Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ismét a fogaskerekű lesz az ellenfél

A Hegyvidék egyik, ha nem a legrégibb sportrendezvénye az „Előzd meg a fogaskerekűt!” futó- és kerékpárverseny, amihez egy kellemes túrázás is kapcsolódik. Míg ez utóbbinál nem a gyorsaság számít, a futóknál és a bicikliseknél továbbra is a menetrend szerint közlekedő fogasszerelvény legyőzése a cél. Ez első hallásra sem tűnik túl egyszerűnek, hát még ha tudjuk, hogy a 4 kilométeres távot 325 méter szintkülönbség nehezíti!

Április 1-jétől újraindul a fogaskerekű, a mostani viadal egy kicsit ezt is ünnepli, a résztvevők így ismét üdvözölhetik a XII. kerület ikonikus közlekedési eszközét „munka közben”. Azt, hogy nem lehetetlen megelőzni, az elmúlt tizenhét verseny eredménye mutatja, hiszen minden évben számos futó és kerékpáros bizonyult gyorsabbnak a piros vonatnál. Azért ez mégsem mindennapi teljesítmény, a fogasnak ugyanis alig 15 perc kell ahhoz, hogy felkaptasson a Városmajorból a Széchenyi-hegyi végállomásra.

Érdemes tehát próbát tenni április 15-én, de nem csak az elsőség reményében. A Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. terepversenyén ugyanis valóban igaz a régi mondás: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Ráadásul aki célba ér, méltán lehet büszke magára, attól teljesen függetlenül, hogy hányadikként zár.

Már csak azért is, mert a pálya középső szakasza, a mindig vízválasztónak számító Diós árok még a profikat is alaposan megizzasztja. Nem egy győztes vallotta be később, hogy fél táv körül, bizony, megdöbbent, mekkora az emelkedő. Ezért találták ki a szervezők a váltót, amelyre a családok, barátok két- vagy négyfős csapatokban nevezhetnek. Így is garantált a végén a kellemes fáradtság, de azért együtt mégiscsak könnyebb.

Aki még ennél is lazább mozgásra vágyik, válassza a túrázást: a Hegyvidéki Sportközpont mintegy 7 kilométeres természetjáró sétára invitálja az érdeklődőket! A Zugligeti Általános Iskolától induló útvonal olyan nevezetes kerületi pontokat érint, mint a varázslatos panorámájú Tündér-szikla, vagy a Szent Anna-kápolna. A végállomás ugyanaz, így sportolás után együtt lazíthatnak a versenyzők, akiket különböző szórakoztató műsorszámok várnak.

Nem marad el a jutalmazás sem, valamennyi célba érőnek jár a befutócsomag, a különböző kategóriák férfi és női első öt helyezettje között pedig 300 000 forint készpénzt és 300 000 forint értékű sportutalványt osztanak szét a szervezők. Az érem és az egyedi póló mellé ajándékba jár a budapesti atlétikai világbajnokságra szóló kupon, amellyel 50 százalékos engedménnyel vásárolható belépőjegy a jelentős sporteseményre.

-os