Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Maradjon a Hegyvidék olyan biztonságos, mint most!

A Hegyvidék az egyik legbiztonságosabb kerület a fővárosban, ám tenni kell annak érdekében, hogy ez így is maradjon. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk a gyerekekre, fiatalokra leselkedő veszélyekkel, például a drogok területén. Ennek feltérképezésére a Hegyvidéki Önkormányzat átfogó kábítószerügyi felmérést tervez a középiskolások, továbbá a 7–8. évfolyamos általános iskolások és szüleik körében.

Az újabb és újabb olcsón elérhető, ám kiszámíthatatlan hatású drogok terjedése rendkívüli veszélyeket rejt az iskoláskorúak számára, akik egyre fiatalabban próbálják ki a különböző tudatmódosító szereket. A droghelyzet pontos felmérése érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat átfogó kábítószerügyi felmérést tervez a XII. kerületi középiskolások, valamint a 7–8. évfolyamos általános iskolások és szüleik körében.

A felmérés tartalmát az önkormányzat által meghirdetett Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon (KEF) vitatták meg a résztvevők, köztük a rendőrség, a XII. kerületi iskolák és gyermekotthonok, a Hegyvidéki Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, valamint a fiatalokkal kapcsolatban álló más szervezetek képviselői. A tanácskozáson a KEF vezetője, Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy a kérdőívekre adott válaszok tükrében látják majd, milyen további felvilágosító tevékenységre, segítségnyújtási formákra van még szükség.Maradjon_a_Hegyvidek_olyan_biztonsagos_mint_most1

„Azért is szeretek a Hegyvidéken élni, mert biztonságos, és azért dolgozom, hogy ez így is maradjon – fogalmazott Fonti Krisztina. – Van egy fiam és egy lányom, és bár már felnőttek, tudom, milyen érzés kamaszgyerekek, »kis felnőttek« édesanyjának lenni. Tudom, hogy a féltés milyen meghatározó szülői érzés, de tudom azt is, hogy a kíváncsiság milyen erővel tudja befolyásolni a fiatalok döntéseit. Azt az utat keressük, ami e kettőt összeköti, hogy megvédhessük gyermekeinket. Például a kábítószerektől.”

Az önkormányzat a Drogkutató Intézetet kérte fel az anonim kérdőívek összeállítására. Téglásy Kristóf, az intézet stratégiai igazgatója a KEF ülésén arról beszélt, hogy a fiatalok általában 14 éves koruk körül próbálják ki először a drogokat, de vannak, akik ennél is hamarabb válnak szerhasználóvá, ezért nem lehet elég korán elkezdeni a felvilágosítást.

Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője szerint a drogterjesztés nem jelent számottevő problémát a Hegyvidéken, nincs információjuk arról, hogy itt nagyobb gócpont lenne. Ezzel együtt a fiatalok könnyen hozzá tudnak jutni a különböző szerekhez – ezeket főleg Pesten szerzik be, vagy az interneten rendelik meg –, ezért a rendőrség nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre: 7. osztálytól felfelé rendszeresen tart figyelemfelkeltő előadásokat, beszélgetéseket a diákoknak, valamint a tanároknak és a szülőknek is.

„A hírek és a mindennapi tapasztalatok azt mutatják, hogy a felszín alatt, a kábítószerek piacán meghatározó változás zajlik éppen. Egy ilyet már átéltünk a kilencvenes években, amikor a drogok először megjelentek Magyarországon. Akkor azonban még nehezen hozzáférhetők és drágák voltak, most viszont már olcsón és széles körben elérhetők” – figyelmeztetett a fiatalokra különösen veszélyes helyzetre Pokorni Zoltán.Maradjon_a_Hegyvidek_olyan_biztonsagos_mint_most2

A polgármester összegzése szerint a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai egyetértenek abban, hogy a terjesztés elsősorban jogi, rendőrségi problémának, míg a fogyasztás és a megelőzés alapvetően pedagógiai kérdésnek tekinthető. Erre tekintettel minden szereplőnek, az önkormányzatnak, az oktatási intézményeknek és a szülőknek is össze kell fogniuk.

„Elsőként a probléma mélységét, nagyságát kell azonosítani. Ennek ismeretében tudjuk megfelelően alakítani a segítő-támogató pedagógiai eszközeinket” – mondta Pokorni Zoltán, azt is kiemelve, hogy a kérdőívek kitöltése anonim lesz, ezek feldolgozását, kiértékelését pedig szintén a Drogkutató Intézet végzi majd el.

z.