Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pályázat vadgesztenye-, platán- és tölgyfarovarkártevők elleni védelemre (fainjektálással vagy permetezéssel)

2023. április 3-án 10.00 órától lehet jelentkezni a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája által indított lakossági akcióra, ami a vadgesztenyefák, valamint platán- és tölgyfák fő kártevőinek (vadgesztenye-aknázómoly és csipkéspoloska) visszaszorítására irányul.

A kertekben található faállomány kártevő-mentesítése nélkül, a levél károsodása miatt, a faegyed legyengül, és akár el is pusztulhat. A kártevők elleni védekezés időpontja a rovarok kirajzásához igazodik.

Fainjektálás: a fainjektálás azoknál a fáknál is biztos megoldást jelent a növényvédelemre, amelyek nehezen megközelíthető helyen állnak, vagy nagyon magasak, így például a permetezés nem éri a teljes lombot. Az eljárás előnye, hogy annak során nem kell számolni a vegyszer elsodródásával és a vadgesztenyefák 2 év, a platán- és tölgyfák 1 + 1 év védettséget kapnak, az első évben legalább 90%-os, a második évben legalább 70%-os eredményességgel.

Permetezés: az első rajzásra általában áprilisban kerül sor, míg a második nyár közepén várható, ezért a megfelelő hatékonyság érdekében legalább e két alkalommal célszerű elvégezni a fák permetezését, kártevő-mentesítését. A legfontosabb az első permetezés (április-május) elvégzése. A permetezés során az aknázómoly-kártevők mellett egyéb betegségek (gombabetegségek, eseti atkafertőzés) ellen is kezelést kapnak a fák, minden esetben kiegészítő lombtrágyázással. A permetszert a vállalkozó maximum 20 méteres magaságig tudja kijuttatni a fára. Az első és a második permetezést ugyanaz a vállalkozó végzi. A fák egyéves védettséget kapnak.

A támogatás a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, a jelentkezés sorrendje alapján adható.

PÁLYÁZATI TÁMOGATÁS RÉSZLETEI

A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át (a második rajzási időszakban esedékes permetezést vagy az egyszeri injektálás költségének felét) az önkormányzat átvállalja.

  • 1. Az egyalkalmas injektálás teljes költsége bruttó 39 000 Ft/faegyed. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 19 500 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé a munka elvégzését követően.
  • 2. A kétalkalmas permetezés teljes költsége bruttó 16 510 Ft/fa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 8255 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozó felé az első permetezés elvégzését követően. Az első permetezés elvégzése feltétele a második permetezésre vonatkozó támogatás elnyerésének.

A tulajdonos/közös képviselő a vállalkozónál található címlista aláírásával igazolja a munka elvégzését a második permetezés alkalmával és ugyanígy az egyszeri fainjektálás esetében is.

A pályázaton csak Budapest XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói vehetnek részt.

A JELENTKEZÉS MÓDJA

Kizárólag online lehet jelentkezni 2023. május 2. 16.00 óráig a https://eugyintezes.hegyvidek.hu honlapon, a Hegyvidék Fiók Létrehozását/Bejelentkezést követően, csak azonosított ügyfélként, a bal oldali sávban, a Zöld Iroda fül alatt, a „fák kártevő-mentesítésének támogatása” almenüben.

Az azonosítás folyamata történhet interneten, a Hegyvidék Fiókból való átirányítással, a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül, ügyfélkapus regisztráció használatával vagy személyesen a Hegyvidéki Önkormányzat ügyfélszolgálatán (Böszörményi út 23–25.), ügyfélfogadási időben, a személyi igazolvány és lakcímkártya okmányok bemutatásával.

További tájékoztatást a 06-70/938-8474-es telefonszámon és a zoldpont@hegyvidek.hu e-mail-címen nyújtunk.