Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szebb és komfortosabb lett a Kútvölgyi

Okkersárga és kékeszöld színű, karfás székek, valamint kávéházi stílusú asztalok kerültek a kívül-belül megújult Kútvölgyi-torony emeleteire. A bútorokat a Hegyvidéki Önkormányzat vásárolta a Szent János Centrumkórház számára, hogy komfortosabb és barátságosabb környezetben gyógyulhassanak a betegek.

„Mindegyik emeletre tudtunk venni korszerű és esztétikus székeket, hogy ne állva kelljen várniuk a hozzátartozóknak, valamint a kórtermeken kívül is le tudjanak ülni a betegek” – mondta el az átadás alkalmából Pokorni Zoltán polgármester. Hozzátette, hogy az önkormányzat eddig is támogatta a kórház és a szakrendelő fejlesztését eszközbeszerzésekkel, továbbá a felújítás tervezési munkáinak finanszírozásával. Emellett természetesen a kormány hozzájárulására is szükség volt a nagyszabású munkák elindításához: az állam összesen mintegy 30 milliárd forintot fordított a kórház felújítására, ebből közel 20 milliárd forintba került a Kútvölgyi-torony rekonstrukciója.

A polgármester kiemelte, hogy a Kútvölgyi Kórház, amely egykor, a Kádár-korszakban a pártelitet szolgálta ki, ma már, a Szent János Centrumkórház részeként, minden hegyvidéki polgár ellátását biztosítja. A Kútvölgyi átvétele a Szent János Centrumkórház működés közbeni megújítására is lehetőséget nyújt, hiszen a Kútvölgyi-tömbben számos osztályt el lehet helyezni. A szakrendelések is elkülönülhetnek, és az önálló működés, amihez kórházi háttér-infrastruktúra is társul, számtalan előnyt hordoz magában.Szebb_es_komfortosabb_lett_a_Kutvolgyi

Fonti Krisztina alpolgármester arról szólt, hogy az évről évre megrendezett Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen készült festmények egy része a jövőben a Kútvölgyi Kórház falait színesíti majd. A festménygyűjteményből a Hegyvidék Galéria vezetője, Kallós Judit válogatta ki azokat az alkotásokat, amelyek a megszépült kórházépület várórészeit, folyosóit teszik hangulatosabbá, kellemesebbé, s a betegek számára még szebb környezetet teremtenek a gyógyuláshoz. „Húsz festményt választottunk ki, de továbbiakat is szeretnénk majd a kórháznak adományozni” – fűzte hozzá.

„Tavaly decemberben volt a felújított Kútvölgyi Kórház építészeti átadása, januárban kezdtük meg a bútorozást és az informatikai szerelést, tavasszal pedig az osztályok átköltöztetését” – beszélt az elmúlt hónapok fejleményeiről dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója. Kitért rá, hogy az első átköltöző a sebészeti osztály volt, ezt követően érkezett a kardiológiai és az urológiai osztály, továbbá nemrég a II. számú belgyógyászat diabetológiai, endokrinológiai osztálya is elfoglalta az új helyét.

Júliusban költözik be a központi intenzív osztály, és a tervek szerint ősztől a gasztroenterológiai belgyógyászati osztály is a Kútvölgyiben működik majd. Ekkortól már az új sürgősségi fogadóhely is teljes értékű sürgősségi osztály lesz.

„A Kútvölgyi Kórház beüzemelése, különösen a sürgősségi osztály beindulása a betegútmenedzsment szempontjából rendkívül nagy előrelépés – hangsúlyozta a főigazgató. – Ezáltal el tudjuk választani a sürgős ellátásokat a tervezett ellátásoktól, valamint a fekvőbeteg-ellátást a járóbeteg-ellátástól.”

z.