Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tájfutó verseny a Normafánál

Először, de vélhetően nem utoljára adott otthont nagyszabású tájfutó versenynek a Normafa. A Budapesti és Pest megyei Diákolimpián több mint 160-an teljesítették a távokat.
A tájfutó-diákolimpia érdekessége, hogy ezen nem egyesületi színekben indulnak a gyerekek, hanem az iskolájukat képviselik. Éppen ezért nagy létszámú viadal, ami remek hírverése a sportágnak, és ezen keresztül a mindennapi mozgás fontosságára is felhívja a figyelmet – mondta Mikó Gergely, a Normafa Park vezetője, aki kiemelte: a Normafa megújításának egyik célja éppen az volt, hogy helyet adjon a hegyi sportoknak. Ezért épült meg a látogatóközpont is, ahol most kulturált öltözési lehetőség várta a résztvevőket. Márpedig ez nagyon fontos, mert bár a tájfutók hozzászoktak, hogy parkolókban, kocsikban vegyék fel a terepruhájukat, azért sokkal könnyebb kedvet csinálni a gyerekeknek a sportághoz, ha megfelelő körülmények fogadják őket.
A két szervező, a Hegyvidék SE és a Normafa Park úgy jelölte ki a pályát, hogy az ne érintsen védett részeket. A kisebbeknek 1,5-2, a nagyobbaknak 3-4 kilométert kellett megtenniük. A pontos távolság nem mérhető, mivel a versenyzőknek a megadott ellenőrzőpontokat kell megtalálniuk, és ezeket mindenki úgy éri el, ahogy tudja. Azaz könnyen előfordulhat, hogy aki nem olvassa jól a térképet, az akár kétszer-háromszor is többet futhat azoknál, akik megtalálják az optimális útvonalat.Tajfuto_verseny_a_NormafanalA tájfutókat is „utolérte” a modern technika. Amíg régen az ellenőrzőpontokon egy kartonon, zsírkrétával írva kellett igazolni, hogy valóban ott járt a versenyző, ma már chipes rendszer működik. Ezzel utólag az is megvizsgálható, hogy ki mennyi idő alatt tette meg a különböző pontok közötti távolságot, és valóban az egész pályát teljesítette-e.
A hangulat kitűnő volt, amit az általunk megkérdezettek szavai is igazoltak. Lóránt két éve űzi ezt a sportágat: „Mindig is szerettem az erdőben kirándulni a családommal, egy ilyen alkalommal találkoztam először tájfutókkal. A turistatérképeket már tudtam használni, ezért gondoltam, jó lesz ezt futással kombinálni. Nem bántam meg, igazán remek szórakozás!”
Csatlakozott az elhangzottakhoz a Zuglóból érkező Péter is. „Rendszeresen jövünk a Normafára a szüleimmel, a testvéremmel és a kutyánkkal – mesélte. – Utóbbi után sokat kell loholni, talán ezért is megy jól a futás…”

-os