az utolsóba belerakunk egy-két szem paradicsomot. Ezeket majd a paradicsommártásba dobjuk – finom, friss, nyári ízt kölcsönöznek a fogásnak. Mindenki annyi paprikát tegyen egy zacskóba, amennyit a család egyszerre elfogyaszt.
(pákozdi)