Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pompás ízekkel búcsúzik a nyár

Mögöttünk van egy hosszú nyár, ami a forró napokkal ugyan próbára tett mindenkit, de nem okozott csalódást, ha a számunkra oly’ fontos zamatos gyümölcsökre, ezerarcú zöldségfélékre, salátákra gondolunk, a piros bogyósoktól a kövér dinnyéken, a lédús őszibarackokon át a gyalult tök és a kovászos uborka utánozhatatlan kettőséig. A piac még mindig gazdag, van bőven paprika, paradicsom, cukkini, érik a szőlő, és válogathatunk a szilvából, ringlóból, körtékből. Csupa örömforrás, használjuk ki, amíg lehet!

JOGHURTOS KÖRTELEVES

Ez a fogás kiváló lehetőség arra, hogy felhasználjuk a keményebb körtét, ha esetleg az került a kosarunkba, vagy ha jutányos áron jutottunk hozzá. Ha nincs elég körténk, egy-egy kemény őszibarack, vagy alma pótolhatja a hiányt.

 

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg körte

3-4 szem szegfűszeg

só, 1 evőkanál cukor

1 dl joghurt (esetleg tejszín)

1 evőkanál liszt

fél citrom

 

A körtéket megmossuk, meghámoz­zuk, a magházukat kimetsszük, a húsukat kis kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. Lábosba szórjuk, és bő 1,2 liter vízzel felöntjük. A szegfűsze­get beledobjuk, sóval és cu­korral ízesítjük. Felforraljuk, és kis lángon 2 percig főzzük.

Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. Egy keveset a forró levesből bele­merünk, simára dolgozzuk, majd szüntelenül kevergetve a körtére öntjük, és 2-3 percig forraljuk. Hide­gen és melegen egyaránt finom. Néhány csepp citrom kellemesen pikáns aromát kölcsönöz neki.Pompas_izekkel_bucsuzik_a_nyar1

 

TÉSZTASALÁTÁVAL TÖLTÖTT PARADICSOM

A töltött paradicsom lehet előétel, de önmagában egy önálló, könnyű fogásnak is megfelel. Különösen meleg napokon jó megoldás, mert egyszerre tartalmas, zöldséges tésztaétel és friss saláta.

 

Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg apró tészta (pl. rövid cső, szarvacska)

8 nagy paradicsom

só, őrölt bors

3 evőkanál olaj

2 gerezd fokhagyma

1 zöldpaprika

2 kis cukkini

1 csokor bazsalikom

1-2 maroknyi fekete olajbogyó

 

A tésztát egy evőkanálnyi olajjal ízesített, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. A paradicsomok tetejéről egy „kalapot” levágunk, a belsejüket kikaparjuk (ezt máshoz használjuk fel), majd egy rácsra lefordítva hagyjuk kicsöpögni a levüket. A maradék olajon a zúzott fokhagymát megfuttatjuk, a zöldpaprikát és a cukkinit apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk.

Sóval, borssal felaprított bazsalikomlevéllel fűszerezzük, és kissé összesütjük. A főtt tésztát és az olajbogyót belekeverjük, s mindezt a paradicsomok üregébe töltjük. A paradicsom a tányér és a saláta szerepét is betölti.Pompas_izekkel_bucsuzik_a_nyar2

 

MAZSOLÁS, CUKKINIS CSIRKEMELL

A cukkini az elmúlt években vált az egyik legkedveltebb zöldségünkké. Nem véletlenül: könnyű, változatosan elkészíthető, olcsó és lépten-nyomon kapható. Ha nem főételnek szánjuk, a zsengébb példányokból, az uborkához hasonlóan, saláta is készülhet.

 

Hozzávalók (4 személyre):

4 csirkemellfilé

4 karcsú cukkini

3 evőkanál fenyőmag vagy mandula

3 evőkanál mazsola

2 evőkanál vaj

1 kiskanál cukor

4 evőkanál narancslé

őrölt bors

...a páchoz:

3-4 szál kakukkfű

3 evőkanál olívaolaj

 

A csirkemellfiléket sütés előtt egyszerűen bepácoljuk. Ehhez a kakukkfűlevélkéket a szárukról letépkedjük, apróra vágjuk, és a felét az olívaolajba szórjuk. (A többit később használjuk fel.) A kakukkfüves olajat megsózzuk, a húsdarabokat beleforgatjuk, és így hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalóval elkészülünk. A cukkinikat hosszában vékonyan felszeleteljük, de a végüket előbb levágjuk és eldobjuk.

A fenyőmagot zsiradék nélkül egy serpenyőben megpirítjuk, kiszedjük, majd ebben a forró edényben a bepácolt, olajos csirkemellfiléket hirtelen megpirítjuk. Ezután forró sütőben, 200 °C-on 10 percig sütjük, hogy teljesen megpuhuljanak. (Ha a serpenyőnk nem tűzálló, a húst kis tepsibe átszedve süssük meg.)

Közben egy másik nagy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, a cukrot beleszórjuk, és a narancslével felforraljuk. A cukkiniszeleteket belefektetjük, és 5 percig pároljuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk, és a mazsolát is beleszórjuk. A nagyobb darabokra szelt csirkesültet a párolt cukkinival, a pirított fenyőmaggal és a félretett kakukkfűvel megszórva tálaljuk.Pompas_izekkel_bucsuzik_a_nyar3

 

RINGLÓS TÚRÓTORTA

A szilvával szinte egy időben megjelenik a piacon a ringló is, de szegény rokonnak tűnik népszerű felmenője mellett. Pedig az érett, lédús gyümölcsből, legyen az a sárga, zöld vagy sötét héjú, finom, akár ünnepi desszertek is készíthetők.

 

Hozzávalók (16 szelethez):

…a tésztához:

10 dkg vaj

25 dkg finomliszt

3 tojás

késhegynyi só

…a töltelékhez:

6 tojás

25 dkg cukor

2 dl tej

1 csomag (6 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)

késhegynyi só

75 dkg tehéntúró

...a tetejére:

20-25 szem ringló

1 csomag narancsízű zselépor

 

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül. Utóbbihoz a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A tejet a pudingporral és a sóval simára dolgozzuk, a cukros tojáshoz adjuk. A túrót áttörjük, és apránként hozzáadjuk az előző masszát (nem a túrót keverjük bele, mert nehezebben keveredik el).

A tésztával egy kivajazott, 23 centi átmérőjű tortaformát egyben kibélelünk, úgy, hogy magas pereme is legyen, és véletlenül se lyukadjon ki sehol, mert akkor a töltelék kifolyik. A túrós masszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 75-80 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, végül a tetejét apró kockákra vágott ringlóval beszórjuk, majd az előírás szerint elkészített zselével bevonjuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.Pompas_izekkel_bucsuzik_a_nyar4