Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egy igazi amerikai sikersztori: a Waldorf-saláta

A New York-i Waldorf Astoria luxushotel megnyitásakor, 1897-ben szolgáltak fel először a vendégeknek Waldorf-salátát. Megjelenése azonban nem volt előzmények nélküli.

A Waldorf-saláta története a baden-württembergi, Heidelberg közelében fekvő Waldorfban kezdődött. Ott született 1763-ban Johann-Jakob Astor. Mivel a családja nagyon szegény volt, kivándoroltak New Yorkba, hogy szerencsét próbáljanak.

Az akkoriban 16 éves Johann-Jakob az amerikai álom megvalósulásának igazi példája, aki utcaseprőből milliomossá küzdötte fel magát. Megérzéseinek és szerencséjének köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert, a világ egyik leggazdagabb emberévé vált. Ő tette le a későbbi családi szállodabirodalom alapkövét.

Az első Waldorf Astoria szálloda századvégi megnyitására kreálta Oscar Tschirky, a hotel konyhafőnöke a Waldorf-salátát. Ez a hely a mai napig a New-York-i Park Avenue-nak, a város egyik legismertebb sugárútjának a jellegzetes épülete, a jólét és bőség jelképe.

A történethez tartozik, hogy az eredeti salátában nem szerepelt a dió, csak az 1920-as évek végén került bele. Ma az igazi Waldorf-saláta három klasszikus összetevője az alma, a zeller és a dió. És van még egy különbség: Amerikában, a saláta őshazájában zellerszárral készül, míg mi zellergumót használunk hozzá.

A nyers hozzávalóknak és a diónak köszönhetően a Waldorf-saláta talán az egyik legegészségesebb majonézes saláta, amit akár előételként, akár egy könnyebb vacsoraként kínálhatunk. Természetesen tovább is fejleszthetjük, jól illik hozzá például a körte és mindenféle aszalt gyümölcs is, de gazdagítható főtt csirke- és pulykahússal, sőt, ha vegán majonézzel készül, még a vegán étrendbe is beilleszthető.Waldorf-salata1

 

A valódi így készül

Hozzávalók (4 személyre): 2 savanykás alma (kb. 25 dkg), 25 dkg zellergumó, 10 dkg dió, 1 kis fej saláta. A mártáshoz: 4 evőkanál majonéz, 1 dl tejszín vagy jó minőségű tejföl, só, őrölt fehérbors.

A Waldorf-saláta elkészítése rendkívül egyszerű. Először a zellert kell meghámozni, és gyufaszál vékonyságú csíkokra vágni, majd azonnal citromlébe forgatni, és megsózni, hogy megtartsa a szép fehér színét. Az almákat jól meg kell mosni, majd félbevágni, és a magházukat kiemelni. A gyümölcshúst apró, körömnyi kockákra kell vágni, és azt is azonnal citromos vízbe dobni, nehogy megbarnuljon. Az almát nem kötelező meghámozni, a héja piros színe még étvágygerjesztőbbé teszi a salátát.

A mártáshoz a tejszínt kissé felverjük, és a majonézzel összekeverjük, ha tejfölt használunk, egyszerűen csak összekeverjük a majonézzel. Sóval, őrölt borssal és citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. A dióból néhány szép szemet a tálaláshoz félreteszünk, a többit durvára törjük. A zellert, az almát leszűrjük, és a felaprított dióval együtt a mártásba forgatjuk.

A tálaláshoz egy nagy vagy több kisebb tálat a jól megmosott salátalevelekkel kibélelünk, és a majonézes salátát a közepére halmozzuk. A zöldsaláta remekül kiegészíti a saláta ízeit. Az egész diószemekkel díszítjük, hogy még étvágygerjesztőbb legyen, így nemcsak jól mutat majd, hanem gazdagabb is lesz.Waldorf-salata2

(pákozdi)