Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Örökzöld kiadványok

A tél vége felé a meleg szobából egyre többet kacsingatunk a még álomban szendergő kertre. Ezt a kényelmetlen tétlenséget ismeretszerzéssel és tervezéssel oldhatjuk, amihez remek segítséget adnak az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodájának kiadványai.

A „Természeti kincsek a Hegyvidéken” című sorozat első kötetében dr. Csontos Péter terepbotanikus mutatja be a XII. kerület legszebb vadvirágait. A füzet színes oldalait lapozgatva elgondolkodhatunk kivételes helyzetünkön, hiszen nem gyakori, hogy milliós nagyvárosok ilyen szemet gyönyörködtető botanikai ritkaságokkal dicsekedhetnek. Ráadásul mi pár perc sétával elérhetjük azokat az élőhelyeket, ahol – ha mellénk szegődik egy kis szerencse – bármelyik növényt megpillanthatjuk.
A környezetünkben előforduló leggyakoribb, legfontosabb viráglátogató rovarokkal ismerkedhetünk meg dr. Vásárhelyi Tamás rovartani szakértő válogatásában („Beporzó barátaink”). Az ismerősök és a sosem látott beporzók lajstroma mellett megtudhatjuk, miért barátaink ezek az ízeltlábúak, és hogyan járhatunk a kedvükben.Orokzold_kiadvanyok1Az ablakpárkányon vagy a kertekben is alkalmazható figyelmességek gyakorlati megvalósításáról is áttekintést ad a harmadik kiadvány, amely a „Kertünkben a természet” pályázat díjazottjait mutatja be. A természetközeliség elérésének ezernyi lehetősége ezeken a helyeken a szorgos kertbarátok egyéni szemléletén keresztül tükröződik. A felsorolt füzetek mellett néhány kiemelten érdekes, értékes hegyvidéki kertről a lapunk hasábjain megjelentetett részletes leírás is elérhető a Hegyvidéki Önkormányzat honlapján (zold.hegyvidek.hu/dokumentumtar/olvasnivalok).
A jó példákat látva, mások tapasztalatait olvasva, vagy csak a képeket nézegetve minden kerttulajdonos bőséges ötlettárra lel saját kertjének fejlesztéséhez. Ugyanitt megtalálható a „Természeti kincsek a Hegyvidéken” sorozat jelenleg utolsó darabja, amely a környék madarait mutatja be, és leírást ad a legfontosabb madárvédelmi intézkedésekről, etetésről, odúkról, ragadozómentesítésről.
A Magyar Rovartani Társaság „Beporzók védelmében” című kiadványa, továbbá az MTA Ökológiai Kutatóintézete által közzétett „Beporzók a kertünkben – avagy a háttérben munkálkodó természet” című füzet – amely az ecolres.hu/ismeretterjeszto-fuzetek weboldalon érhető el – nem XII. kerületi munkák, mégis kötődnek a Hegyvidékhez, mivel szerzőik itt élnek, kutatnak. Mindkettő a fenntarthatóság szemléletét erősíti, és a sokszor jelentéktelennek hitt rovarvilág nélkülözhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet, rengeteg érdekes információval és színes ábrával.
Az önkormányzat fentebb említett honlapja nem csak a kertbarátoknak kínál hasznos olvasnivalót. Virtuálisan bárki belelapozhat a hétköznapi, nem mellesleg pénztárcakímélő zöld tanácsok sokaságát felsoroló „Klíma-alkalmazkodási kisokosba” és a „Hegyvidéki hulladék kisokosba”. Időtálló ismereteket tartalmaznak, így érdemes ezeket újra és újra elolvasni – addig is, amíg újabb tagokkal bővül az elektronikusan elérhető kiadványok köre.Orokzold_kiadvanyok2

(Barta)