Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Osszeult_a_Hegyvideki_Utfejlesztesi_Testulet

Összeült a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület

Ismét összeült a kommunális adóbevételek felhasználását koordináló és erre javaslatokat készítő Hegyvidéki Útfejlesztési Testület. Az önkormányzattól független, közvetlenül választott tagokat a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának munkatársai tájékoztatták az idei év tervezett és már zajló fejlesztéseiről.

A megadott ütemezés szerint halad az Eötvös út felújítása a Jánoshegyi úti sorompó és a Normafa út között. A Normafa-gerinc gyalogosbarát átalakítását és a csillapított terület növelését célzó munkálatokat teljes egészében pályázati pénzből valósítja meg a Hegyvidéki Önkormányzat. Meghosszabbodnak a futóutak, a légkábelek a föld alá kerülnek, új és korszerű közvilágítás készül, valamint utcabútorokat is kihelyeznek. Az útfelújítás hossza meghaladja a 400 métert.
Földútpályázaton elnyert összegből támfal, 168 méter hosszú út és az Országos Onkológiai Intézet oldalánál járda épül a Gyógyfű utca Kék Golyó utca felőli oldalán. Megfelelő lámpatestek világítják majd meg az útszakaszt, a csapadékvíz elvezetését pedig a Gyógyfű utca Csaba utca felőli részén már megvalósított módon oldja meg a kivitelező. Ennek lényege a helyben szikkasztás: az aszfalt helyett viszonylag széles fugával rakott kőburkolaton átfolyó vizet a kifejezetten erre a célra tervezett pályaszerkezet fokozatosan átadja a talajnak. A hirtelen lezúduló csapadékot a Kék Golyó utca előtt képzett rácsos vízelvezető nyeli majd el.Osszeult_a_Hegyvideki_Utfejlesztesi_Testulet2Egy 150 méteres útszakasz újult meg az Ada utcában. A beruházás magában foglalta a kopóréteg és a szegélyek cseréjét, továbbá a szerkezeti megerősítést.
Már elkészült a Törökbálinti út 47–63. szám közötti, 162 méteres járda felújítása is. Egy kisebb támfal épült itt, ami segíti a gyalogosok áthaladását. Szintén megtörtént a töredezett, sok helyen hullámos aszfaltburkolat cseréje a Szarvas Gábor út 1–9., valamint a Trencséni utca 12–22. között.
Ebben az évben várható a Nárcisz utca útfelújítása, mégpedig több szakaszban. Elsőként a Tamási Áron utca–Nárcisz utca 26. szám közötti rész kaphat új burkolatot.Osszeult_a_Hegyvideki_Utfejlesztesi_TestuletTámfalépítéssel kiegészülve szintén több ütemben valósulhat meg a Zugligeti út rekonstrukciója az iskolától a Csermely út irányába. Jelenleg menekülőútként funkcionál a Monda utca a Varázs utca és a Szilágyi Erzsébet fasor közötti szakaszon. Az önkormányzat tervezi ennek a résznek a felújítását, míg a Budapesti Közlekedési Központ a Szilágyi Erzsébet fasor rekonstrukciója során meg akarja szüntetni ezt az átjárót.
Szegélycsere várható a Mártonhegyi úton, a kanyaroknál útszélesítéssel, az egyenes szakaszokon esetleg virágládák kihelyezésével, a sebességcsökkentés érdekében. Több szakaszban újulhat meg a Lidérc utca, míg a Határőr út az idén az Abos utca és a Goldmark Károly utca között kaphat sima aszfaltburkolatot.
Ugyancsak nem kell már sokáig várni a Magasúti köz felújítására a Törökbálinti út és a Lidérc utca között. Több támfal is készülhet, így a Gyógyfű utca 1–3.-nál, valamint a Moha utca és a Névtelen utca sarkán. Utóbbinál szükség van az út megtámasztására, ugyanakkor felmerült, hogy a LIFE projekt keretében esőkertet lehetne létrehozni ott, amellyel kezelhetővé válna a keletkező csapadékvíz.
Támfal épülhet a Zugligeti úton a 108–114., valamint a Melinda úton a 8–12. szám közötti szakaszon is. A járdák közül egyelőre a Törpe utcai, valamint az Eötvös út Fülemile út és Őzike köz közötti szakaszának javítása szerepel a tervek között.

MM.