Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Örök élmények a Mátyás Táborban

A boldog gyerekkorhoz hozzátartoznak a szép emlékű vakációk, amikre aztán szívesen gondolunk vissza felnőttként. Ilyen életre szóló élményeket szerezhettek az idén is a Mátyás király úti önkormányzati napközis tábor vendégei, akiknek az ott töltött idő alatt semmi más dolguk nem volt, mint hogy jól érezzék magukat.

„A Mátyás Tábor olyan hely, ahol nincsenek iskolai kötöttségek, úgy tartunk rendet, hogy közben a lehető legnagyobb szabadságot adjuk a gyerekeknek. Nem mondjuk meg, mit csináljanak, de rengeteg lehetőséget biztosítunk arra, hogy vidáman, egyben hasznosan töltsék a szabadidejüket. Ha valaki egész nap pihenni akar, azt is nyugodtan megteheti. Persze azon vagyunk, hogy minél több közösségi programban vegyenek részt a táborozók, és sokat mozogjanak, mert mégiscsak erről szól a vakáció” – beszélt lapunknak az önkormányzati tábor céljairól Párkányi Zsuzsa táborvezető.
Az elmondottaknak megfelelően az idén is színes programkínálat várta a vakációzókat. „Sokat kirándultunk a környéken, elsősorban a Normafánál, jártunk a többi között a Nagy-Szénás tanösvényen, ami a Budai-hegység legmagasabb pontja. Közben megmutattuk a gyerekeknek az élővilág szépségeit, arra tanítottuk őket, hogy nem uraljuk a természetet, hanem mi is a részei vagyunk. Ugyanúgy, mint az állatok vagy a növények, ezért sem bántjuk őket” – folytatta a pedagógus, hozzátéve, hogy a természetvédelem kiemelten fontos náluk.Orok_elmenyek_a_Matyas_TaborbanMár csak a helyszín miatt is, mivel a Mátyás Tábor méltán lehet büszke a saját tanösvényére, a hatalmas játszóterére, a sportpályáira és persze az erdei környezetére. Az erdőjárás mellett heti rendszerességgel más külső programok is voltak: a gyerekek bejárták a főváros játszótereit, hajókáztak a Velencei-tavon, megnézték a Nádasdy-kastélyt, erdei vasúton vonatoztak.
A táborban sem volt hiány izgalmakban: a Monty Angyalai Állatmentő Egyesület munkatársai kutyás bemutatót tartottak, a tűzoltók pedig mindenkit habban fürösztöttek. A bármiből hangszert készítő Kovács Gábor együtt muzsikált a gyerekekkel, és hasonló nagy sikert arattak a néptáncfoglalkozások, a kézműveskedés, a társasjátékok, valamint természetesen a nyári forróságban mindig népszerű medence.
A hetedikes Rolandot Rolandó, a bűvész bűvölte el leginkább: „A bűvöskocka-trükkje tetszett a legjobban, főleg azért, mert azt én is ki tudom rakni!” – mondta.
Csenge Lilla kedvence a kutyás bemutató volt. „Sok barátot szereztem, és az is tetszett, hogy nagy a hely, sok a program, így aztán mindig lehetett találni valamilyen izgalmas elfoglaltságot” – tette hozzá az ELTE nyolcadikos diákja.
Marcell a nyugodt környezetet említette meg az első helyen, valamint az alkotás lehetőségét, amit a kézműveskedés kínált. „Játékkaraktereket készítettünk, és karkötőket, ezeket haza is vihettük” – mesélte a Virányos iskola hatodik osztályába járó fiú. Abban pedig valamennyien egyetértettek, hogy ha tehetik, jövőre is eljönnek legalább egy hétre a táborba.

mm.