Könnyű krémek iskolája
Nincs az az ebéd vagy vacsora, ami után ne esne jól egy pohárnyi könnyű, kiskanállal elnassolható, finom krémdesszert! Sokan a por alakban, zacskóban kapható pudingport választják erre a célra, nemcsak kényelmi okokból, hanem mert talán nem is tudják, milyen egyszerűen és gyorsan főzhető otthon házi krém. (Ráadásul ezeket nemcsak pohárban kínálhatjuk, hanem akár egy omlós tésztát is megtölthetünk velük.)
A krémek nagyon egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthetők, könnyen megtanulhatók, mert alapjukat tekintve szinte azonosak, csak az ízesítésük más, amiben viszont ízlésünk, kedvünk, hozzávalóink szerint korlátlanul válogathatunk. A leglaktatóbb fogások után, amikor már senki nem vágyik egy „tésztás” süteményre, de azért illene lezárni az étkezést valami édes ízzel, jön el a könnyű krémek ideje. Ezekből mindig elfér még a gyomrokban egy-egy kehelynyi.
CSOKOLÁDÉKRÉM
Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 6 dkg cukor, 2 dkg liszt, fél zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, fél biocitrom vékonyan lehántott héja, 5 dkg bevonó csokoládé, tejszínhab
A tojások sárgáját a cukorral simára keverjük, majd a lisztet és a vaníliás cukrot is beledolgozzuk. A tejet a citromhéjjal felforraljuk, és a tűzről lehúzva, folyamatosan kevergetve, a tojásos masszával elvegyítjük. A csokoládét darabokra tördeljük, és egy lábosban keverve megolvasztjuk, apránként a tejes krémet hozzáadjuk, és néhány percig folyamatosan még tovább keverjük. Ezután hagyjuk kissé hűlni, majd kelyhekbe vagy kis tálkákba adagoljuk, és tejszínhabbal díszítve kínáljuk.
DIÓKRÉM
Hozzávalók: azonosak a csokoládékrémével, csak a bevonó csokoládé helyett 7 dkg darált dióra van szükség
A darált diót zsiradék nélkül egy serpenyőben 1-2 percig pirítjuk. A tojások sárgáját a cukorral simára dolgozzuk, dióból 5 dekát, a lisztet és a vaníliás cukrot apránként hozzáadjuk. Ezt a masszát a citromhéjjal felforralt tejbe keverjük, és a tűzről lehúzva még 1-2 percig kevergetjük. Ha kissé kihűlt, poharakba porciózzuk, a maradék darált dióval megszórjuk, és tejszínhabbal díszítjük.
KÁVÉKRÉM
Hozzávalók: azonosak a csokoládékrémével, csak a bevonó csokoládé helyett 1 evőkanál erős, frissen főtt feketekávé és egy mokkáskanál frissen főtt kávézacc (esetleg Nescafé) kell hozzá
A tojások sárgáját a cukorral simára kikeverjük, majd a lisztet és a vaníliás cukrot is beledolgozzuk. A tejet a citromhéjjal felforraljuk, és a tűzről lehúzva, folyamatosan kevergetve, a tojásos masszát apránként hozzáadjuk. A kávé és a zacc ezután kerül bele, és néhány percig még tovább keverjük. Ha kissé kihűlt, kelyhekbe adagoljuk. Egész kávészemekkel vagy csokoládéból készült, kávészemformájú drazséval és tejszínhabbal díszítjük.
PISZTÁCIAKRÉM
Hozzávalók: azonosak a csokoládékrémével, csak a bevonó csokoládé helyett 4 dkg natúr (nem sós) hámozott pisztáciára van szükség
A pisztáciát szárazon megpirítjuk, majd mozsárban alaposan összetörjük, vagy kávéőrlőben megdaráljuk. A tojások sárgáját a cukorral simára keverjük, majd a lisztet és a vaníliás cukrot is beledolgozzuk. A tejet a citromhéjjal felforraljuk, és a tűzről lehúzva, folyamatosan kevergetve, a tojásos masszát apránként hozzáadjuk. Végül a darált pisztáciát is beleszórjuk, és néhány percig még folyamatosan keverjük. Ha lehűlt, kelyhekbe adagolhatjuk. Néhány szem tisztított, natúr pisztáciaszemmel és tejszínhabbal kínáljuk.
(pákozdi)