Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Újranyitás: bakancslistás programok a MOMkult-ban

Hangulatos koncertek, érdekes előadások, látványos produkciók, visszatérő favoritok és izgalmas újdonságok – áprilisban ismét megnyitja kapuit a MOM Kulturális Központ. Hambuch Gerda ügyvezető igazgatót az átmeneti bezárással járó kihívásokról, a látogatók és a partnerek visszajelzéseiről, valamint a kihagyhatatlannak ígérkező programokról kérdeztük.

Két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány, az elmúlt három hónapban pedig az energiatakarékosság miatt kellett bezárniuk a MOM Kulturális Központot és a Jókai Klubot. Hogyan élték meg az újabb kihívást?

– Minden leállás nehéz, mert megakaszt. Sajnos a COVID miatt már megvolt a „főpróba”, szóval kevésbé volt sokkoló számunkra ez a mostani leállás. Azt nem mondom, hogy megszoktuk, és nem is szeretnénk megszokni, de ha a nézők és a partnereink kitartanak, márpedig nagyon úgy fest, hogy így van, akkor nekünk duplán ki kell tartani! Nem tagadom, sok pluszenergiát igényel egy ilyen helyzet. Nemcsak a programok, de az üzemeltetést érintő alrendszerek leállítása is bonyolult, szerteágazó, és gyors intézkedéseket követelnek. Én azonban igyekszem a jó oldaláról is nézni a dolgokat: a leállás idején számos olyan feladatot tudtunk elvégezni, amire máskor nincs idő. Sok egyéb mellett karbantartási, javítási munkákat is megvalósíthattunk.

– A látogatók ezúttal sem maradtak kultúra nélkül, több hegyvidéki intézmény is befogadta a MOMkult és a Jókai Klub programjait. Milyen volt az együtt töltött három hónap?

– Minden helyszínnel remekül sikerült az együttműködés. A Felsőkrisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánián két programunk is volt: a nyugdíjas gerinctorna és a Nosztalgia Társastánc. Csak pozitív visszajelzést kaptam mind befogadói, mind felhasználói részről. Van olyan programunk is, amelyik új otthonra talált, a Páratlan Párok sorozat a Hegyvidéki Kulturális Szalon nagytermében folytatódik a jövőben.

Ujranyitas1
Személyes hangvételű koncerttel készül a Soharóza és a Jónás Vera Experiment

Hónapokra előre szokták megtervezni a programokat, az átmeneti bezárás miatt azonban mindent újra kellett gondolni. Mit szólt ehhez a közönség?

– Igyekeztünk minden program sorsát a legnagyobb odafigyeléssel kezelni, és megnyugtató átmeneti megoldást találni a folyamatos működésükre. Időpont- vagy helyszínmódosításokkal, a nézők szükséges tájékoztatásával az összes kérdéses rendezvényt elhelyeztük. Meglepő volt, de a látogatók, jegyvásárlók részéről semmilyen negatív visszajelzés nem érkezett. Úgy tűnik, a pandémia óta mindenki könnyedebben veszi az ilyen helyzeteket: rutinosabb ügyintézés, kipróbált módszertan, rugalmasabb emberek mind a partneri, mind a felhasználói oldalon. Azért így most egyszerűbb volt, jobban lehetett koncentrálni az átszervezéssel járó ezer dologra.

Ujranyitas2
Szinetár Dóra, Kárász Eszter és Csemer Boglárka Boggie

Ezek szerint a partnerek is megértők voltak...

– Ők is nagyon hűségesek hozzánk, nem átvitték egy másik rendezvényhelyszínre a programjukat, hanem velünk együtt vállalták az átszervezés aprólékos és kevésbé népszerű feladatát. Gondolja csak el! Három hónap – az iskolai rendezvényeket nem számolva – közel hatvan rendezvényének kellett új időpontot találni, egyeztetni a fellépőkkel, tájékoztatni a közönséget, kezelni a belépőjegyek vissza- és átváltását. A hetedik éve tartó Cziffra György Fesztivál programjait, amely hagyományosan minden év februárjában van, szintén el kellett halasztani a második negyedévre. De sikerült!

