Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lomtalanítás a Hegyvidéken

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az FKF Nonprofit Zrt. Budapest XII. kerületében az idén május elején végzi a szokásos évi lakossági lomtalanítást.

A kerületen belül az egyes körzetekben különböző időpontokban kerül sor a lomok elszállítására. A kihelyezésre vonatkozó időpontokról és a lebonyolítás módjáról, feltételeiről az FKF Nonprofit Zrt. tájékoztató szórólapot küld a kerületi lakosoknak.

Fontos tudni, hogy az FKF Nonprofit Zrt. kizárólag a kikészítésre biztosított időpontot követő napon szállítja el a háztartásokban keletkező nagy darabos hulladékot (bútorok, háztartási gépek, ládák stb.). A körzetenkénti pontos lomkikészítési és lomelszállítási dátumok az FKF honlapján olvashatók (www.fkf.hu/tajekoztato-2023-evi-lomtalanitasrol).

A lomokat csak az FKF Nonprofit Zrt. által hivatalosan közölt napon szabad kihelyezni 18.00 órától!

A lomtalanítás során tilos kihelyezni mindennapos háztartási hulladékot, szelektíven gyűjthető hulladékot, építési törmeléket, szénport, földet, autóroncsot, gumiabroncsot, veszélyes hulladékot, elektronikai és elektromos hulladékot, zöldhulladékot.

FIGYELEM! Veszélyes hulladékot az FKF nem szállít el, ideiglenes gyűjtőpontokon sem gyűjt, ezért azokat csak és kizárólag az FKF értesítőjében megadott módon, a lakossági hulladékudvarokban lehet leadni! A hulladékudvarokba a veszélyes hulladékok nyitvatartási időben egész évben beszállíthatók (részleteket itt olvashat: www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-lomtalanitas). A Hegyvidéki Önkormányzat a probléma enyhítése érdekében saját hatáskörben szervez – várhatóan júniusban – veszélyeshulladék-gyűjtést, amiről a helyi sajtóban és az önkormányzat honlapján lehet majd tájékozódni.

További tudnivaló, hogy a lom az utcára történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést és bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül, büntetése 150 000 Ft-ig terjedhet. Az elkövetőkkel szemben a hatóságok (közterület-felügyelet, kerületi jegyző) jogosultak eljárni.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a lomtalanítás időszakában a bűncselekmények (lopások, betörések, besurranótolvajlások stb.) száma esetlegesen megnövekedhet, ezért kérjük, hogy fokozottan ügyeljenek értékeikre, lakásaik, házaik biztonságára. Így különösen fontos, hogy a lomok kihelyezése valóban csak az elszállítást megelőző napon, 18.00 óra után történjen meg, hogy azok minél kevesebb ideig legyenek a közterületen. (Bűncselekmény észlelése esetén hívja a 112-es segélyhívószámot, illegális közterület-foglalás esetén pedig a Hegyvidéki Rendészet munkatársait a 06-1/225-0147-es vezetékes telefonszámon vagy az éjjel-nappal hívható mobiltelefonszámon: +36-30/623-9973.)

Amennyiben a lomtalanítást érintő szakaszon útfelújítás, egyéb forgalomakadályozó kivitelezési munka zajlik, a lomokat a legközelebbi közúti közlekedésre alkalmas, a lomtalanító gépjármű által megközelíthető helyre kell kihelyezni.

Tájékoztatjuk, hogy a lomok elszállítását követően a lomtalanítást igénybe vevő köteles a kikészítésre használt területet összetakarítani.

 

Óvjuk környezetünket, biztonságunkat, csak a kijelölt napon helyezzék ki a lomokat!

Köszönjük együttműködésüket!

 

Hegyvidéki Önkormányzat

1126 Budapest Böszörményi út 23–25.

Telefonszám: 06-1/224-5900

www.hegyvidek.hu, www.facebook.com/Hegyvidek