Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elismeres_a_gondoskodasert2

Elismerés a gondoskodásért

Az idősekért, a családokért, a hátrányos élethelyzetbe kerülő polgárokért mintegy kétszáz szakember dolgozik a XII. kerületi szociális ágazatban. Őket köszöntötték és díjazták az idén is a gondoskodás, azaz a szociális munka napján.

"Minden emberen segítsünk, ne nézzük, kicsoda, elég az az egy ok, hogy ember.” Cicero, az ókori római filozófus gondolata egyetlen mondatban összefoglalja a szociális munka lényegét. A hivatásét, amelynek november 12-én van a világnapja, és ebből az alkalomból immár tizenhat éve köszönti a Hegyvidéki Önkormányzat az ágazat dolgozóit. A MOM Kulturális Központban megtartott idei ünnepségen a kiválóan teljesítő munkatársak díjazása mellett a rászorulók támogatása terén elért eredmények bemutatására is alkalom nyílt.
Volt miről beszélni, mivel a Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt területként kezeli az idősek, a családok és a bármely okból hátrányos élethelyzetbe kerülő emberek védelmét. Erre hívta fel a figyelmet köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester, aki elmondta, hogy közel kétszázan dolgoznak a XII. kerületi szociális ágazatban. Ők azok, akikre mindig lehet számítani, ha baj van, és úgy segítenek, hogy közben mindenki emberi méltóságát messzemenőkig tiszteletben tartják.
Az önkormányzat számára prioritás az idősekről való gondoskodás, ezért is csatlakozott a kormány Gondosóra programjához. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester levelet írt a Hegyvidék közel tizenötezer 65 év feletti polgárának, amelyben felajánlották, hogy az önkormányzat munkatársai segítenek a regisztrációban, házhoz viszik az okoseszközt, és be is üzemelik azt. Nagy siker a kezdeményezés, mostanáig mintegy 1500 regisztrációban segédkeztek az illetékesek, és 1200 idős ember már meg is kapta a gondosóráját.
Az önkormányzat segítő kezet nyújt a demenciában szenvedőknek is. Ennek megfelelően alakította át a Normafa Gondozási Központot, úgy, hogy az ott működő idősklubot ezek a betegek is látogathassák.
„Az önkormányzat célja, hogy demenciabarát településsé váljon a kerület. Ehhez teljesíteni kell a WHO ajánlásait. Szeretnénk elérni, hogy a demencia, ami ma már népbetegség, ne legyen tabu!” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, hozzátéve, hogy ennek érdekében először érzékenyítő tanfolyamokat, felkészítéseket szerveznek azoknak, akik találkozhatnak demens emberekkel. A kurzusok hozzájárulnak ahhoz, hogy a résztvevők – kezdetben a kerületi rendőrök, gyógyszerészek, boltosok, rendészek – felismerjék a betegséget, és képesek legyenek segíteni azoknak, akik ebben szenvednek.Elismeres_a_gondoskodasertTermészetesen a gyerekekről, a gyermekes családokról is szó esett az ünnepségen. Mind a négy önkormányzati bölcsőde rendkívül népszerű a Hegyvidéken. Manapság már a bölcsődébe járó gyerekeknél is mind gyakrabban szükséges a korai fejlesztés, ezt az ellátást a jövőben még szélesebb körben biztosítja az önkormányzat – tett ígéretet az alpolgármester. Jól működik az izlandi modellprogram, ami egy gyermekvédelmi prevenciós kezdeményezés. Első körben a Városmajori Óvodák és a Zugligeti Bölcsőde csatlakozott ehhez, de újabb intézmények bevonása is várható.
Egyre nagyobb probléma a drogfogyasztás – tért rá egy másik témára Fonti Krisztina. Régebben ez drága szenvedély volt. Jelenleg azonban a szintetikus kábítószerek sokkal olcsóbbak, bárki számára kifizethetők. Sajnos mindez a diákokat is érinti, az önkormányzat ezért felmérést indít ezzel kapcsolatban a szülők és gyerekek körében, XII. kerületi szakemberek részvételével. Az alpolgármester végezetül megköszönte a Hegyvidéki Fejlesztő Napközi Otthon munkáját, ahol magas színvonalon zajlik a sérült fiatalok gondozása.
A bevezetőt követően Derzsi György előadóművész szórakoztatta a közönséget, majd az elismerések átadása következett. A hegyvidéki képviselő-testület döntése értelmében ebben az évben Nyitrai János kapta meg a Hegyvidék Szociális Ellátásáért Díjat. A gépkocsivezető és anyagbeszerző 1998 óta dolgozik a Hegyvidéki Szociális Központban. Munkáját mindvégig megbízhatóan végezte, a koronavírus-járvány időszakában az ételkiszállításban, majd később a menekültsegítésben is nagy szerepet vállalt.
Gyermekjóléti Alapellátásért Díjat vehetett át Bróder Ilona. Ő 2006-ban kezdte meg segítői tevékenységét a Bicebóca Alapítványnál, két évvel később került a Hegyvidéki Családsegítő és Gyermekjóléti Központhoz. Gazdasági koordinátorként az intézmény sokszor "láthatatlan", de rendkívül fontos gazdasági és munkaügyeit gondozta. A vírusjárvány idején, amíg mások az otthonukban láthatták el feladataik egy részét, ő mindennap bent volt a munkahelyén. Az idén áprilisban vonult nyugdíjba.
A XII. kerületért végzett színvonalas szakmai munkájáért Polgármesteri Elismerő Oklevelet kapott dr. Martinovichné Debulay Bianca, a Hegyvidéki Fejlesztő Napközi Otthon munkatársa. A végzettsége szerint szociálpedagógus szakember 2012 szeptembere óta dolgozik itt terápiás munkatársként. Napi gondozási feladatai ellátása mellett ő a kézműves foglalkozások vezetője. Az ezek során készült tárgyak ünnepek alkalmával a hegyvidéki családokhoz, valamint az önkormányzat által szervezett adventi vásár portékái közé kerülnek.
Ugyancsak Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át Bán Edit, a Krisztinavárosi Bölcsőde munkatársa, aki 2015 júliusa óta dolgozik a nevelési intézmény konyhájában, és ételeiben hűen tükröződik a főzés iránti szeretete. Munkájában példamutató alázatot tanúsít, munkahelyével szemben kimagaslóan lojális – hangzott el méltatásában.
Végül, de nem utolsósorban nyugdíjba vonulásuk alkalmából köszöntötték Bodnár Zoltánt és Erdei Sándornét, a Krisztinavárosi Bölcsőde munkatársait, valamint a Zugligeti Bölcsődében negyven éven át dolgozó Nagy Lászlónét.

sm.