Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Könnyed nyári esték zenével, tánccal, filmekkel

A tikkasztóan meleg nappalok után igazi felüdülést jelentenek a nyári esték. Nincs is jobb annál, mint kiülni a szabadba, élvezni a frissülő levegőt, eszegetni-iszogatni – és ha ehhez még zene is társul, akkor tökéletes lehet az élmény. Arról, hogy a hegyvidékieknek egész nyáron részük legyen ilyen pillanatokban, a MOM Kulturális Központ és a Hegyvidéki Kulturális Szalon gondoskodott ezúttal is.

Mozi, zene, tánc, képzőművészet, gasztronómia – színes szabadtéri programokkal vár mindenkit egész nyáron a MOMkult. A filmrajongók örömére az idén is lesz MOZI.KERT. Ezúttal kultikus magyar generációs filmeket válogattak a szervezők.
– Sőt, olyan filmeket, amikben elhíresült szállóigék vannak! – teszi hozzá Faludi András, a MOMkult munkatársa. – Még Mészáros Márta koncertfilmje, a Szép lányok, ne sírjatok! sem kivétel, hiszen ez a 60-as, 70-es évek magyar beatmozgalmát mutatja be, és ott lényegében az elhangzó dalok nemesültek szállóigévé. A Hyppolit, a lakáj, a Gyula vitéz télen-nyáron, az Isten hozta, őrnagy úr! és a Macskafogó pedig valóban korosztályos legendák.Konnyed_nyari_estek_zenevel_tanccal_filmekkel2– Mi történik, ha rosszra fordul az időjárás?
– A filmeket mindenképpen levetítjük a meghirdetett napokon, csak a színházteremben. Sajnos akkor a kertmozi romantikáját elveszítjük, de legalább a fontos filmélményt nyújtani tudjuk.
– Ám nemcsak a kertmozi kelthet nosztalgikus érzéseket ezen a nyáron, hanem a Sirály buli is, amely a régi idők utcabáljait eleveníti fel.
– …vagy inkább az új idők divatossá váló mediterrán életérzését és a közösségi táncolást, ami Európa más nagyvárosaiban is rendkívül népszerű. Bakó Tibor, a BPM Swing Dance Corner vezetője keresett meg minket ezzel az ötlettel. Ő és a felesége, Varsányi Erzsébet swing- és boogie-táncosok, a Hegyvidéken laknak, itt tartanak órákat. Arra gondoltak, hogy milyen jó lenne közös táncolással feldobni a nyári estéket. Ez könnyen átélhető műfaj, nincs klasszikus koreográfiája, nem kell ismerni a lépéseket és a mozdulatokat ahhoz, hogy az ember el tudja engedni magát. A program ingyenes, de 2000 forintos, önkéntes hozzájárulást szívesen fogadnak a szervezők.Konnyed_nyari_estek_zenevel_tanccal_filmekkel1
– Egy ilyen buliban van „kötelező” öltözet?
– Egy dolgot kérünk: senki ne tűsarkúban jöjjön, mert egy táncszőnyeg kerül majd a betonra, és nem szeretnénk, hogy az megsérüljön. Ez a fajta tánc amúgy is a kényelmes cipőt és öltözetet igényli.
– Mint ahogy nem kell kiöltözniük azoknak sem, akik kiállításmegnyitóra jönnek ide a nyáron… Folytatódik a 2022-ben elindított ÜVEG.HÁZ.
– A Sirály sétányon található vitrin és a körülötte kialakított környezet adta magát, hogy közösségi programot szervezzünk itt. Az ÜVEG.HÁZ-ban kortárs képzőművészek minikiállításai láthatók kéthetente, a megnyitókat egy kis zenei és gasztronómiai élménnyel gazdagítjuk. Mindezt feszengés nélkül, lazán, a nyári esték hangulatához igazodva.
– A kiállítási terület mindössze hat négyzetméter. A művészeknek nem lehet könnyű kiválasztani, melyik két-három alkotásukat hozzák el ide.
– Nagyon érdekes megfigyelni, ki milyen szempontok alapján szelektál a saját művei közt. Van, aki a legújabb munkáit hozza el, mások azt szeretnék megmutatni, honnan indultak, hová jutottak, és vannak, akik minden korszakukat bemutatják. Hiába mindössze hat négyzetméter a kiállítótér, volt olyan művészünk, aki különböző napszakokban jött el, és alaposan átgondolva, megtervezve, a fények játékát is belekalkulálva választotta ki a műveit. Konnyed_nyari_estek_zenevel_tanccal_filmekkel3

