Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

75 éves a gyermekvasút

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1948. július 31-én adták át az Úttörővasút, azaz a mai nevén MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút első, 3 kilométeres szakaszát a Széchenyihegy és az Előre (ma: Virágvölgy) állomás között. A kezdetekre emlékezve július 31-én méltó módon ünnepelhetik meg a jubileumot a családok és persze minden egykori úttörő- és gyermekvasutas.

A széchenyihegyi végállomáson 10-től 16 óráig járműbemutatók és gyerekprogramok várják az érdeklődőket. Az üzemi épületben, az 1948-as megnyitás után néhány évig a járművek karbantartásának helyszínéül szolgáló „motorszínben” a kisvasút elmúlt hetvenöt évének tárgyi és fényképes emlékeiből tavasszal nyílt alkalmi kiállítás is megtekinthető majd. Bárki felszállhat a nosztalgia-motorvonat szerelvényének két ritkán látott járművére, a kis szalonkocsiba és a postakocsiba. Ez utóbbiban ünnepi emlékbélyegzés is lesz.

Hűvösvölgy és Széchenyihegy között egész nap óránként indulnak a hagyományos szerelvények, Mk45-ös mozdonnyal. Az 1948-ban átadott első építési szakaszon, Széchenyihegy és Virágvölgy között nosztalgiavonatok járnak majd, a legtöbbször gőzmozdonnyal. Ezekre a betétjáratokra felnőtteknek 2200, gyerekeknek 1100 forint az oda-vissza út díja.

Az ünnep alkalmából az állomások pénztáraiban aznap jegyet váltó utasok alkalmi kéregjegyet kapnak emlékbe. Azok a felnőttek, akik egykor úttörő- vagy gyermekvasutasok voltak, igazolványuk vagy ellenőrzőjük felmutatásával július 31-ig gyermekjeggyel utazhatnak.

sz.