Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bulgária lelkének allegóriái

A Fekete-tenger egyik legszebb ékköve inspirálta azokat az amatőr művészeket, akik mobiltelefonnal vagy fényképezőgéppel kapták lencsevégre „találkozásaikat Bulgáriával”. A megörökített pillanatok – mesébe illő tájak, kulturális kincsek, építészeti remekművek – megtekintése kellemes perceket ígérnek az ügyeiket intéző hegyvidékiek számára a polgármesteri hivatal folyosógalériáján.

Bulgáriai élményekről, tájakról és nevezetességekről készült felvételeikkel nevezhettek kizárólag amatőrök a „Találkozások Bulgáriával 2022” elnevezésű fotópályázatra, öt kategóriában: hagyományok, tájképek, arcok, kulturális és történelmi helyek, valamint „saját egyedi felvételeim”. Sok más mellett a bolgár tengerpartról, a Szvestari síremlékről, a rilai kolostorról, Konyarnikáról, a bolgár Nemzeti Kulturális Palotáról, a haszkovói Szent Anya emlékműről és Szófia leghíresebb épületéről, az Alekszandr Nyevszkij-székesegyházról érkeztek különleges fényképek a Budapest XII. kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, Újbuda Bolgár Önkormányzata és a Bolgár Kulturális Intézet által immár tizenötödik alkalommal kiírt pályázatra. Ezeket most a XII. kerületi polgármesteri hivatal folyosógalériáján nézhetik végig az érdeklődők.
„A pályázók nem fotográfusok, nem tanulták ezt a szakmát, mégis remek művek készültek!” – értékelte a látottakat Milena Vladimirova, Újbuda Bolgár Önkormányzatának elnöke.Bulgaria_lelkenek_allegoriai2„A vizuális és a spirituális jelenlét két olyan dolog, ami kiegészíti egymást – fogalmazott Tűű Anelia, a XII. Kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Az ember nem tehet egy országot és egy kultúrát a bőröndbe emlékül. Még kevésbé egy olyan helyet, ami sokunk számára temérdek emléket és élményt őriz. Bulgária bennünk van: a történelem, a világkép, a kultúra, a hagyomány, a zene, a hit, az értékek és a természet elveszítik elevenségüket, ha nem tapasztaljuk meg azon a helyen, amelynek részei. Ezek a fotók valójában Bulgária lelkének allegóriái is.”Bulgaria_lelkenek_allegoriai3Az elnök arról is beszélt, mi vár azokra, akik először látogatnak Bulgáriába: „Az ország csodás természeti kincsei és történelmi helyszínei, az új és felújított múzeumok, az ünnepek, a fesztiválok, a tengerpart… Készüljenek fel, mert ez egy felejthetetlen utazás lesz!”Bulgaria_lelkenek_allegoriai1Cservenkova Veliszlava, a Budapest XII. kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese a Hegyvidék és Bulgária közti kapcsolatról mesélt lapunknak: „Rendkívül jó a viszonyunk! Tavaly Felix Kanitz utazásairól nyílt ugyanitt kiállításunk, de több filmvetítés, könyvbemutató, sőt közös faültetés is volt már az önkormányzattal.”Bulgaria_lelkenek_allegoriai5Azt is elmondta, hová érdemes ellátogatniuk azoknak, akik Bulgáriában nyaralnának. „A tenger szerelmeseinek Burgaszt ajánlom. Varázslatos! Ráadásul közvetlen repülőjáratok is vannak már oda, így azok számára is ideális, akiknek nincs túl sok idejük az utazásra. Autóval Szófia felé érdemes venni az irányt. Az út során számos kisebb városon mehetünk keresztül, ahol Bulgária lelkét is megismerhetjük, és ha kedvünk tartja, fényképezhetünk is – hiszen hamarosan ismét meghirdetjük közkedvelt fotópályázatunkat!”Bulgaria_lelkenek_allegoriai4

B. M.

A Bulgária nevezetességeiről készült fotókat augusztus 15-ig lehet megtekinteni a polgármesteri hivatalban (Böszörményi út 23–25.) ügyfélfogadási időben.