Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Virágillat és ételszag

Ritkán esik szó az utcán terjedő szagokról, pedig ez bizony az életminőségünket befolyásoló környezeti tényező, és sokszor okoz fejfájást – akár szó szerint is. Legfeljebb lakossági fórumokon merül fel a téma a kerület egyes (gyors)éttermei kapcsán, ahol állandó ételszag keseríti meg a környéken lakók életét.
Ha meleg estéken kitárjuk ablakainkat, akkor nemcsak a Hegyvidékre jellemző finom virágillatot érezhetjük, hanem kedvenc ételeink szagát is, ami tolakodó bűznek hat, és inkább bosszúságot okoz, semmint élvezetet. Olykor a szél az agglomerációból hoz kellemetlen szagokat, amelyekért a mezőgazdasági területeken folyó trágyázást szoktuk okolni, pedig ilyen táblák csak messze a hegyeinken túl nyújtóznak.
Még egy probléma van a szagokkal kapcsolatban: mégpedig az, hogy lehetetlen műszerrel mérni. A szennyezés forrását általában több emberrel párhuzamosan végzett érzékszervi vizsgálattal szokták megállapítani, ezért aztán még az indokolt feljelentéseket is nehéz bizonyítani. Ráadásul erősen szubjektív a szagok intenzitásának – zavaró jellegének – megítélése is. Ha pedig egyértelmű, hogy valahol büdös van, ott sokszor nem meghatározhatók az ártalom okozói, mert például sok ezer autóban ülnek egyszerre, egyedül...

BI.