Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kukoricázzunk boldogan nyár végéig!

A „kukorica” szavunk valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból származik, amelynek az eredete ismeretlen. A növényt egész Közép- és Kelet-Európában hasonlóan nevezik. A származási helyét kezdetben Kis-Ázsiának tartották. A „törökbúza” elnevezés is onnan ered, mert miután a spanyol kereskedők elterjesztették a kukoricát az Oszmán Birodalomban, az délről jutott el a magyarlakta területekre. Az erdélyi magyarok ma is így hívják. John Gerard angol gyógynövényszakértő azonban már 1597-ben tisztázta, hogy a kukorica származási helye Amerika. A korábban elterjedt tengeri búza kifejezés is arra utal, hogy a növény a tengerentúlról került Európába.

A zsenge tejes kukorica megfőzve nagyon finom nyári eledel. Az édes szemeket ropogtatva nem is gondolnánk, hogy vitamintartalma miatt is nagyon jó választás lehet. (A-, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben.) Jelentős B1-vitamin-tartalma miatt boldogságvitaminként is szokták emlegetni. Rendszeres fogyasztásával javul a kedélyállapotunk, és még a depresszió kialakulásának esélye is csökken. Most kezdődik a szezonja, és egészen nyár végéig tart. Itt a lehetőség, hogy boldog napokat éljünk!

KUKORICÁS TEJLEVES

Ez azon ritka levesek közé tartozik, ami csak a nagyon zsenge, nyár eleji tejes kukoricából finom. Lehet langyosan, de hidegen is fogyasztani. A hozzá való kukoricalisztet a legtöbb üzletben kapni.

Hozzávalók (4 személyre):

3 csapott evőkanál kukoricaliszt

5 dkg vaj

1 l friss tej

1-1 késhegynyi őrölt fehér bors és ánizs

15 dkg frissen főtt, morzsolt kukorica

0,5 dl tejszín

 

A kukoricalisztet 3 deka vajon megfuttatjuk. A felforralt, majd langyosra hűtött tejjel apránként, állandóan kevergetve felengedjük. Így főzzük tovább, ügyelve arra, ne­hogy csomós legyen. Megsózzuk, a borssal és az ánizzsal fűszerezzük, és ha már krémleves-sűrűségűnek érezzük, a kukoricát beleszórjuk. Felforraljuk, a tej­színt beleöntjük, végül a mara­dék vajat is belemorzsoljuk. Petrezselyemmel megszórva étvágygerjesztőbb lesz.Kukoricazzunk_boldogan_nyar_vegeig1


MEXIKÓI TÖLTÖTT PAPRIKA

A töltött paprika nekünk, magyaroknak olyannyira ismerős, hogy nyáron a lecsóval együtt elmaradhatatlan az asztalunkról, de ezzel a mexikói, sült változatával még nem találkoztunk. Ám minden a kipróbálása mellett szól!

Hozzávalók (4 személyre):

2-2 nagy sárga és piros húsú kaliforniai paprika

2 fej vöröshagyma

30 dkg paradicsom

2 evőkanál olívaolaj

50 dkg darált pulykahús

só, őrölt bors

2 cső főtt kukorica

…a forma kikenéséhez: olaj

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, félbevágjuk. A megtisztí­tott hagymát felaprítjuk, a paradicsomokat egy percre lobogó vízbe dobjuk, a héjukat lehúzzuk, a húsukat felaprítjuk. Az olajon a hagymát meg­futtatjuk, majd a darált húst is rádobjuk. Megsózzuk, a borssal fűszerezzük, és puhára pároljuk. Az utolsó néhány percre a feldarabolt paradicso­mot is beletesszük, végül a csőről lefejtett kukoricát is beleszórjuk. A húsos keveréket a félbevágott paprikákba kanalazzuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, a paprikákat belefektetjük, és 175 °C-os sütőben (légkeveré­ses sütőben 160 °C) kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük. Forrón, friss kenyérrel vagy párolt rizzsel körítve tálaljuk, de önmagában is finom.Kukoricazzunk_boldogan_nyar_vegeig3

KUKORICABUNDÁS KARAJ

Mutatós, finom ünnepi sültet kapunk, ha a karajt a grillezés után megmaradó lemorzsolt kukoricából készült „bundába” öltöztetjük.

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg kicsontozott rövidkaraj

só, őrölt bors

reszelt szerecsendió

2 evőkanál olaj

1 közepes vöröshagyma

20 dkg morzsolt főtt kukorica

5 nagy gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

2 evőkanál zsemlemorzsa

1 tojás

fél biocitrom reszelt héja

diónyi vaj

A rövidkarajt egyben hagyva megmossuk, majd a nedvességet leitatjuk róla, és sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval alaposan bedörzsöljük. Ezután az olajat egy tepsiben megforrósítjuk, és a húst körös-körül hirtelen megsütjük rajta. A héjától megfosztott hagymát mellédobjuk, és alufóliával beborítjuk. A sütő középső rácsán, közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 45 perc alatt puhára pároljuk.
Közben a megfőtt kukorica szemeit lemorzsoljuk, és a héjától megfosztott fokhagymával együtt turmixoljuk. A felaprított petrezselyemmel, a zsemlemorzsával és a tojással összekeverjük. Megsózzuk, őrölt borssal fűszerezzük. Ezt a masszát körös-körül a párolt húsra kenjük, a vajat a tetejére morzsoljuk, és még 10 percig, illetve addig sütjük, amíg a külseje kellemesen ropogós nem lesz.Kukoricazzunk_boldogan_nyar_vegeig5

SZALONNÁS, FŰSZERES KUKORICA

Még a rutinos szabad tűzön sütögetőknek is ritkán jut eszébe kukoricát sütni. Pedig a zsenge csövek sült változatban rendkívül finomak! A hatást még fokozni lehet, ha egyenként húsos szalonnaszeletekbe csomagoljuk, minél többe, annál jobb. A fűszerektől illatos, a sült szalonnától étvágygerjesztő, finom falatokat kapunk. Nagyon vigyázva kell hozzálátni, mert ez igazán forró falat!

