Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Hegyvidékig ért a London Bridge

Több tízezer diák jelentkezett az idén is az országos London Bridge háromfordulós angol nyelvi tesztversenyre. Köztük volt a Virányos Általános Iskolába járó Vogel Natalie Mia is, aki a hatodikosok között az első helyen végzett.

Az 5., 6., 7. és 8. évfolyamos tanulók indulhatnak minden évben a London Bridge angol nyelvi tesztversenyen, amely egy válogatóval kezdődik. A jó eredményt elérő fiatalok vesznek részt az iskoláikban megtartott második fordulóban. Az idén onnan lehetett bejutni a Lágymányosi Campus Déli Épületében megrendezett országos döntőbe, amiben az oktatási intézmények legjobbjai mérték össze tudásukat.
Köztük volt Vogel Natalie Mia is, aki már egészen kis korában barátságot kötött az angol nyelvvel, mint mondja: „Hatéves koromig Prágában éltem, mivel apukám cseh nemzetiségű. Szüleim a találkozásuk óta angolul beszéltek egymással, így tulajdonképpen mindig is »körbevett« ez a nyelv.”A_Hegyvidekig_ert_a_London_Bridge1A Virányos Általános Iskola 6. osztályos diákja szerint az angol nagyszerű eszköz más nemzetiségű emberek megismeréséhez. „A nyelvek nemcsak a tájékozódást segítik a külföldi országokban, hanem kapcsolatokat teremtenek a világ bármely pontján – magyarázza. – Mindig is lenyűgözött, hogy az angol segítségével mennyi különféle náció tagjai megértik egymást. Aki tud angolul, az a világ legtöbb részén képes tájékozódni. Ráadásul a filmek, zenék, könyvek nagyobb része is angol nyelvű – az is motivált a nyelv megtanulásában, hogy ezeket mind eredetiben tudjam nézni, hallgatni, olvasni.”
Éppen ez utóbbi a kulcs! Natalie, amikor csak lehet, angolul és felirattal nézi a mozifilmeket, a sorozatokat. Ilyenkor főképpen a kifejezésekre figyel, és ha elhangzik valami, amit nem ért, lefordítja, meghallgatja, hogyan kell helyesen kiejteni. Azt mondja, tapasztalatai szerint így bővülnek a legjobban a nyelvtani ismeretei, a szókincse, és javul az akcentusa.A_Hegyvidekig_ert_a_London_Bridge2A London Bridge volt az első verseny, amin Vogel Natalie Mia elindult, méghozzá a tanára, Zsíros Erzsébet javaslatára. „Bevallom, rengeteget gyakoroltam, sorra írtam a teszteket. Már csak azért is szükség volt erre, mert sok a becsapós kérdés, és tapasztalat, jó koncentrációs képesség kell ezek kiszúrásához” – mesélt a felkészüléséről a virányosi tanuló.
Mint mondja, a mostani siker újabb megerősítés a számára, hogy érdemes komolyan foglalkoznia az angollal. A tervei között szerepel, hogy angol két tannyelvű gimnáziumban folytatja majd a tanulmányait, és az angol, valamint a cseh nyelv mellett szívesen megtanulna spanyolul is.

sm.