Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új kerületi tűgyűjtők

A háztartásokban felhasznált injekciós tűk, fecskendők veszélyes hulladéknak minősülnek, gyűjtésük külön konténerekben történik. A közelmúltban megjelentetett cikkünkben írtunk a XII. kerület egyetlen tűgyűjtőjéről – azóta négy új gyűjtő vált elérhetővé a Hegyvidéken.

Dr. Kocsis Janka, a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület elnöke néhány hónapja a Klímabarát Esték előadás-sorozatban beszélt a használt fecskendők és injekciós tűk felelős gyűjtésének problémájáról. (Bővebben: Hegyvidék, 2022. április 5., 7. oldal.) A szervezet honlapján elérhető országos tűtérkép szerint akkor mindössze egyetlen konténer volt a XII. kerületben: az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő III. számú, Kútvölgyi útról nyíló kapuja mellett, a portánál.
Az előadás után az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája kezdeményezte az egészségügyi intézményeknél az egyébként jogszabályozás szintjén kötelező, mégis „mostohagyerekként” kezelt probléma megoldását. A sikeres tájékoztatás hatására négy intézmény vállalta a konténerek beszerzését és elérhetővé tételét, így már a kerület további négy pontján adhatják le a lakók a különleges kezelést igénylő (fertőző) veszélyes hulladékot.
A Védőnői Szolgálat négy kerületi telephelyén nyitvatartási időben, a legtöbb esetben munkanapokon 8.00–15.00 óráig lehet leadni a használt tűket. A konkrét napra és helyszínre vonatkozó nyitvatartási időket érdemes ellenőrizni indulás előtt.Uj_keruleti_tugyujtuk

Az új helyszínek:

  • 1126 Budapest, Böszörményi út 42.
  • 1125 Budapest, Rácz Aladár út 5.
  • 1121 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 18.
  • 1121 Budapest, Normafa út 4.

Az új konténerek elérhetővé tételével és ennek a speciális lakossági szolgáltatásnak a jelentős bővülésével – a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület tűtérképe (https://www.tugye.hu/tuterkep) alapján – a Hegyvidék sereghajtóból rögtön a főváros legjobban ellátott kerületévé lépett elő.

(B.)