Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Saját méz” a normafai kaptárokból

A korábbi időszak jó tapasztalatait látva ebben az évben még több lehetőség nyílik a Hegyvidéken a háziméhek csodálatos életének megismerésére és a szomszédságunkban gyűjtött biomézek megkóstolására. Amíg a rovarok a tavalyi méz maradékát fogyasztva még a kaptárban pihennek, mi Kutasi Tamás méhészt a közeljövő terveiről kérdeztük.

A „Méhbarát kerület” kezdeményezés keretében a Hegyvidéki Önkormányzat, a helyi méhészeket támogatva, három éve létrehozott egy egyedülálló bemutatóméhészetet a Normafánál. Ez olyannyira sikertörténet, hogy már nemcsak a XII. kerületi oktatási intézmények élnek a lehetőséggel és látogatják meg a méheskertet, de a város minden pontjáról egyre nagyobb számban érkeznek vendégek.
„Az idén nem csupán tavasszal és ősszel, hanem májustól szeptemberig minden hónapban tartunk nyílt napot, amikor be lehet tekinteni a méhészkedés folyamatába, és megismerni a propolisz, a méz és a méhpempő termelését” – beszélt a tervekről lapunknak Kutasi Tamás, a Brunner méhészet vezetője. Az érdeklődő hegyvidéki óvodás és kisiskolás csoportok mellett az egyéni látogatók is megnézhetik a gyakorlatban, hogy a méhek szorgos munkája által hogyan lesznek a milliónyi virágból összegyűlő virágporból és nektárból méz és más értékes természeti anyagok. A továbbra is ingyenes programok konkrét időpontjáról a Hegyvidéki Zöld Iroda ad pontos tájékoztatást a megszokott elektronikus csatornákon és lapunk hasábjain.Sajat_mez_a_normafai_kaptarokbol1Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítanak majd a „Saját méz” program résztvevőinek, hogy átvegyék a megrendelt mézeket. Tavaly a méheskertben húsz kaptárban termeltek a méhek kifejezetten azoknak, akik előre lekötötték a különleges, boltban nem elérhető csemegét. Most még néhányan az előző szezon mézeit fogyasztják, az ő kaptáraik az idén felszabadulnak, mások viszont – különösen a XII. kerületi vendéglátóhelyek, cukrászdák – növelik rendelésüket, hiszen fogyasztóik megkedvelték a helyi mézzel készült termékeket.
Már most érdemes jelentkezni a méhésznél (brunnermez.hu, info@brunnermez.hu), ha valaki szeretné biztosítani magának, családjának a 3750 forintos kilónkénti áron leköthető mézet. Egy kaptárból átlagosan 15 kilogramm méz pergethető – persze nem kell egyetlen vásárlónak felhasználni mindet, lehetőség van akár néhány kiló megrendelésére is, így egy kaptáron több érdeklődő család osztozhat.
A mézek összetétele és mennyisége a szezon alatt alakul ki, de átlagosan két-háromféle méz várható; hárs- és erdei virágméz biztosan lesz. A nagy szárazság miatt 2022-ben a japánakácméz nem készült el, illetve hiába hordták a méhek, annyira kevés lett, hogy az a kaptárokban maradt télire.Sajat_mez_a_normafai_kaptarokbol2A „Saját méz” program leggyakoribb félreértését eloszlatva Kutasi Tamás előre megnyugtatott mindenkit, hogy a jelentkezőknek nem kell méhészeti szakmunkát végezni, pergetni, füstölni. Ezt nyugodt szívvel rábízhatják a szakemberekre, akik a méhek egészségi állapotát és a méz minőségét is folyamatosan ellenőrzik, hogy ne sérüljön a termékek ökológiai tisztasága.
A közvetlen környezetünkben gyűjtött és aztán egy teában, kávéban vagy mézeskalácsban felhasznált méz ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb, így a termelő mellett mi is biztosak lehetünk a fenntarthatóság igényének messzemenő teljesülésében, amikor a családi asztalra tesszük a finomságot. Ettől talán, ha nem is lesz édesebb, de még jobban esik majd a normafai méheskertben termelt és a „Saját méz” program révén beszerzett méz.

B. I.