Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eddig nem látott grafikák a folyosógalériában

Az 1947-ben Franciaországban letelepedő Thuronyi István a keresztény festészet egyik jeles képviselője, azonban munkássága jelentős részét világi témákat feldolgozó művei teszik ki. Ezekből ad ízelítőt a XVII. Ars Sacra Fesztivál programsorozat részeként rendezett kiállítás a polgármesteri hivatal folyosógalériájában, ahol a művész hazánkban most először látható alkotásai is helyet kaptak.

„Keresd a békét!” – ez a XVII. Ars Sacra Fesztivál jelmondata, és a programsorozathoz számos értékes rendezvénnyel csatlakozott a Hegyvidék is. Ezek egyike az Úton című, Thuronyi István festőművész alkotásaiból összeállított tárlat a polgármesteri hivatal folyosógalériájában.
A megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester arról beszélt, hogy napjainkban különös jelentősége van a békének, amit akkor hiányolunk igazán, amikor nincs velünk. „Mert a béke a biztonság, a nyugalom biztosítéka, amire ritkán gondolunk békeidőben. Ha viszont hiányzik, akkor felerősödik az érzés” – emlékeztetett az alpolgármester a szomszédunkban dúló háborúra, valamint arra, hogy a második világháború óta nem volt ennyire bizonytalan a világ sorsa.
Fonti Krisztina nemrég Kárpátalján járt, gyerekeknek vitt a hegyvidékiek által adományozott társasjátékokat. Mint mondta, ott értette meg, mennyire szerencsések vagyunk, hogy nekünk megadatik a béke, és hogy milyen is valójában ennek hiánya.
A békére hív fel az 1973-ban Lyonban alapított katolikus Chemin Neuf Közösség is, amelyhez az 1947-től Franciaországban élő Thuronyi István is csatlakozott, és amely harminc éve van jelen Magyarországon. A Ferences Szegénygondozó Nővérek jóvoltából 2011 óta működik a zugligeti közösségi házuk, amely egyben kollégiumként is szolgál. Thuronyi István kilenc évet töltött el a közösség egyik franciaországi házában, ahol életét az alkotásnak, a keresztény festészetnek szentelte.Eddig_nem_latott_grafikak_a_folyosogaleriaban1Az alpolgármester kiemelte, hogy a festőművész szerette volna, ha képei eljutnak a hazájába, ezért 2008-ban létrehozta a Thuronyi Művészeti Alapítványt. Ennek feladata az életmű gondozása és – a képek eladásával – a Chemin Neuf Közösség magyarországi tevékenységének támogatása. Thuronyi munkáit eddig tizenhat alkalommal tekinthettük meg Magyarországon, ám a mostani hegyvidéki tárlat eltér a korábbiaktól: olyan 1970-es évekből származó grafikák kaptak helyet, amiket eddig nem láthatott a hazai közönség.Eddig_nem_latott_grafikak_a_folyosogaleriaban2Fábry Eszter művészettörténész elmondta, hogy a mai Szlovákia területén, nemesi családban született Thuronyi István 1944-ben emigrált, majd 2005-ben már elismert festőként tért vissza. Agrármérnökként végzett, ám mindig is érdekelték a művészetek, a Liszt Ferenc Zeneakadémia zeneszerzési szakán tanult, festészeti kurzusokon vett részt.
Francia földön érték az életét meghatározó festészeti hatások, leginkább a kubizmus és a szürrealizmus. Tehetségét isteni adománynak tekintette, és sokat köszönhetett feleségének, Paule de Lescure-nek.
Egy szentáldozáson 1967-ben megélt lelki élménye után változott meg festészete, és lett keresztény festő, akinek képein a lélek, Isten és a fény jelennek meg. Felesége halálát követően lépett be a Chemin Neuf Közösségbe, szerzetesi élete idején mélyült el kapcsolata a Teremtővel.Eddig_nem_latott_grafikak_a_folyosogaleriaban3A folyosógalérián látható munkáiban kevésbé kézzelfogható a miszticizmus, sokkal inkább a művész látható világhoz való erőteljes érzelmi viszonyulása domborodik ki. A visszhang, a béke, a lélek, a fény megannyi lenyomat, ami a keresztény festészethez vezető útját szegélyezi. Arra figyelmeztet minket, hogy az út hosszú, és azt mindenkinek magának kell végigjárnia.

sm.