*

A Hegyvidéki Kulturális Szalon szabadtéri koncerteket szervez a Városháza téren. Az este 7 órakor kezdődő Nyáresti koncertek és a Zenélő Budapest fellépői hétről hétre folyamatosan gondoskodnak a jó hangulatról és a kellemes estékről.
– Amikor átköltöztünk a Törpe utcai épületbe, azonnal megfogalmazódott a gondolat, hogy nyáron szervezzünk szabadtéri koncerteket – emlékezett vissza a kezdetekre Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője. – A nagy melegben az emberek sokkal jobban kikívánkoznak a levegőre, a fák hűs árnyéka alá, és ha még kellemes zene is szól, akkor nagyon jól érzik magukat. Már az első évben, 2018-ban megvalósítottuk a tervünket, azóta is tartjuk a „fogadalmunkat”. Szeretik a hegyvidékiek, megtöltik a teret, kortól, nemtől függetlenül. Sőt, a kerületen kívül élők is elzarándokolnak ide az élményért, és ezt nagyon jó látni, tudni.
– Gondolom, épp a vegyes hallgatóság miatt annyira sokszínű a Nyáresti koncertek és a Zenélő Budapest zenei repertoárja is.
– Törekszünk arra, hogy mindenki megtalálja a magához közel álló dallamokat. Igazán azonban annak örülünk, ha az emberek olyan műsort is megnéznek, aminek nem ismerik az előadóját, vagy épp az adott zene addig nem állt közel hozzájuk. Ugyanis a koncertek miliője elvarázsoló, és lehet, hogy új világot nyit meg, új stílust vagy előadót szerettet meg. A legközelebbi alkalommal az 50-es, 60-as évek jazz-zenéjét szólaltatja meg a Gyárfás–Zonda–Káldi trió. Augusztus elején olyan humoros, népi iróniával is telített dalokat hallgathatunk majd – a századelő muzsikájától napjainkig – Derzsi György és Balogh László előadásában, amiket szinte biztosan mindenki ismer. Ők már nemegyszer teremtettek parádés hangulatot, és énekeltették meg a nézőket. Augusztus végén a szenvedélyes spanyol zene kedvelői örülhetnek. A Villa Sevilla spanyol zenei zárókoncerten nemcsak népdalok, de például Garcia Lorca verseire írt dalok is felcsendülnek majd.Konnyed_nyari_estek_zenevel_tanccal_filmekkel4Hasonlóan színes programot ígér a Zenélő Budapest sorozat is, amely Götz Nándor klarinét- és szaxofonművész, zeneszerző, valamint édesapja ötletéből jött létre majd’ tíz évvel ezelőtt. Az volt a céljuk, hogy nyáron töltsék meg zenével a fővárost, amihez fontos történelmi és kulturális helyszíneket kerestek.
– Az idén nem pályázati forrásokból valósítjuk meg a koncertjeinket, így az eddiginél kevesebb, négy helyszínen szerveztünk programokat – mondja Götz Nándor. – Ebből az egyik helyszín a Hegyvidéki Kulturális Szalon. A Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult támogatásával kilenc alkalommal vártuk, várjuk a zeneszerető közönséget egy kis ingyenes nyáresti kikapcsolódásra. Ez már az ötödik évadunk a Hegyvidéken, és büszkén mondhatom, hogy az utóbbi években mindig megtelt a Városháza tér a műsoraink idején. Minden alkalommal egy kicsit más műfajú zenével készülünk, a legjobb előadókat szerepeltetve.
– Az idén mi a fő irány?
– Mivel a Hegyvidéken nagyon intenzív a kulturális és a zenei élet, olyan műsort szerettünk volna kialakítani, ami a lehető legtöbbféle arcát mutatja meg a magyar zenei palettának. Van a programban klasszikus zene, jazz, etno jazz, népzene, cigányzene, szaxofonkvartett, vonósnégyes, harangjáték. Olyan zenészek lépnek fel, akik a városunkban élnek, de más országból is érkeztek művészek, hogy bemutassák a kultúrájukat.Konnyed_nyari_estek_zenevel_tanccal_filmekkel5
– Hogyan áll össze egy ilyen sokrétű program?
– Egész évben készülünk a nyári időszakra, ami nemcsak szervezést jelent, hanem művészi felkészülést is. Mára kialakult egyfajta rutinunk, így egészen augusztus végéig garantálni tudjuk a rendszeres és magas színvonalú műsort. Számunkra küldetés, hogy a kultúra és a zene elválaszthatatlan részévé váljon a hétköznapi életnek a városban, hiszen ezeknek összetartó ereje és szerepe van egy társadalomban. Ha valaki rendszeres koncertlátogató, azt veszi észre, hogy a hétköznapjai egyre gondtalanabbak, netán sokkal könnyebben tud túllendülni a nehézségein.
– Ön nemcsak művészeti vezetője, szervezője a Zenélő Budapestnek, de rendszeres fellépője is. Melyik minőségében nagyobb élmény figyelni a közönség reakcióját, a sok érdeklődőt?
– Mindkettőben. Ha épp nem is lépek fel, akkor is szinte mindenhol szeretek ott lenni. Nagy boldogság látni a közönséget, és azt az örömet, amit okozunk az embereknek.Konnyed_nyari_estek_zenevel_tanccal_filmekkel6

KA.

 Érdemes végigböngészni a kulturális intézmények honlapjain a vegyes és sokszínű programsorozatok részleteit: momkult.hu, kulturalisszalon.hu