Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kert59: látványos park a sínek között

Jelenleg egy kaszáló terpeszkedik el az 59-es villamos Márton Áron téri fordulójának közepén. Ezen a kihasználatlan és nem is túl tetszetős területen, széles összefogás eredményeképpen, néhány év alatt színes, szemet gyönyörködtető és rovarokat csábító közpark épül. Ez lesz a Kert59, ahol a végállomás a kiindulópont!
A kezdeményezés ötletgazdája és finanszírozója James Atkins XII. kerületi vállalkozó, aki társakra talált a terület szerint illetékes Újbudai Önkormányzatban, a közvetlen szomszédság miatt érintett Hegyvidéki Önkormányzatban, a villamost üzemeltető Budapesti Közlekedési Központban, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságában mint szakmai partnerben. Lakossági támogató a közösségi zöld területek védelmében és fejlesztésében már sok gyakorlati tapasztalattal rendelkező Sas-hegy Védő Egyesület.
A cél összetett: a kialakuló zöld felület legyen elsősorban esztétikus és természetbarát, járuljon hozzá a környék biodiverzitásának növekedéséhez, és nyújtson táplálékforrást, menedéket a lehető legtöbb megporzó rovarnak. Emellett természetesen feleljen meg a villamosközlekedés elvárásainak, és okozzon örömet minden környéken lakónak, arra utazónak. Megkerülhetetlen kérdés a kivitelezés bekerülési költsége, amely egyszerre határozza meg a lehetőségeket, és nyújt hosszabb távú, többlépcsős kifutást az építkezésnek. Mindezeket a szempontokat kellett figyelembe venniük a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa Táj- és Kertépítész szakos hallgatóinak, akik tervpályázat keretében vethették papírra elképzeléseiket.Kert59A zsűri által kiválasztott terv, Némedi Boglárka és Veres Mária munkája ötletesen használja ki a mintegy ezer négyzetméteres, csepp alakú terület minden szegletét. A főleg virágzó évelőkből és örökzöld bokrokból válogatott növényanyag két magasabb „dombot” képez, ezek között, miniatűr völgyben alacsony virágok nyílnak majd színpompás kavalkádban, továbbá itt kap helyet egy rovarhotel is.
Mivel fontos feltétel, hogy a fenntartás ne állítsa költséges feladat elé az önkormányzatot, ezért szárazságtűrő, ellenálló dísznövények színes foltjai kerültek a tervrajzra. A közönséges cickafark – bár nem a Sunny Seduction fajtája – a Hegyvidéken vadon is sokfelé virít, ahogy a kakukkfű és az árvalányhaj sem ismeretlen a környékbeli sziklagyepeken. Az illatos kamilla inkább a nedvesebb alföldi szikréteken nyílik tömegesen, az iringó és a szamárkenyér viszont kifejezetten a száraz termőhelyek növénye. A díszgyertya nem őshonos, de kedvelt és sok környékbeli közterületen látható dísznövény. Hasonló a nyári orgona, amely például a Szent Orbán téren is minden évben pillangók ezreit vonzza lila virágfürtjeivel. Az örökzöld, szúrós tűztövis a hegyvidéki magánkertek kerítései mentén a leggyakoribb. Télen élénkvörösben és narancsban pompázó bogyói a madarak kedvelt csemegéi.
A legjobbnak ítélt pályamunka benyújtói a terv kivitelezésének folyamatában is tevőlegesen részt vesznek. Az érdeklődő civil önkéntesek lehetőség szerinti bevonásával a terület rendezése és a növények beültetése már az idén tavasszal megkezdődik, de nem egy ütemben történik meg, hanem több lépésben, mintegy másfél év alatt. Így egyrészt költséghatékonyabb, másrészt a környezet szempontjából is előnyösebb, mint egy gyorsan elvégzett jelentős átalakítás, ugyanakkor időszakosan rendezetlen, félkész benyomást kelthet.
A Kert59 végső kialakítása után olyan színes és tetszetős látványosságot kap a tér, ami ugyan nem bejárható – hiszen körben egy sínpár fut –, mégis örömet szerezhet mindenkinek. A virágoskert a rá hulló csapadék nagyobb részét tudja megkötni, mint a jelenlegi kaszáló, és a környék mikroklímáját is élhetőbbé teszi, hűti és párásítja.
A nevében is különleges projekt, a hurokvágány adottságait kiaknázva, egyediségre törekszik, viszont kifejezett célja a lehetséges követők megszólítása. A jó gyakorlat minél szélesebb körben történő átadása érdekében ismeretterjesztő táblák készülnek és kerülnek a terület több pontjára. Üzenetének első továbbadói a villamosvonal más pontjaira tervezett kisebb virágos kiültetések lesznek, amik a pontszerű növényállomány hatásait segítenek mind szélesebb térben kiterjeszteni.
A Kert59 építése formálisan a méhek világnapján, május 20-án kezdődik meg. Az első kapavágások ezután következhetnek.

BI.