Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_Hegyvideken_is_becsengettek_az_iskolakban1

A Hegyvidéken is becsengettek az iskolákban

Megkezdődött a tanév, ami mindig nagy változást jelent a gyerekek életében. Összeállításunkból kiderül, mit gondolnak erről az Arany János iskolába járó alsósok, felsősök és gimnazisták, valamint az is, hogy hol és mennyi új osztály indult szeptemberben.

A tanév utolsó napjaiban a gyerekek már visszaszámolnak, alig várják, hogy vakációzni mehessenek. A nyár végén viszont rendszerint nem ekkora a lelkesedés, rigmusok sem születnek az iskolakezdésről. Ennek ellenére amint elmúlik néhány hét, mindenki belerázódik az iskolai életbe, és a diákok hamar elfelejtik a maguk mögött hagyott nyarat.

Mert azért az iskolában kellemesen telik az idő, például a társaság miatt, a fiatalok – legyenek kis elsősök, vagy éppen langaléta gimnazisták – mégiscsak a kortársaik között érzik magukat a legjobban. Nem véletlen, hogy a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium negyedikesei arra a kérdésre, mi a legjobb itt a számukra, azonnal rávágták: a barátok!

Eszter negatívumként a korai kelést említette meg: „Vártam az iskolát, mert el akartam mesélni a többieknek, hogy mi történt velem a nyáron. És persze érdekelt, ők mit csináltak.” Bence szerint jó lesz újra tanulni, viszont a menzát szívesen kihagyná. Az első megállapításhoz csatlakozott Milán, akinek a matek hiányzott a legjobban, a rossz jegyeket pedig az idén is elkerülné.

A hetedikes Fülöp a korán kelést felejtené el a legszívesebben: „Nyáron nemegyszer tíz-tizenkét órát aludtam, ez most biztos nem megy majd. Ami jó, hogy találkozhattam a többiekkel, ezért már megérte visszaülni a padba.”A_Hegyvideken_is_becsengettek_az_iskolakban5

„Az idén lesz kémia és biológia, mind a kettő érdekel, szóval nekem máris van motivációm” – mondta Vencel, hozzátéve, az a legrosszabb, hogy hamarosan itt a hideg idő, amit ő egyáltalán nem szeret.

Alíz most jött át az Aranyba, számára minden újdonság, ezért is volt benne nagy várakozás a tanévvel kapcsolatban: „Remélem, lesznek barátaim, és gyorsan megszokom az új környezetet.” A tizedikes Zsófia úgy érzi, sokat követel az iskola, és ezt nem lesz egyszerű teljesíteni: „Ha kezdődik a tanév, az azt jelenti, vége a nyárnak, ennek pedig nem örülök. De azért tudom, hogy történnek majd velem jó dolgok, úgyhogy annyira nem bánkódom.”A_Hegyvideken_is_becsengettek_az_iskolakban4

*

A Közép-Budai Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményekben szeptemberben az első évfolyamon tizenhárom osztályban 281, a hetedik évfolyamon két osztályban 64, a kilencedik évfolyamon öt osztályban 168 diák kezdte meg tanulmányait.

A Németvölgyi Általános Iskola egy hagyományos és egy logopédiai osztályt, a Nyitott Világ Fejlesztő Iskola egy, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium egy hagyományos és a 9. évfolyamon egy nyelvi előkészítő osztályt, a Svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola és Német Nemzetiségi Általános Iskola, valamint a Virányos Általános Iskola egy-egy, míg a Zugligeti Általános Iskola és a Városmajori Kós Károly Általános Iskola két-két hagyományos osztályt indított. A legnépszerűbb intézmény a Városmajori Gimnázium, amely a 7. évfolyamon két, a 9. évfolyamon három új osztállyal vág neki a tanévnek.A_Hegyvideken_is_becsengettek_az_iskolakban2

A külön nevelhető, sajátos nevelési igényű gyerekeket három intézményben látják el a sajátos nevelési igényük típusához igazodó szakképzettséggel rendelkező, az integrált fejlesztésben tapasztalt gyógypedagógusok, terapeuták. Ezekben az iskolákban az idén az első évfolyamon három osztályba 21, a kilencedik évfolyamon három osztályba 18 tanulót irányítottak a szakértői bizottságok. Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetője a részleteket ismertetve elmondta, hogy a Fekete István Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben egy általános iskolai és egy szakiskolai osztály, míg a Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban egy általános iskolai és egy készségfejlesztő iskolai osztály indult.

A kerületi iskolákban a nyári szünet idején több terem, folyosó, öltöző és mellékhelyiség is megújult. A fejlesztések részeként öt iskolában elkészült a gondozásmentes, felhőalapú telefonszolgáltatás kialakítása, és ez az év végéig a többi helyen is befejeződik.A_Hegyvideken_is_becsengettek_az_iskolakban7

sm.

 

A tanév néhány fontos dátuma

Az első félév utolsó napja: 2023. január 20. (péntek).

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap: 2022. október 28. (péntek).

Az őszi szünet utáni első tanítási nap: 2022. november 7. (hétfő).

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap: 2022. december 21. (szerda).

A téli szünet utáni első tanítási nap: 2023. január 3. (kedd).

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap: 2023. április 5. (szerda).

A tavaszi szünet utáni első tanítási nap: 2023. április 12. (szerda).

Az utolsó tanítási nap: 2023. június 15. (csütörtök).

Az utolsó tanítási nap a középfokú iskolák végzős évfolyamain: 2023. május 4. (csütörtök).