Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

TeSzedd! az erdőben

Az idén is bekapcsolódott az Energiaügyi Minisztérium által meghirdetett országos TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióba a Hegyvidék. Az önkéntesek ezúttal a Magas út környékén tisztították meg az erdős, bokros területet. A munkából Pokorni Zoltán polgármester és Raisz Anikó, a minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára is kivette a részét.
Pokorni Zoltán elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat évente tíz-tizenkét alkalommal hirdet meg, vagy éppen támogat lakossági hulladékgyűjtést. Van, amikor munkahelyi kollégák, máskor baráti körök, máskor az egy utcában lakók állnak neki szemetet szedni. Ehhez az önkormányzat szívesen biztosítja a szükséges kellékeket, a zsákokat, kesztyűket, konténert, és gondoskodik a szemételszállításról is.
„Kétségtelen, hogy nem könnyű megszabadulni a régi ágybetéttől, vagy más nagyobb, megunt használati tárgytól, de ennek akkor sem az a módja, hogy lerakják valahol az erdőszélen, esetleg a szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellett. Ha tetten érünk valakit, természetesen megbírságoljuk. Ez történt akkor is, amikor egy nagykövetségi furgonról pakoltak le sittes zsákokat a zöld területen. Ennyit tehetünk, és persze azt is, hogy kérjük a lakosságot, ne így szabaduljanak meg a megunt dolgaiktól” – hívta fel a figyelmet a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat „Zöld kommandó” néven létrehozott egy csoportot, amelynek az illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolása a feladata.
A XII. kerületi környezetbarát programok közül Pokorni Zoltán kiemelte az ágaprítást, aminek a keretében évente egyszer legfeljebb tíz köbméter ágat, nyesedéket ingyenesen ledarálnak a szakemberek. Szintén régóta működik a veszélyes hulladékok, akkumulátorok, festékek, savak, maró anyagok rendszeres begyűjtése és a komposztálókeret-osztás. Új program az esővízgyűjtők ingyenes biztosítása a lakóknak azért, hogy ne a csatornába kerüljön a csapadék, hanem öntözni lehessen vele.Te_szedd_az_erdobenÓriási eredmény, hogy az elmúlt tíz évben rengeteg fa került a Normafa környékére, annak köszönhetően, hogy az önkormányzati tulajdonú és a területet fenntartó Normafa Park nem vág ki fát, az eltávolított – elszáradt és veszélyes – példányokat pedig a területen hagyja. A polgármester kiemelte, hogy amíg a főváros tízezer fa ültetésében gondolkodott, a Hegyvidék negyedmillió fával gazdagodott.
Raisz Anikó államtitkár szerint a TeSzedd! akció a környezettudatosság elterjesztéséhez is hozzájárul, mivel az egész társadalmat megszólítja. A mostani rendezvénysorozat a Föld napján indult és április 28-ig tart, előzetesen lehetett helyszíneket regisztrálni, és jelentkezni a takarításokra.
„Ez egy komoly koordinációt igénylő tevékenység, és hálásak vagyunk mindazoknak, akik részt vesznek benne” – hangsúlyozta a politikus, megemlítve, hogy létezik egy hulladékradar-applikáció, amin keresztül néhány kattintással bárki egyszerűen bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot talált.

m.