Hozzávalók (4 személyre):

3 evőkanál olaj

3 evőkanál apróra vágott, friss zöldfűszer (metélőhagyma, petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, kapor stb.)

3-4 cső zsenge kukorica

4-8 szelet húsos, füstölt szalonna (sliced bacon)

só, őrölt bors

Az olajat az apróra vágott zöldfűszerek­kel összekeverjük, és a zsenge kukorica­csöveket alaposan megforgatjuk benne. Ezután egyenként a szalonnaszeletekbe tekerjük, a végüket hústűvel vagy fogvá­jóval megtűzzük. Grillsütőben vagy sza­bad tűzön, roston 7-10 percen át sütjük. Akkor jó, ha a szalonna ropogós, a kuko­rica pedig puha lesz. Vigyázva kell hozzálátni, mert forró falat!Kukoricazzunk_boldogan_nyar_vegeig2

GRILLEZETT PULISZKA PESTÓVAL

A puliszka ugyan nem friss tejes kukoricából készül, hanem száraz, őrölt kukoricából, helyesebben kukoricadarából, de ez esetben itt a helye a nyári falatok között! Ebben a formában ugyanis grillen vagy rostélyon, parázs fölött kell megsütni, és pestóval, az olaszok kedvelt zöldmártásával leöntve kínálni. A tejföl is illik hozzá.

Hozzávalók (4 személyre):

1 liter víz, só

25 dkg kukoricadara

6 dkg vaj

3 evőkanál olaj

…a pestóhoz:

1 csokor friss bazsalikom

2-3 evőkanál fenyőmag (lehet mogyoró is)

2-3 gerezd fokhagyma

3 evőkanál olívaolaj

3 evőkanál apróra reszelt parmezán

 

A vizet 1 mokkáskanál sóval felfor­raljuk, a darát beleszórjuk. Kevergetve, kis lángon 6-8 percig főzzük. Egy közepes tepsit kivajazunk, a többi vajat a főtt kukoricadarához adjuk, amit lefedve 10 percig még duzzadni ha­gyunk. Utána kétujjnyi vastagon a tepsibe simítjuk. Kb. 2 óra alatt ki­hűl, és meg is szilárdul. Szeletekre vágjuk, olajjal meg­kenjük, és közepesen forró grillsü­tőben vagy rostélyon, közepesen erős parázs fölött kb. 8 percig süt­jük.

Pestóval leöntve az igazi! Ez az olasz mártás úgy készül, hogy a bazsalikomot a fenyőmaggal és a megtisztított fokhagymával felaprítjuk (merülőmixerrel vagy kávédarálóban a legegyszerűbb). Az olajat belekeverjük, a sajtot pedig a tálalás pillanatában forgatjuk bele, majd kissé megsózzuk, és külön tálkában kínáljuk.Kukoricazzunk_boldogan_nyar_vegeig4



MENTÁS BARACKKRÉM POHÁRBAN

A gyümölcskrémek a nyári melegben átveszik a sütemények szerepét, hiszen ilyenkor senki sem áll szívesen a meleg sütő mellé, és nem is kívánja az ember az édes tésztaféléket. Ez a túrós, tejszínes nyalánkság hűs és könnyű, egész nyáron készíthető, nemcsak sárgabarackból jó, hanem sárga bélű őszibarackból, nektarinból is. Fontos, hogy színes gyümölcs legyen benne!

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg sárgabarack

egy fél biocitrom leve és lereszelt héja

8 dkg porcukor

25 dkg sovány túró

1,5 habtejszín

néhány mentalevél

A barackokat fél percre forró vízbe dobjuk, hogy a héjukat könnyen le tudjuk húzni. Ezután mindegyiket elfelezzük, kimagozzuk, majd nagy körömnyi kockákra vágjuk. A citromlével megöntözzük, 2 evőkanálnyi cukorral megszórjuk, óvatosan összeforgatjuk, és legalább fél óráig így hagyjuk állni, hogy az ízei megfelelően összeérjenek.
Közben a túrót szitán áttörjük, majd a maradék cukorral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük. Ezután a tejszínt kemény habbá verjük, és a túróval óvatosan egybeforgatjuk. A mentaleveleket megmossuk, a vizet lerázzuk róluk, és 3-4 levelet egészen apróra vágunk. A barackok felét pürésítjük (turmixoljuk), és a felaprított mentával a túrókrémbe keverjük. Végül a maradék barackkockákat is óvatosan a krémbe forgatjuk. Talpas poharakba töltve, a félretett mentalevelekkel díszítve, jó hidegen kínáljuk.Kukoricazzunk_boldogan_nyar_vegeig6

(pákozdi)