Mi fán terem az aligátorkörte?
Közép-Amerika őslakói körte alakú termése miatt aligátorkörtének nevezték az avokádót, amely azonban a nevét a fájáról kapta, ami aztékul ahuacatl. Az idők során egyre több jó tulajdonságára derült fény. Mára valóságos táplálkozási csodaszernek számít, amit különösen jó tudni ilyenkor, tavasszal.
Az avokádó a zöld színe, olajosan krémes húsa, jellegzetes, gyümölcsre egyáltalán nem emlékeztető íze ellenére, ki hinné, nem zöldség, hanem déligyümölcs. Annak is egészen kiváló, mert a legértékesebb fehérjét, a legfinomabb telítetlen zsírokat, a legkedvezőbb összetételű szénhidrátokat tartogatja szervezetünk számára. Különleges cukortartalma megszünteti a fáradságot, fokozza a koncentrálóképességet, az éberséget, és még a fogyókúrázóknak is segít a zsírsejtek eltüntetésében.
Inzulinszint-csökkentő, a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Kitűnő antioxidáns, immunerősítő, különösen a rák leküzdésében eredményes. Bőségesen tartalmaz B6- és E-vitamint, az idegrendszert támogató lecitint és a vörösvérsejt-képződéshez elengedhetetlen rezet.
Hölgyeknek jó tudni, hogy az avokádóból készült pakolás a száraz bőrt puhává és ránctalanná teszi. Sose dobjuk hát ki a héját, kenjük be vele az arcunkat, dekoltázsunkat! Még az ekcéma tüneteit is enyhíti.
Számtalan jó tulajdonsága közt nem elhanyagolható, hogy az avokádó finom is. Egyetlen hátránya csupán, hogy drága – de nem kell sok belőle, már egy-két darabból nagyszerű fogásokat varázsolhatunk.
Kettévágva az avokádó húsa könnyen elválik a magjától, azonban hamar megbarnul, ezért azonnal csöpögtessünk rá citromot. Legegyszerűbb, ha ezek után csak megsózzuk, apróra vágott lilahagymával megszórjuk, és egyszerűen kikanalazzuk. Kiváló krémek is keverhetők belőle, ezek közül a legismertebb a világszerte kedvelt mexikói változat.
GUACAMOLE, AZ IGAZI MEXIKÓI
Két jó érett, puha avokádót félbevágunk, a magjukat eldobjuk, a húsukat kikanalazzuk. Lime- vagy citromlével azonnal meglocsoljuk, nehogy megbarnuljanak. (Vigyázzunk a citrommal, mert elnyomhatja a gyümölcs jellegzetes, lágy ízét!) Megsózzuk, megborsozzuk, és villával összetörjük, vagy turmixszoljuk. Ezután 2 megtisztított fokhagymagerezdet rápréselünk, és egy fél fej lilahagymát egészen finomra aprítva belekeverünk. Két kisebb paradicsomot egy pillanatra forró vízbe dobunk, hogy a héjukat könnyen le tudjuk húzni. Kis kockákra vágjuk, és a krémbe forgatjuk.
Az avokádókrémet tortillacsipsszel mártogathatjuk, de pirítósra kenve is finom. Mártogatósként csíkokra vágott zöldségekkel – sárgarépával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával – is kínálhatjuk.
(pákozdi)