Ujranyitas3
Kispál- és Kiscsillag-slágereket is hallhatunk Lovasi András szerzői estjén

Beköszöntött a tavasz, április 1-jén ismét megtelhet élettel a MOM Kulturális Központ!

– Igen, már nagy örömmel készülünk az áprilisi nyitásra! A partnerekkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, sokszínű és izgalmas produkciókkal várjuk vendégeinket. Úgy látom, sikerült olyan koncerteknek, előadásoknak helyet biztosítani az előttünk álló időszakban, amik nagy érdeklődésre tartanak számot.

– Milyen bakancslistás programokkal ünnepelhetjük az újranyitást?

Ha csak a tavaszi műsort tekintjük, kilenc programunk már telt házas: Charlie, ZÓRA, Orosz Zoltán és barátainak koncertje, Gryllus Vilmos Maszkabálja, a Bárest, Almási Kitti és Orvos-Tóth Noémi előadásai. Sok rendezvényre már csak nagyon kevés jegy áll rendelkezésre. Ilyen például Soharóza és Jónás Vera közös koncertszínházi előadása, a Sárik Péter Trió Jazzkívánságműsora, Kovács Kati és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös koncertje.

Ujranyitas4
Zóra: „Tánc az indulat és az érzékiség határán”

– Vannak olyan régebbi, közönségkedvenc programok is, amikről most sem kell lemondaniuk a látogatóknak?

– A visszatérő produkciók közül a repertoárunkon marad Csányi Sándor és Tenki Réka közös, Edith Eva Eger könyvéből készült, A döntés című előadása. Visszatér az Illúziók Mesterei bűvészgála, vagy Vörös István életmű-koncertsorozata is. Több olyan korábbi partnerünkkel tudtunk megállapodni, aki nagy sikerű pszichológiai, életvezetést segítő előadás-sorozatot tart – sokak mellett Müller Péter és Pál Feri atya is ellátogat hozzánk, továbbá nemzetközi porondról érkező stand-upok is újra megtalálhatók a műsorunkon. A Cziffra György Fesztivál több kiemelt programjának is helyet biztosítunk az idén: Liszt-maraton, Bárest, a Mesés Idők című est olyan közreműködőkkel, mint a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és zenekara, Halász Judit, Csalog Gábor, Érdi Tamás, Ránki Fülöp, Király Csaba és Mocsári Károly. Beregszászi Olga a huszadik jótékonysági estje helyszínéül szintén a MOMkult-ot választotta. Új partnerünkként a Soharózát, a Lumen Christi Gospel Kórust, a Budapesti Strauss Zenekart, a KÓTÁ-t, Farkas Gábor Gábrielt és a Cimbora együttest is köszönthetjük a nyárig tartó időszakban. Nagy erőkkel készülünk olyan egyedülálló produkciókra, mint az Ars Nova Sacra H-moll miséje, a Petőfi-emlékév keretében a Huszonhat év – Privát Petőfi című előadás, a Nemes Nagy Ágnes- és Cseh Tamás-estek.

Ujranyitas5
A döntés – Csányi Sándor és Tenki Réka előadása

Minek köszönhető, hogy a MOM Kulturális Központban rendszeresen telt házas rendezvények vannak?

– A kulturális ágazatban, már jellegéből adódóan is, előre kell tervezni. Minimum fél évre. Különben a kommunikáció csúszik, a jegyeladás veszélybe kerülhet. A rendezvények gazdálkodás szempontjából telt házra vannak kalkulálva, a jegyértékesítéshez pedig idő kell. Rengeteg a program a fővárosban, fontos az időbeni tervezés, szervezés. Decemberig nyolcvanszázalékos a foglalásunk, szóval a siker talán az előre tervezésben is rejlik. Elfelejtjük tehát a nehezebb időszakot, és a jövőre koncentrálunk. Már csak néhány nap, és visszatér az élet a falak közé. Mi már nagyon várjuk!

Ujranyitas6
Koncertszínházi előadással idézik meg Petőfit Adorjáni Bálint és társai

Boussebaa Mimi