Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Országosan is példaértékű a normafai kardioprogram

„Magyarországon megfelelő gyógyszerek állnak a kardiológiai betegek rendelkezésére, és az infarktus miatti invazív beavatkozások után az első pár napban ugyanazok a túlélési esélyek, mint például Svédországban. Az első év végére azonban minden negyedik beteget elveszítünk” – beszélt az Út az egészséghez elnevezésű egészségprogram elindításának legfőbb okáról dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója az eddigi tapasztalatokat összegző sajtótájékoztatón. Mint mondta, a mozgásprogram egyszerű és olcsó lehetőség a rehabilitációra, továbbá a betegségmegelőzésre.Orszagosan_is_peldaerteku1

A Szent Ferenc kórház hét évvel ezelőtt indította el a programot, aminek az elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a Magyarországon vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Ennek részeként 2018-ban a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Normafánál is létrejött egy úgynevezett kardiösvény, amely az elmúlt fél évben kiegészült egy több mint száz előadást és mozgásprogramot tartalmazó lakossági életmódváltó-programmal. A kezdeményezés a kedvező tapasztalatok alapján országossá szélesedhet.

Dr. Toldy-Schedel Emil kiemelte, hogy a program a szív- és érrendszeri betegségek mellett a cukorbetegekre, a kóros elhízásban szenvedőkre és néhány más speciális betegcsoporthoz tartozókra, például a szklerózis multiplexesekre is kibővíthető. A gyaloglás mellett, újabb mozgásformaként, a nordic walkingot is beépítették, de a sífutás és az elektromos kerékpár alkalmazása is a terveik között szerepel.Orszagosan_is_peldaerteku2

A főigazgató a kezdeményezés egyik fontos üzenetének nevezte, hogy az egészségmegőrzési programok helyszíne nem csak a kórház lehet, illetve az orvos helyszíni jelenlétére sincs feltétlenül szükség, mivel a szűrés önbevallásos módszerrel működik. „Nem kell mindig kórházi háttér, de mindig kell egy jó házigazda, valamint kellenek helyi partnerek, akik a magukénak érzik a programot” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy egy tanösvény elindítása és működtetése két infarktusos beteg ellátásának az árából kijön, tehát gyorsan megtérülő beruházásról van szó. Évente átlagosan 62 olyan beteget szűrnek ki a kardioösvényeken, akiknek az esetében – a korai diagnózisnak köszönhetően – időben megtörténhet a kórházi beavatkozás.

„Magyarországon erős az akut ellátás, azonban még sokat kell fejlődnünk a prevencióban és az utógondozásban” – mondta dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki az elsődleges célkitűzések között említette az egészségben eltöltött életévek növelését, valamint az emberek otthonához közeli ellátások, prevenciós programok megerősítését. A kormány a jelenleginél jóval nagyobb szerepet szán a prevenciós programok megvalósításában a helyi egészségfejlesztési irodáknak, amelyek emellett hozzájárulhatnak az önkormányzati és az egészségügyi szféra együttműködésének elmélyítéséhez is.

Hazánkban a halálesetek 9%-a közvetlenül a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, ugyanakkor azok, akik hetente legalább két és fél órát mozognak, átlagosan 4,2 évvel élnek tovább – ezekre a megdöbbentő statisztikai adatokra hívta fel a figyelmet Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár. A politikus elismerően szólt a Budapesti Szent Ferenc Kórház által elindított egészségprogramról, és ígéretet tett arra, hogy a kormány helyszínenként egy-egy millió forinttal támogatja majd újabb tíz kardioösvény kialakítását.Orszagosan_is_peldaerteku3

„Az a jó egészségügy, ami megőrzi egészségben az embereket, és nem várja meg, míg betegek lesznek, hogy meggyógyíthassa őket” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester. Arról is beszélt, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat évek óta támogatja a közösségi és diáksportot, valamint az idősek sportolását, hogy minél többen mozogjanak, hiszen ez a legjobb módja az egészségmegőrzésnek. A Normafa is számos mozgásformának ad helyet, ezért a környék fejlesztésének egyik célja éppen az, hogy a használati módok széthúzásával, szétválasztásával megelőzzék a különböző szabadidős tevékenységek keveredéséből adódó konfliktusokat.

A polgármester kitért arra is, hogy újszerű kezdeményezés a Hegyvidéken az úgynevezett zöld recept, amelyen a közreműködő háziorvosok az egészségmegőrzést szolgáló különféle sporttevékenységeket írhatnak fel pácienseiknek. A kardioútvonal mellett pedig további két tematikus ösvény kialakítását tervezi az önkormányzat: egyet a vakok, gyengénlátók, míg egy másikat a sífutók számára.

n.