Pompás ízekkel búcsúzik a nyár
Mögöttünk van egy hosszú nyár, ami a forró napokkal ugyan próbára tett mindenkit, de nem okozott csalódást, ha a számunkra oly’ fontos zamatos gyümölcsökre, ezerarcú zöldségfélékre, salátákra gondolunk, a piros bogyósoktól a kövér dinnyéken, a lédús őszibarackokon át a gyalult tök és a kovászos uborka utánozhatatlan kettőséig. A piac még mindig gazdag, van bőven paprika, paradicsom, cukkini, érik a szőlő, és válogathatunk a szilvából, ringlóból, körtékből. Csupa örömforrás, használjuk ki, amíg lehet!
JOGHURTOS KÖRTELEVES
Ez a fogás kiváló lehetőség arra, hogy felhasználjuk a keményebb körtét, ha esetleg az került a kosarunkba, vagy ha jutányos áron jutottunk hozzá. Ha nincs elég körténk, egy-egy kemény őszibarack, vagy alma pótolhatja a hiányt.
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg körte
3-4 szem szegfűszeg
só, 1 evőkanál cukor
1 dl joghurt (esetleg tejszín)
1 evőkanál liszt
fél citrom
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, a magházukat kimetsszük, a húsukat kis kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. Lábosba szórjuk, és bő 1,2 liter vízzel felöntjük. A szegfűszeget beledobjuk, sóval és cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és kis lángon 2 percig főzzük.
Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. Egy keveset a forró levesből belemerünk, simára dolgozzuk, majd szüntelenül kevergetve a körtére öntjük, és 2-3 percig forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom. Néhány csepp citrom kellemesen pikáns aromát kölcsönöz neki.
TÉSZTASALÁTÁVAL TÖLTÖTT PARADICSOM
A töltött paradicsom lehet előétel, de önmagában egy önálló, könnyű fogásnak is megfelel. Különösen meleg napokon jó megoldás, mert egyszerre tartalmas, zöldséges tésztaétel és friss saláta.
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg apró tészta (pl. rövid cső, szarvacska)
8 nagy paradicsom
só, őrölt bors
3 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
2 kis cukkini
1 csokor bazsalikom
1-2 maroknyi fekete olajbogyó
A tésztát egy evőkanálnyi olajjal ízesített, lobogva forró, sós vízben kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. A paradicsomok tetejéről egy „kalapot” levágunk, a belsejüket kikaparjuk (ezt máshoz használjuk fel), majd egy rácsra lefordítva hagyjuk kicsöpögni a levüket. A maradék olajon a zúzott fokhagymát megfuttatjuk, a zöldpaprikát és a cukkinit apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk.
Sóval, borssal felaprított bazsalikomlevéllel fűszerezzük, és kissé összesütjük. A főtt tésztát és az olajbogyót belekeverjük, s mindezt a paradicsomok üregébe töltjük. A paradicsom a tányér és a saláta szerepét is betölti.
MAZSOLÁS, CUKKINIS CSIRKEMELL
A cukkini az elmúlt években vált az egyik legkedveltebb zöldségünkké. Nem véletlenül: könnyű, változatosan elkészíthető, olcsó és lépten-nyomon kapható. Ha nem főételnek szánjuk, a zsengébb példányokból, az uborkához hasonlóan, saláta is készülhet.
Hozzávalók (4 személyre):
4 csirkemellfilé
4 karcsú cukkini
3 evőkanál fenyőmag vagy mandula
3 evőkanál mazsola
2 evőkanál vaj
1 kiskanál cukor
4 evőkanál narancslé
őrölt bors
...a páchoz:
3-4 szál kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
só
A csirkemellfiléket sütés előtt egyszerűen bepácoljuk. Ehhez a kakukkfűlevélkéket a szárukról letépkedjük, apróra vágjuk, és a felét az olívaolajba szórjuk. (A többit később használjuk fel.) A kakukkfüves olajat megsózzuk, a húsdarabokat beleforgatjuk, és így hagyjuk állni, amíg a többi hozzávalóval elkészülünk. A cukkinikat hosszában vékonyan felszeleteljük, de a végüket előbb levágjuk és eldobjuk.
A fenyőmagot zsiradék nélkül egy serpenyőben megpirítjuk, kiszedjük, majd ebben a forró edényben a bepácolt, olajos csirkemellfiléket hirtelen megpirítjuk. Ezután forró sütőben, 200 °C-on 10 percig sütjük, hogy teljesen megpuhuljanak. (Ha a serpenyőnk nem tűzálló, a húst kis tepsibe átszedve süssük meg.)
Közben egy másik nagy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, a cukrot beleszórjuk, és a narancslével felforraljuk. A cukkiniszeleteket belefektetjük, és 5 percig pároljuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk, és a mazsolát is beleszórjuk. A nagyobb darabokra szelt csirkesültet a párolt cukkinival, a pirított fenyőmaggal és a félretett kakukkfűvel megszórva tálaljuk.
RINGLÓS TÚRÓTORTA
A szilvával szinte egy időben megjelenik a piacon a ringló is, de szegény rokonnak tűnik népszerű felmenője mellett. Pedig az érett, lédús gyümölcsből, legyen az a sárga, zöld vagy sötét héjú, finom, akár ünnepi desszertek is készíthetők.
Hozzávalók (16 szelethez):
…a tésztához:
10 dkg vaj
25 dkg finomliszt
3 tojás
késhegynyi só
…a töltelékhez:
6 tojás
25 dkg cukor
2 dl tej
1 csomag (6 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
késhegynyi só
75 dkg tehéntúró
...a tetejére:
20-25 szem ringló
1 csomag narancsízű zselépor
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül. Utóbbihoz a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A tejet a pudingporral és a sóval simára dolgozzuk, a cukros tojáshoz adjuk. A túrót áttörjük, és apránként hozzáadjuk az előző masszát (nem a túrót keverjük bele, mert nehezebben keveredik el).
A tésztával egy kivajazott, 23 centi átmérőjű tortaformát egyben kibélelünk, úgy, hogy magas pereme is legyen, és véletlenül se lyukadjon ki sehol, mert akkor a töltelék kifolyik. A túrós masszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 75-80 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, végül a tetejét apró kockákra vágott ringlóval beszórjuk, majd az előírás szerint elkészített zselével bevonjuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.